De twaalf beste landen uit Europa strijden in 2016 om de titel.

EK 2016

Europees kampioenschap 2016 in Hoofddorp

Europees kampioenschap 2016 in Hoofddorp

De twaalf beste landen uit Europa strijden in 2016 om de titel.

De twaalf beste landen uit Europa strijden in 2016 om de titel.
Foto: © Rob Jelsma

Nederland verdedigt volgend jaar zijn Europese titel op eigen bodem. Hoofddorp is door de honk- en softbalbond KNBSB aangewezen als gastheer voor het Europees kampioenschap van 2016. Na het Europa Cup-toernooi in 2014 is dit het tweede grote internationale A-toernooi in Hoofddorp sinds de ingebruikname van de nieuwe accommodatie. “Het stadion in Hoofddorp is een prachtige plek om te spelen”, aldus Hans Meijer, algemeen directeur van de KNBSB.

Voor het Europees kampioenschap heeft de Europese honkbalbond CEB voor de tweede keer in vier jaar tijd de organisatie toegewezen aan Nederland. In samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer heeft de KNBSB als speellocatie gekozen voor het complex van Hoofddorp Pioniers, waar ook het Nederlands team wekelijks de centrale trainingen houdt. De Europese titelstrijd wordt volgend jaar gehouden van vrijdag 9 tot en met zondag 18 september.

Tijdens een persbijeenkomst in Hoofddorp werden vandaag de plannen toegelicht. “Het is geweldig om het evenement opnieuw in je eigen land te kunnen houden”, liet KNBSB-directeur Hans Meijer weten. “Het EK is een prachtige etalage om het honkbal in Nederland te kunnen promoten.” De bijeenkomst van vanmiddag werd eveneens bijgewoond door Jan Esselman, de Nederlandse voorzitter van de Europese honkbalbond CEB. Hij ondertekende met Meijer de contracten.

Unicum

Nog niet eerder werd een Europees kampioenschap in Hoofddorp gehouden. De nieuwe accommodatie zorgt voor een unicum. “Hoofddorp biedt met de twee honkbalvelden voor het eerst de mogelijkheid om het gehele toernooi op één accommodatie te laten spelen”, aldus Meijer.

Bij de bijeenkomst in het stadion van Vaessen Pioniers was ook sportwethouder Adam Elzakalai van de gemeente Haarlemmermeer aanwezig. Hij benadrukte vanmiddag de kansen die het EK volgend jaar biedt. Elzakalai: “Denk daarbij aan bijvoorbeeld side events, city marketing en de mogelijkheid om inwoners kennis te laten maken met de honkbalsport.” Hij was dan ook blij met de keuze van de KNBSB voor Hoofddorp. “Ik ben daar bijzonder trots op. Wij kijken uit naar de wedstrijden. En hopen natuurlijk dat Nederland gaat winnen.”

EK-ticket

Nederland veroverde in 2014 de Europese titel.

Nederland veroverde in 2014 de Europese titel.
Foto: © Czech Baseball Association (CBA)

Aan de 34e editie van het Europees kampioenschap nemen twaalf landen deel. De 21-voudig Europees kampioen Nederland verdedigt op eigen bodem de Europese titel. Naast Nederland plaatsten Italië, Spanje, Duitsland, Tsjechië, Frankrijk, België, Rusland, Groot-Brittannië en Griekeland zich vorig jaar met hun eindklassering bij de beste tien tijdens het EK al voor dit toernooi. Het deelnemersveld wordt aangevuld met Kroatië en Zweden, die in 2014 via het kwalificatietoernooi een EK-ticket verdienden.

Ter voorbereiding op het EK neemt het Nederlands team deel aan de 28e Haarlemse Honkbalweek. Deze wordt van vrijdag 15 tot en met zondag 24 juli 2016 gespeeld in het Pim Mulierstadion in Haarlem.

Europese finale

Negen keer eerder werd het Europees kampioenschap in Nederland gehouden. De laatste keer was in 2012, toen Italië in de finale te sterk was voor de Nederlandse honkballers. In dat jaar was de organisatie van het EK in handen van Rotterdam, Haarlem en Utrecht. De Europese finale werd toen gespeeld in het Neptunus Familiestadion in Rotterdam.

De laatste keer dat Nederland een EK op eigen bodem won, was in 2003. Tijdens dat toernooi, dat een aantal dagen voor het Olympisch kwalificatietoernooi werd gehouden, stond Oranje in de eindstrijd tegenover de verrassende finalist Griekenland. Het werd 2-0 voor het Nederlandse team, dat tijdelijk onder leiding stond van de Amerikaan Davey Johnson. Sinds 1954 werd het Europees kampioenschap verder onder meer zevenmaal in Italië en zes keer in Spanje gehouden. Vorig jaar verzorgden Duitsland en Tsjechië de organisatie en heroverde Nederland voor het eerst sinds 2007 de Europese titel.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016