Honkbal

Honkbal stap dichter bij terugkeer op Olympische Spelen

Honkbal stap dichter bij terugkeer op Olympische Spelen

De kansen voor terugkeer op de Olympische Spelen zijn voor honkbal en softbal aanzienlijk groter geworden. Vanmiddag maakte IOC-voorzitter Jacques Rogge na afloop van een bijeenkomst van het uitvoerend bestuur van het International Olympic Comité (IOC), bekend dat het honkbal en softbal samen met worstelen en squash voor worden gedragen tijdens het IOC-congres van september. Dan wordt in het Argentijnse Buenos Aires een definitieve keuze gemaakt.

De bijeenkomst vond vanmiddag plaats tijdens de SportAccord Convention. Dit zesdaagse evenement is zondag van start gegaan in het Russische Sint Petersburg. Het uitvoerend bestuur houdt tijdens deze conventie van 29 tot en met 31 mei diverse bijeenkomsten. Zo wordt morgen ook een bijeenkomst gehouden voor de steden die kans maken om de Olympische Spelen van 2020 te organiseren. Dit gaat tussen Istanbul (Turkije), Tokyo (Japan) en Madrid (Spanje).

Vanmiddag boog het uitvoerend bestuur zich over de acht kandidaat-sporten, die vanaf 2020 proberen terug te keren op de Olympische Spelen. Deze internationale bonden hielden op alfabetische volgorde elk een dertig minuten durende presentatie voor de IOC-besuursleden. Naast honkbal en softbal waren dit klimmen, karate, roller sports, squash, wakeboard, worstelen en wushu. Worstelen werd in februari van dit jaar door het uitvoerend bestuur van het programma geschrapt, maar krijgt nu een kans om per 2020 weer terug te keren als Olympische sport.

Fusie

De afgelopen periode is door de wereldhonkbalbond IBAF hard gewerkt aan de lobby. Bovendien vond een fusie plaats tussen de IBAF en de wereldsoftbalbond ISF. Hierdoor verschenen de twee sporten vanmiddag onder de noemer World Baseball Softball Confederation (WBSC) voor het uitvoerend bestuur van het IOC. De nieuwe federatie werd in Sint Petersburg vertegenwoordigd door voorzitters Riccardo Fraccari uit Italië en Don Porter uit de Verenigde Staten, de Cubaanse vice-voorzitter Antonio Castro, secretaris Beng Choo Loo uit Maleisië en de atleten Maria Soto en Justin Huber. Soto is de grootste softbalsters uit Venezuela, terwijl Huber als profhonkballer onder meer vijf seizoenen uitkwam in de Major League.

Hoewel de lobby van de WBSC de ondersteuning krijgt van Major League Baseball, is de Amerikaanse proforganisatie vooralsnog niet van plan om in 2020 de Major League voor enkele dagen stil te leggen om spelers in staat te stellen deel te nemen aan de Olympische Spelen. Het uitblijven van deze steun heeft ervoor gezorgd dat IBAF-voorzitter Riccardo Fraccari in zijn lobby juist de nadruk is gaan leggen op andere profcompetities uit de wereld, zoals het Japanse NPB, de Koreaanse KBO en de Taiwanese CBPL om daarmee te benadrukken dat de beste spelers wel degelijk aan de Olympische Spelen deel gaan nemen.

Plannen

De WBSC presenteerde vanmiddag plannen voor twee zesdaagse toernooien met elk acht teams. Zowel het honkbal- als het softbaltoernooi zou in hetzelfde stadion worden gehouden. Door de toernooien achter elkaar te houden met één dag er tussen, kon die extra dag worden gebruikt om het veld om te bouwen. Hiermee moest aanzienlijk in de kosten kunnen worden bespaard.

Vooralsnog lijkt de fusie tussen de IBAF en ISF, waardoor beide sporten niet meer tegen elkaar, maar met elkaar strijden om terugkeer op de Zomer Spelen, goed uit te pakken. Vanmiddag kwamen honkbal en softbal een belangrijke stap dichter bij terugkeer op het Olympisch programma. In een persbijeenkomst liet IOC-voorzitter Jacques Rogge zojuist weten dat, na een geheime stemming door de IOC-bestuursleden, is besloten om honkbal en softbal samen met squash en worstelen aan te bevelen voor de stemming op zondag 8 september tijdens het 125e IOC-congres in Buenos Aires (Argentinië). De uitkomst van deze verkiezing bepaalt definitief welke sport vanaf 2020 weer onderdeel uitmaakt van het Olympische programma.

Geschrapt

Honkbal en softbal werden in 2005 door het IOC van het Olympisch programma geschrapt. Tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Beijing namen voor de laatste keer honkballers en softbalsters deel. In 2009 werden golf en rugby door het IOC gekozen als vervangende sporten voor honkbal en softbal. Deze twee sporten maken tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio voor het eerst deel uit van het programma. In totaal bestaat het Olympisch programma uit 26 sporten.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal