Buitenvelders Christian Diaz en Shaldimar Daantji in actie voor het Nederlands team.

FIBT 2016

Nederland kan titel verdedigen in Frankrijk

Nederland kan titel verdedigen in Frankrijk

Buitenvelders Christian Diaz en Shaldimar Daantji in actie voor het Nederlands team.

Buitenvelders Christian Diaz en Shaldimar Daantji in actie voor het Nederlands team.
Foto: © Rob Jelsma

Het Nederlands honkbalteam keert mogelijk in 2016 terug naar Sénart om zijn titel te verdedigen tijdens het France International Baseball Tournament. De Franse honkbalbond heeft besloten een tweede editie te organiseren zodat een aantal teams zich kunnen voorbereiden op het Europees kampioenschap, dat in 2016 in Hoofddorp wordt gehouden.

De Nederlandse honkballers namen in 2014 deel aan de eerste editie van het France International Baseball Tournament. Tijdens die editie van de Yoshida Challenge, vernoemd naar de voormalig Japanse manager van Frankrijk, won Oranje achtereenvolgens met 2-0 van Japan en 10-0 van België voordat met 12-8 een historische nederlaag tegen Frankrijk werd geleden, het eerste verlies tegen dit land sinds 1937.

In de finale revancheerde Nederland zich en versloeg het de Franse gastheer met 2-3 om de allereerste titel in Sénart op te eisen. Buitenvelder Kalian Sams werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

Opwarmer

In 2016 keert de tweede editie van het France International Baseball Tournament terug. Het toernooi wordt dan van woensdag 31 augustus tot en met zondag 4 september gehouden in Sénart. Het organisatiecomité wacht op dit moment op bevestiging van de deelnemende teams. Ook in 2016 wil de organisatie van start gaan met een deelnemersveld van vier ploegen.

Voor een aantal nationale ploegen kan het France International Baseball Tournament als opwarmer gelden voor de Europese titelstrijd, die op vrijdag 9 september in Hoofddorp van start gaat. Aan het toernooi neemt in ieder geval gastheer Frankrijk deel. Daarnaast hebben verschillende teams interesse getoond in deelname, waaronder titelverdediger Nederland. De honkbal- en softbalbond KNBSB heeft het toernooi inmiddels opgenomen op de topsportkalender. Behalve Nederland hebben ook de nationale teams van Duitsland en Tsjechië de intentie uitgesproken om zich in Sénart voor te bereiden op het EK. Mogelijk wordt het deelnemersveld ook weer uitgebreid met een Japanse selectie.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in FIBT 2016