Honkbal

Honkbal en softbal op shortlist voor Tokyo 2020

Honkbal en softbal op shortlist voor Tokyo 2020

Zoals verwacht zijn honkbal en softbal opgenomen op de shortlist van sporten, die kans maken om te worden toegelaten tot het Olympische programma voor de Zomer Spelen van 2020. De organisatie van Tokyo 2020 heeft vandaag de acht sportfederaties bekend gemaakt, die deel uitmaken van deze shortlist.

Internationale sportbonden hadden tot vrijdag 12 juni de kans om zich in te schrijven voor een opname in het Olympische programma voor de Zomer Spelen van 2020 in Tokyo. In totaal dienden 26 door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) erkende sporten een aanmelding in.

Uit alle aanmeldingen heeft het organisatiecomité Tokyo 2020 nu een shortlist opgesteld. Deze werd vandaag tijdens een speciale bijeenkomst in de Japanse hoofdstad gepresenteerd. De World Baseball Softball Confederation is één van de acht sportfederaties op deze shortlist. “Dit is een belangrijke dag voor onze sporten”, liet Riccardo Fraccari, voorzitter van de World Baseball Softball Confederation weten. “Honkbal en softbal hebben vandaag het eerste honk bereikt.”

Criteria

Belangrijke criteria om op deze shortlist te komen, waren onder meer de aantrekkingskracht op de jeugd en de populariteit van de sporten bij het Japanse publiek. Ook het feit dat Japan voor het honkbal- en softbaltoernooi geen nieuwe stadions hoeft te bouwen, woog mee bij de keuze voor de organisatie, die al enige tijd op zoek is naar mogelijkheden om kosten te besparen.

De sportbonden die deel uitmaken van de shortlist, moeten nu voor 22 juli een verder uitgewerkt voorstel indienen en krijgen vervolgens op 7 en 8 augustus de kans om hun plannen in Tokyo te presenteren voor het Additional Event Programme Panel.

Favorieten

Het organisatiecomité van Tokyo 2020 doet op 30 september een aanbeveling aan het IOC. Het uiteindelijke besluit door de leden van het IOC wordt pas genomen tijdens de 129e IOC Sessie in augustus 2016 in Rio de Janeiro.

De grote favorieten zijn honkbal en softbal, die kunnen rekenen op een grote populariteit in Japan. Ook squash en karate worden gezien als serieuze kanshebbers. De andere sporttakken die op de shortlist zijn opgenomen zijn bowling, rollersports, klimsport, surfen en wushu. Ook kwamen bij het organisatiecomité aanmeldingen binnen voor onder meer american football, bowls, bridge, schaken, dansen, korfbal en touwtrekken. Deze haalden de schifting echter niet.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal