Honkbal

Tokyo 2020 wil honkbal op Zomer Spelen

Tokyo 2020 wil honkbal op Zomer Spelen

Het Japanse organisatiecomité voor de Olympische Spelen van 2020 heeft positief gereageerd op de mogelijkheid die is ontstaan om honkbal en softbal op te kunnen nemen in het Olympisch programma. Dat liet Yoshiro Mori, voorzitter van het comité, gisteren weten een dag nadat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de nieuwe plannen had gepresenteerd.

Het IOC presenteerde dinsdag veertig voorstellen om de Olympische Spelen op de schop te nemen en te vernieuwen. Eén van die voorstellen maakt het mogelijk voor een gastland om zelf sporten eenmalig toe te voegen aan het Olympisch programma. Al begin dit jaar had de voormalig Japanse premier Yoshiro Mori zich namens het organisatiecomité voor Tokyo 2020 positief uitgelaten over een mogelijke terugkeer van honkbal en softbal.

“De twee sporten zijn enorm populair in Japan. Als wij ze kunnen opnemen in het programma, dan zou dat een groot pluspunt zijn”, liet de 77-jarige Mori weten. Hij zei dat gisteren bij de afsluiting van het tweedaags bezoek van het IOC aan gaststad Tokyo. Daar liet vice-voorzitter John Coates van het IOC zich voor de tweede maal in een jaar tijd bijpraten over de voortgang rondom de bouw van de accommodaties. Er werd ook gesproken over de effecten voor Tokyo 2020 van de veertig wijzigingen die IOC-baas Thomas Bach heeft voorgesteld.

Populair

Coates ziet voldoende kansen voor het honkbalgekke Japan, dat onlangs de eerste plaats op de wereldhonkbalranglijst heeft overgenomen. “Dit is een kans voor deze sporten. En een kans om sporten te erkennen, die nog steeds voldoen aan eisen van het IOC”, liet de Australische bestuurder tijdens een persbijeenkomst in Tokyo weten. “We kunnen zo rekening houden met de wensen van het gastland en zijn inwoners en de sporten die daar populair zijn.”

Of honkbal en softbal ook echt terug kunnen keren op de Olympische Spelen van 2020 ligt nu in de handen van de IOC-leden. Die stemmen op 8 en 9 december tijdens de 127e IOC-sessie in Monaco over de voorgestelde wijzigingen. Algemeen wordt verwacht dat alle voorstellen worden aangenomen.

Zomer Spelen van 2024

De nieuwe regel kan honkbal en softbal wellicht ook na 2020 op het Olympisch programma houden. Zo hebben op dit moment vier Amerikaanse steden interesse getoond om gastheer te worden van de Zomer Spelen van 2024. Het gaat om Boston, Los Angeles, San Francisco en Washington. Uit alle kandidaten wordt door het IOC in 2017 een keuze gemaakt.

Honkbal en softbal maakten van 1992 tot en met 2008 deel uit van het Olympisch programma. Na afloop van de Zomer Spelen van 2008 in Beijing werden de twee sporten van het programma gehaald. Het was sinds waterpolo in 1936 werd geschrapt voor het eerst dat dit gebeurde.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal