ECC 2016

L&D Amsterdam start tegen Italiaanse kampioen

L&D Amsterdam start tegen Italiaanse kampioen

L&D Amsterdam heeft een zware eerste tegenstander geloot voor de European Champions Cup van 2016. De Amsterdamse hoofdklasser treft op dinsdag 31 mei op de openingsdag van de eerste editie van de vernieuwde European Champions Cup direct gastheer ASD Rimini. Curaçao Neptunus begint het toernooi met een wedstrijd tegen de Duitse landskampioen Heidenheim Heidekoepfe.

Landskampioen Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam, de winnaar van de reguliere competitie in 2015, plaatsten zich dit jaar voor de European Champions Cup. Voor het eerst sinds jaren spelen de beste Europese clubs weer in één enkel toernooi om de Europese clubtitel.

Rimini en het nabijgelegen San Marino hebben op het laatste moment een overeenkomst bereikt voor het samen organiseren van de European Champions Cup. Inmiddels is de Europese honkbalbond CEB akkoord gegaan met het voorstel van beide clubs. De wedstrijden uit de eerste ronde worden gespeeld van dinsdag 31 mei tot en met donderdag 2 juni. De beste teams spelen hierna direct om de eerste plaats.

Torenhoge favoriet

Gastheer Rimini wordt tijdens de European Champions Cup op dinsdag 31 mei de eerste tegenstander voor L&D Amsterdam. De honkballers van hoofdcoach Charles Urbanus treffen hierna op woensdag 1 juni de Tsjechische kampioen Kotlárka Praha en een dag later Regensburg Legionäre, de ploeg van manager Ivan Rodriguez.

In de Czech Extraliga verraste Kotlárka Praha dit seizoen de torenhoge favoriet Draci Brno om de eerste landstitel in de clubhistorie te veroveren. Het was nog maar de tweede keer sinds 1995 en de eerste sinds 2011 dat Draci Brno niet het kampioenschap in Tsjechië wist op te eisen. Regensburg Legionäre, de Duitse kampioen in 2008, 2010, 2011, 2012 en 2013, verspeelde in een spannende finale van de Duitse Bundesliga om de landstitel een 2-0 voorsprong in wedstrijden en verloor uiteindelijk het kampioenschap aan Heidenheim Heideköpfe.

Landskampioen

Evenals L&D Amsterdam reist ook Curaçao Neptunus eind mei af naar Zuid-Europa. De Rotterdamse honkballers openen in San Marino de European Champions Cup op dinsdag 31 mei met een wedstrijd tegen de Duitse landskampioen Heidenheim Heidekoepfe. Woensdag 1 juni wordt het Italiaanse Fortitudo Bologna de tweede tegenstander. In de laatste wedstrijd uit de eerste ronde wordt donderdag 2 juni gespeeld tegen T&A San Marino, dat evenals Bologna en Rimini uitkomt in de Italian Baseball League.

De Nederlandse landskampioen treft daarmee twee teams uit de sterke Italiaanse competitie. Bologna werd in 2013 nog winnaar van de European Champions Cup, toen dit nog een strijd was tussen de winnaars van de twee Europa Cup-toernooien. T&A San Marino legde in 2014 beslag op deze Europese hoofdprijs. Curaçao Neptunus verdedigt in Rimini de Europese clubtitel. De ploeg van manager Evert-Jan ’t Hoen versloeg in augustus van dit jaar in de best-of-three van de finale Fortitudo Bologna met 2-1.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2016