Honkbal

Tokyo 2020: ‘Honkbal en softbal terug op Spelen’

Tokyo 2020: ‘Honkbal en softbal terug op Spelen’

Honkbal en softbal kunnen terugkeren op de Olympische Spelen. Het organisatiecomité voor de Zomer Spelen van 2020 gaat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aanbevelen om deze en vier andere sporten toe te voegen aan het programma van de 32e editie van de Zomer Spelen. Tokyo 2020 heeft dat vandaag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Toranomon Hills Mori Tower in de Japanse hoofdstad. Daarmee kunnen de twee sporten voor het eerst sinds 2008 terugkeren op het Olympisch toneel. “De keuze van Tokyo 2020 is een homerun en een grote sprong vooruit voor honkbal en softbal”, reageerde de tevreden WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari direct na de bekendmaking.

Honkbal en softbal werden in 2005 door het IOC van het Olympische programma geschrapt, 23 jaar nadat de sporten hun officiële debuut hadden gemaakt tijdens de Zomer Spelen van 1992 in Barcelona. Het werden daarmee de eerste sporten die van het programma werden geschrapt sinds polo in 1936. Tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Beijing namen voor de laatste keer honkballers en softbalsters deel. Vandaag is een belangrijke stap gezet in de Olympische terugkeer van beide sporten.

Tijdens een bijeenkomst in de Toranomon Hills Mori Tower in Tokyo heeft het Additional Event Programme Panel van Tokyo 2020 vandaag de sporten bekend gemaakt, die door het organisatiecomité worden aanbevolen bij het Internationaal Olympisch Comité voor eenmalige terugkeer op het Olympisch programma. Dit zijn honkbal en softbal, karate, skateboard, surfen en klimsport geworden. De keuze voor deze vijf sporten zorgt voor een verhoging van het aantal evenementen op de Zomer Spelen met achttien en van het aantal deelnemende atleten met 474.
In totaal acht sportbonden kwamen in aanmerking. De andere sporten waren bowlen, squash en wushu. Het uiteindelijke besluit door de leden van het IOC wordt pas genomen tijdens de 129e IOC Sessie in augustus 2016 in Rio de Janeiro. De Olympische Spelen in 2020 worden gehouden van 24 juli tot en met 9 augustus.

Offensief

Sinds honkbal in 2005 door het IOC van het Olympische programma werd gehaald, heeft de wereldhonkbalbond IBAF een groot offensief gevoerd om honkbal terug te krijgen op de Olympische Spelen. Dat leidde onder meer tot de oprichting van de World Baseball Softball Confederation (WBSC), waardoor honkbal en softbal gezamenlijk in hun lobby konden optrekken. Maar tot dusver strandden alle pogingen. Tot driemaal toe kozen de IOC-leden niet voor een terugkeer van honkbal en softbal op de Olympische Spelen. Pogingen in februari 2006, augustus 2009 en september 2013 liepen op niets uit.

Pas vanaf het moment dat de Belgische IOC-voorzitter Jacques Rogge in november 2014 werd vervangen door de Duitser Thomas Bach, kwam de lobby in een stroomversnelling. Onder de vlag van de Olympic Agenda 2020 voerde Bach in december van dat jaar tijdens een buitengewone bijeenkomst in Monte Carlo een aantal belangrijke vernieuwingen door. Eén van die vernieuwingen is de mogelijkheid voor gaststeden om zelf keuzesporten aan de Olympische Spelen toe te voegen. Tokyo 2020 krijgt daarmee de primeur.

Favoriet

280915_presentatie_tokyo_2020In mei van dit jaar dienden 26 internationale bonden hun aanmelding in. Samen met zeven andere sportbonden kwam de WBSC een maand later op een shortlist voor opname op het Olympisch programma. Afgelopen augustus volgde in Tokyo een laatste presentatie voor het Additional Event Programme Panel van het Japanse organisatiecomité. De keuzecommissie maakte vandaag de keuze voor vijf sporten officieel.
Fraccari: “Namens de WBSC en onze sporters dank ik Tokyo 2020 en IOC-voorzitter Thomas Bach, wiens Olympic Agenda 2020 ons deze buitengewone kans heeft gegeven. De hele honkbal- en softbalgemeenschap is enthousiast en klaar om de Olympische thuisplaat te passeren. Maar bovenal ben ik blij voor alle sporters die vandaag zien dat er een serieuze kans is om hun grootste droom uit te laten komen door hun land te vertegenwoordigen tijdens het meest belangrijke sportspektakel dat er bestaat: de Olympische Spelen.”

In het honkbal- en softbalgekke Japan gold de World Baseball Softball Confederation vanaf de start als de voornaamste favoriet voor opname op het Olympisch programma. Voorzitter Riccardo Fraccari benadrukte in zijn pleidooi telkens de grote voordelen van het honkbal en softbal. Zo hoeven voor Tokyo 2020 geen dure accommodaties te worden gebouwd, die na de Olympische Spelen niet meer worden gebruikt en kunnen de sporten zorgen voor een groter enthousiasme bij het Japanse publiek. Fraccari: “De WBSC heeft er alle vertrouwen in dat honkbal en softbal, de nationale sporten van Japan, de positie van de Olympische Spelen kunnen versterken. De sporten geven Tokyo 2020 een kans om zichzelf in de schijnwerpers te zetten en te zorgen voor nog meer verbondenheid met het publiek”.

Major League Baseball

Maar de WBSC presenteerde in zijn plannen ook een voorstel om het honkbal- en softbaltoernooi gelijktijdig te houden en terug te brengen tot zes dagen en zes deelnemende teams om de kosten te beperken. En vooral om Major League Baseball de kans te geven om eenvoudiger zijn beste spelers af te staan, iets wat de National Basketball Association (NBA) en de National Hockey League (NHL) al wel deden. Tot dusver bleek Major League Baseball nog niet bereid om zijn competitie stil te leggen om spelers de kans te geven deel te nemen aan de Olympische Spelen, één van de belangrijkste argumenten van de IOC-leden om honkbal in 2005 van het Olympisch programma te schrappen.

De deelname van spelers uit de Major League Baseball maakte nadrukkelijk deel uit van het uitgewerkte voorstel dat de WBSC vorige maand presenteerde aan het Tokyo 2020 Additional Events Programme Panel. “De onderhandelingen met Major League Baseball zijn nog altijd gaande. En we hebben er alle vertrouwen in dat ons voorstel MLB de kans geeft om de beste profhonkballers naar Tokyo af te vaardigen”, aldus Fraccari vorige maand.
Zonder in te gaan op de deelname van spelers uit de Major League, reageerde MLB vandaag wel op het nieuws vanuit Tokyo. “De bekendmaking van Tokyo 2020 om honkbal en softbal in het voorstel op te nemen voor extra sporten tijdens de Olympische Spelen van 2020 is opwindend en een stap vooruit om hopelijk onze sport terug te kunnen zien keren op dit geweldige platform”, liet MLB-topman Rob Manfred weten. “We kijken uit naar het besluit van het IOC in augustus 2016.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal