Honkbal

IOC-voorzitter positief over terugkeer honkbal op Zomer Spelen

IOC-voorzitter positief over terugkeer honkbal op Zomer Spelen

Thomas Bach, de nieuwe voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), staat open voor een terugkeer van honkbal en softbal op de Olympische Spelen van 2020. Dat zei de Duitser vandaag tijdens een bijeenkomst in Japan.

Bach is daar namens het IOC om de voortgang te bekijken van de voorbereidingen op de Olympische Spelen van 2020, die in september aan Tokyo zijn toegewezen. Juist het feit dat de Zomer Spelen over zeven jaar in het honkbalgekke Japan worden gehouden, heeft voor Bach de deur opengezet voor de mogelijkheid een Olympisch honkbal- en softbaltoernooi te houden. Japan beschikt al over voldoende honkbal- en softbalaccommodaties, die nodig zijn voor een Olympisch toernooi.

Afgelopen september werd Bach tijdens het congres van het IOC in Buenos Aires gekozen als opvolger van voorzitter Jacques Rogge. Deze week brengt hij voor het eerst een bezoek aan Tokyo. Hij verblijft momenteel met vice-voorzitter John Coates in de Japanse hoofdstad. Daar zag hij tot zijn tevredenheid goede vooruitgang bij de voorbereiding op de ‘Tokyo Games’ van 2020.

Voorstel

Een sport kan uiterlijk zeven jaar voor een Olympische Spelen aan het programma worden toegevoegd. Om tijdens de Olympische Spelen van 2020 honkbal en softbal terug te laten keren op het Olympisch programma, zal het IOC zich dus meer flexibeler moeten opstellen zei Bach vandaag. “Ik sta daarvoor open”, liet hij weten. Op woensdag 4 december bespreekt de Duitser het idee tijdens een bijeenkomst van het IOC-bestuur. Een eerste voorstel kan dan vervolgens begin februari 2014 worden voorgelegd tijdens de 126e sessie van het IOC in Sochi.

Honkbal en softbal hebben het afgelopen jaar een intense lobby gevoerd om terug te kunnen keren op het Olympisch programma. De twee sporten maakten samen deel uit van een shortlist van drie genomineerde sporten waaruit afgelopen september één sport werd gekozen voor toetreding op de Olympische Spelen van 2020. Die keuze viel uiteindelijk op worstelen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal