Honkbal

IOC schrapt Olympische sport

IOC schrapt Olympische sport

Het Internationaal Olympisch Comité heeft vandaag besloten worstelen van het Olympisch programma te schrappen. Deze beslissing is van kracht vanaf de Olympische Spelen in 2020. Hierdoor is er vanaf 2020 ruimte voor een nieuwe sport. Momenteel zijn de wereldhonkbalbond IBAF en de wereldsoftbalbond ISF in gesprek met het IOC over terugkeer op de Olympische Spelen.

Al langere tijd was bekend dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de intentie had om één van de 26 sporten van het huidige programma te schrappen. Lang werd verwacht dat die keuze zou vallen op de moderne vijfkamp.

Vandaag is na een geheime stemming over meerdere rondes door het Olympisch bestuur besloten om worstelen te elimineren. Worstelen is één van de oudste sporten op het Olympisch programma. De sport maakte al deel uit van de eerste moderne Zomer Spelen in Athene in 1896.

Kandidaat-sporten

Het besluit om worstelen van het Olympisch programma te schrappen, maakt officieel ruimte op het programma voor een mogelijke terugkeer op de Zomer Spelen van honkbal. Later in het jaar neemt het IOC hierover een besluit. Tijdens een bijeenkomst in mei in het Russische St. Petersburg krijgen acht kandidaat-sporten de kans om zich te presenteren. Het bestuur maakt op basis van deze presentatie een voorstel voor de toevoeging van één nieuwe sport.

Het definitieve besluit volgt vervolgens tussen 7 en 10 september tijdens de 125e IOC-sessie in in Buenos Aires (Argentinië). De kandidaat-sporten voor toetreding zijn honkbal, softbal, karate, squash, roller sports, klimmen, wakeboarden en wushu. Ook worstelen krijgt dan een kans om weer terug op het programma te komen, alhoewel deze kans zeer klein lijkt.

Fusie

Honkbal en softbal zijn de laatste sporten, die zijn geschrapt van het Olympisch programma. Dit besluit werd genomen in 2005, waarna de twee sporten tijdens de Zomer Spelen van 2008 in Beijing voor het laatst deel uitmaakten van het Olympisch programma. Sindsdien voert de wereldhonkbalbond een intensieve lobby om honkbal terug op het Olympisch programma te krijgen.

Om meer kans te maken op een terugkeer, hebben de IBAF en ISF besloten om te fuseren. Hierdoor kunnen zowel honkbal als softbal onder de vlag van één bond terugkeren op de Olympische Spelen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal