Honkbal

IOC-leden stemmen in met wijzigingsvoorstel

IOC-leden stemmen in met wijzigingsvoorstel

Niets lijkt een terugkeer van honkbal en softbal op de Olympische Spelen meer in de weg te staan. Vandaag hebben de leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Monaco ingestemd met de reglementswijziging, waardoor gastheer Tokyo voor de Zomer Spelen van 2020 de twee sporten eenmalig op het programma kan opnemen.

Tijdens de bijeenkomst in Monaco beslissen de IOC-leden vandaag en morgen over de veertig voorstellen uit de Olympische agenda 2020. De belangrijkste voorstellen maakt het voor toekomstige steden eenvoudiger om de Olympische Spelen te organiseren. Daarnaast moeten gaststeden ook de mogelijkheid krijgen om zelf sporttakken eenmalig aan het programma toe te voegen.

Met name dat laatste punt zet de deur open voor honkbal en softbal om terug te keren op het Olympisch programma. In ieder geval al in 2020 als de Zomer Spelen worden gehouden in het honkbalgekke Tokyo. Maar mogelijk ook voor 2024 als het U.S. Olympisch Comité voor die editie een kandidaat naar voren schuift. Kanshebbers daarvoor zijn op dit moment Los Angeles, San Francisco, Boston en Washington.

Veranderingen

De 127e sessie van het IOC werd gisteravond al geopend met een ceremonie in het Grimaldi Forum in Monaco. In zijn toespraak benadrukte IOC-voorzitter Thomas Bach nogmaals het belang van de veertig aanbevelingen, die het IOC vandaag en morgen aan zijn leden voorlegt. Bach: “De ontwikkelingen gaan tegenwoordig zo snel, dat het succes van gisteren vandaag al niet meer telt. Juist het succes van vandaag geeft ons de mogelijkheid om de veranderingen voor morgen te bereiken.”

IOC-voorzitter Thomas Bach spreekt de aanwezige leden toe.

IOC-voorzitter Thomas Bach spreekt de aanwezige leden toe.
Foto: © IOC

Zoals verwacht kon de Duitse voorzitter vandaag rekenen op steun van de leden voor de eerste set van aanbevelingen. “Vandaag is de dag van de verandering”, liet Bach al weten bij de start van de presentatie van de Olympische Agenda 2020. “Het is de dag na een dialoog van een jaar. We kunnen nu de overgang maken van bespreken naar besluiten.”

Unaniem

Om een aanbeveling aan te nemen, was een meerderheid van de stemmen van de IOC-leden nodig. Een amendement van het Olympisch Charter had tweederde van de stemmen nodig. De eerste voorstellen werden vanochtend al unaniem aangenomen. Even na half twaalf begon de Italiaan Franco Carraro, als voorzitter van één van de werkgroepen, zijn presentatie over de wijzigingsvoorstellen voor de samenstelling van het Olympisch programma.

Ook de voorstellen van zijn werkgroep werden een uur later unaniem aangenomen. Waaronder het tiende voorstel. Dit voorstel zorgt voor een programmaverandering, die is gericht op evenementen in plaats van sporttakken. Deze wijziging biedt organisatoren de ruimte om ook zelf eenmalig sporten aan het programma toe te voegen. Tokyo 2020 heeft al te kennen gegeven honkbal en softbal aan de Olympische Spelen toe te willen voegen. Van de IOC-leden heeft het organisatiecomité vandaag groen licht gekregen. “Dit is een enorme stap op weg naar vernieuwing van de Olympische Spelen”, reageerde Bach na afloop van de stemming over het flexibelere Olympische programma.

Als Tokyo 2020 ook daadwerkelijk een verzoek indient om de honkbal en softbal aan het Olympische programma toe te voegen, wordt goedkeuring hierop gegeven tijdens de IOC-sessie in Kuala Lumpur (Maleisië) op 31 juli 2015.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal