ECC 2016

Nieuwe opzet Europa Cup in 2016 van start

Nieuwe opzet Europa Cup in 2016 van start

De Europese honkbalbond CEB wil met ingang van 2016 één Europees toernooi houden waar de sterkste acht teams strijden om het Europese clubkampioenschap. Komende week spelen twaalf teams, waaronder Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam voor startbewijzen voor deze European Champions Cup.

Vandaag heeft de Europese honkbalbond CEB de nieuwe plannen gepresenteerd om de kwaliteit van de Europese clubcompetities te verhogen. Dat deed de CEB ook vorig jaar oktober al. Maar na kritische geluiden van Europese nationale bonden besloot de CEB de voorgestelde wijzigingen nog eens nader onder de loep te nemen.

Tijdens het congres van de Europese honkbalbond in Dublin februari eerder dit jaar werden de clubtoernooien uitvoerig besproken, waarna in een aantal sessies de nieuwe plannen op papier zijn gezet.

Startbewijzen

In die nieuwe plannen worden de Europese clubtoernooien verdeeld over drie niveau’s: de European Champions Cup, de CEB Cup en de Federations Cup. De beste vier landen tijdens de aankomende Europa Cup-toernooien in zowel Rotterdam als Parijs krijgen de mogelijkheid om hun landskampioen, of nummer twee in 2016 naar de European Champions Cup te sturen.

Dit betekent dat Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam volgende week allebei bij de eerste vier moeten eindigen om voor Nederland twee startbewijzen te verdienen voor de European Champions Cup in 2016. In 2016 wordt de winnaar van de European Champions Cup ook meteen de Europese clubkampioen. Hiermee komt de Europen Champions Cup in de vorm zoals deze dit seizoen wordt gehouden, na dit jaar te vervallen.

CEB Cup

Voor de CEB Cup in 2016 plaatsen de nummers vijf en zes van de Europa Cup-toernooien in Rotterdam en Parijs zich. Het deelnemersveld wordt aangevuld met de vier winnaars van de kwalificatietoernooien, die komende maand in Antwerpen (België), Athene (Griekenland), Karlovac (Kroatië) en Ostrava (Tsjechië) worden gespeeld.

De Federations Cup wordt volgend jaar gespeeld over vier toernooien met elk zes teams. De vier beste teams uit deze toernooien plaatsen zich voor Play-Offs, die in september worden gehouden. Aan de Federations Cup nemen landen deel, die geen deelnemers, of maar één deelnemer hebben in de Europa Cup of CEB Cup.

Asia Series

Met de keuze voor één in plaats van twee A-toernooien wil de CEB de beste acht teams van Europa in één toernooi laten strijden om het Europese clubkampioenschap en een toegangsbewijs voor de Asia Series.

Het vertegenwoordigende land van de club die tijdens de Europa Cup in 2016 achtste wordt, degradeert naar de CEB Cup. Het vertegenwoordigende land van de winnaar van de CEB Cup promoveert naar de Europa Cup. Bij de CEB Cup degraderen de nummers zeven en acht naar de Federations Cup.

Buitenlandersregel

De nummers één en twee van de Federations Cup promoveren op hun beurt naar de CEB Cup. Of die winnaars ook daadwerkelijk worden bepaald door middel van de eerder genoemde Play-Offs wordt in overleg op een later moment definitief besloten.

Daarnaast volgt de CEB met ingang van 1 januari 2016 de buitenlandersregel, die al door veel nationale honkbalbonden wordt gehanteerd. Daarmee wordt een Europese honkballer met een ander paspoort dan het land waarvoor hij speelt, door de CEB straks niet meer gezien als een buitenlander. Het maximale aantal van drie buitenlandse spelers blijft door de CEB wel gehandhaafd.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2016