Honkbal

Aanmelding voor Tokyo 2020 gestart

Aanmelding voor Tokyo 2020 gestart

Internationale sportfederaties kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor eenmalige toelating tot het Olympische programma in 2020. Het organisatiecomité van de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo heeft hiervoor in totaal 33 bonden een uitnodiging gestuurd. Honkbal en softbal worden gezien als de grootste kanshebbers.

Sportfederaties kunnen met ingang van vandaag een aanvraag indienen bij het het Japanse organisatiecomité, dat de Olympische Spelen voor 2020 in Tokyo moet organiseren. De internationale federaties hebben daar tot maandag 8 juni de tijd voor. Een speciale werkgroep, bestaande uit verschillende Japanse hoogwaardigheidsbekleders, maakt op maandag 22 juni een eerste schifting.

De laatste overgebleven sportfederaties krijgen de kans om begin augustus in Tokyo een presentatie te houden. Rond 30 september zal het organisatiecomité Tokyo 2020 bij het Internationaal Olympisch Comité een aanbeveling doen voor toelating van één of meer sportevenementen. Bij de keuze gaat de voorkeur uit naar sporten met een focus op aantrekkingskracht op de jeugd. De sporten moeten ook aansprekend zijn voor de Japanse bevolking en het wereldwijde publiek.

Keuze

De daadwerkelijke keuze door het IOC wordt pas in augustus 2016 verwacht, als alle leden bij elkaar komen voor de 129e sessie van het IOC in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Naast honkbal en softbal zijn ook squash, karate, skateboarden en surfen kanshebbers om eenmalig terug te keren op het Olympische programma.

De mogelijkheid om eenmalig extra sporten aan een Olympische Spelen toe te voegen, is een gevolg van de Olympische Agenda 2020, die vorig jaar december onder leiding van de nieuwe IOC-voorzitter Thomas Bach werd ingevoerd.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal