Honkbal

Volgend jaar besluit over uitbreiding Olympisch programma

Volgend jaar besluit over uitbreiding Olympisch programma

Als het aan het uitvoerend bestuur van het Internationaal Olympisch Comité ligt, kunnen eind volgend jaar alsnog nieuwe sporten worden toegelaten tot de Olympische Spelen van 2020. Dat liet IOC-voorzitter Thomas Bach gisteren weten na een vier dagen durende bijeenkomst van het uitvoerend bestuur van de Olympische sportkoepel. Vooral voor honkbal en softbal is dit een belangrijk besluit.

De Duitse voorzitter Thomas Bach gaf vorige maand tijdens zijn bezoek aan Tokyo, gastheer van de Olympische Spelen van 2020, al aan open te staan voor een terugkeer van honkbal en softbal op de Zomer Spelen van 2020. Daar is wel een wijziging voor nodig van de reglementen van het IOC. Afgelopen week sprak Bach in het Zwitserse Montreux vier dagen lang met de overige IOC-leden over veranderingen. Daarbij werd ook gesproken over de mogelijkheid om meer dan de vastgestelde 28 sporten toe te laten tot de Olympische Spelen van 2020.

Dat is voornamelijk van belang voor honkbal en softbal. In het honkbalgekke Tokyo, gastheer van de Zomer Spelen van 2020, ontbreken deze sporten vooralsnog op het Olympisch programma. Maar juist door de aanwezigheid van voldoende stadions in de Japanse hoofdstad, kan het interessant zijn om honkbal en softbal alsnog toe te laten.

Zeven jaar-regel

Om als sport toegelaten te kunnen worden tot het Olympisch programma, moet daar nu zeven jaar voor de Spelen goedkeuring voor komen van de leden van het IOC. Voor de Zomer Spelen van 2020 was de laatste kans tijdens het congres van het IOC in september in Buenos Aires.

Tijdens die bijeenkomst werd worstelen boven honkbal, softbal en squash gekozen als 28e en laatste sporttak voor het Olympisch programma van de Tokyo Games. Maar als het aan Thomas Bach ligt, voert het IOC komend jaar een groot aantal vernieuwingen door waardoor alsnog meer sporttakken op het programma kunnen worden opgenomen. “Als iedereen het eens kan worden over een nieuwe sport die moet worden toegelaten, hoeven we daar niet de zeven jaar-regel voor toe te passen. Maar kunnen we dat besluit al nemen aan het einde van het volgende jaar.

Olympic Agenda 2020

Het uitvoerend bestuur heeft deze week tijdens een vier dagen durende brainstormsessie in het Zwitserse Montreux de nieuwe plannen op papier gezet. Deze plannen maken deel uit van de Olympic Agenda 2020 en worden besproken tijdens de 126e sessie van het IOC begin februari in Sochi. Na die bijeenkomst worden werkgroepen gevormd om aanbevelingen op papier te zetten. Deze aanbevelingen worden vervolgens voorgelegd aan de leden tijdens een buitengewone sessie in Monaco, volgend jaar op 6 en 7 december.

“Er is een grote bereidwilligheid om veranderingen door te voeren”, aldus Bach, die in zijn verkiezingsprogramma al aankondigde te willen vernieuwen. “Daarom willen we voor deze plannen ook goedkeuring vragen tijdens een buitengewone sessie. Alleen een besluit van het uitvoerend bestuur is voor ons nu niet voldoende.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal