Honkbal

IOC zet deur voor honkbal en softbal wagenwijd open

IOC zet deur voor honkbal en softbal wagenwijd open

Als het aan het uitvoerend bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ligt, krijgen organiserende steden in de toekomst de kans om eenmalig sporten aan het Olympisch programma toe te voegen. Dit zet de deur voor honkbal en softbal wagenwijd open als in 2020 de Zomer Spelen worden gehouden in het honkbalgekke Japan. De plannen maken deel uit van de Olympische Agenda 2020, die vandaag door de Olympische koepel is gepresenteerd. “Het is tijd voor verandering”, liet IOC-voorzitter Thomas Bach weten.

Honkbal en softbal liepen op 8 september 2013 de kans mis om voor 2020 terug te keren op het Olympisch programma. De keuze van de IOC-leden ging tijdens de 125e sessie van het IOC in Buenos Aires (Argentinië), enigszins verrassend, naar worstelen. Die sport was zeven maanden eerder nog door het IOC van het programma geschrapt.

Tijdens diezelfde sessie nam de Belgische voorzitter Jacques Rogge afscheid en werd hij opgevolgd door de Duitser Thomas Bach. Hij gaf het honkbal en softbal direct nieuwe hoop met een aantal voorstellen voor vernieuwingen. Volgens de Duitse preses de enige manier voor het IOC om met de tijd mee te kunnen.

Olympische Agenda

De terugkeer van het honkbal en softbal tijdens de Olympische Zomer Spelen van 2020 in Tokyo kan mogelijk worden gemaakt door één van de veertig wijzigingen die worden voorgesteld in de Olympische Agenda 2020 (PDF).  Dat voorstel geeft onder meer de organiserende stad de mogelijkheid om één of meer evenementen aan het Olympisch programma toe te voegen. Met Tokyo als gastheer van de Zomer Spelen van 2020 lijken met name honkbal en softbal hiervoor in aanmerking te komen. Afgelopen weekeinde stond Japan nog in de finale van het wereldkampioenschap honkbal voor spelers onder de 21 jaar en nam het daarmee voor het eerst de eerste plaats over op de wereldranglijst.

Daarnaast wordt een voorstel gedaan om het Olympisch programma in het vervolg niet meer te baseren op sporttakken, maar op sportevenementen. Dit kan zorgen voor meer flexibiliteit bij de keuze voor evenementen. In totaal moet er ruimte komen voor 310 evenementen. Deze voorstellen zijn de afgelopen maanden uitgewerkt door een werkgroep onder leiding van de Italiaan Franco Carraro, lid van het IOC Olympic Programme Commission.

Gedwongen

Andere wijzigingen hebben te maken met een versoepeling van de eisen voor toewijzing van de Olympische Spelen en de oprichting van een eigen Olympisch televisiekanaal. De wijzigingen zijn in juni door veertien verschillende werkgroepen opgesteld en in concept in september gepresenteerd. Eind oktober is het uitvoerend bestuur van het IOC tijdens een tweedaagse bijeenkomst in het Zwitserse Montreux al akkoord gegaan met de wijzigingen. Tijdens de 127e IOC-sessie in Monaco op 8 en 9 december nemen de IOC-leden een definitief besluit.

De Olympische Agenda 2020 werd vandaag in het Olympisch museum in Lausanne gepresenteerd tijdens een ronde tafeldiscussie van voorzitter Bach met elf internationale Olympische atleten. “Wij zijn nu nog in de positie om zelf veranderingen door te voeren, voordat we daartoe gedwongen worden”, stelde de Duitsr. “Met de Olympische Agenda 2020 kunnen we leiderschap nemen. We hebben de mogelijkheid en nu moeten we het moment grijpen. Nu is het de tijd voor verandering.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal