Nederland is voor het EK ingedeeld in poule A.

EK 2016

Nederland start EK tegen Groot-Brittannië

Nederland start EK tegen Groot-Brittannië

Nederland is voor het EK ingedeeld in poule A.

Nederland is voor het EK ingedeeld in poule A.
Foto: © Rob Jelsma

Na de groepsindeling voor de European Champions Cup heeft de Europese honkbalbond CEB nu ook de indeling voor het Europees kampioenschap van 2016 bekendgemaakt. Het Nederlands honkbalteam start het Europees kampioenschap op vrijdag 9 september met een wedstrijd tegen Groot-Brittannië.

Aan het Europees kampioenschap nemen volgend jaar dezelfde twaalf teams deel als in 2014. Toen werd Oranje ongeslagen Europees kampioen, waarmee voor het eerst sinds 2007 de Europese titel weer werd veroverd. Het EK wordt van 9 tot en met 18 september 2016 in Hoofddorp gehouden.

Zweden en Kroatië eindigden in 2014 op de respectievelijke elfde en twaalfde plaats en dedrageerden daarmee uit de hoofdtoernooi. Tijdens de kwalificatietoernooien dit jaar wisten de twee teams echter weer een plek in het A-toernooi af te dwingen.

Ongeslagen

Kroatië bleef in juli van dit jaar bij de kwalificaties in eigen land in zes wedstrijden ongeslagen, terwijl Zweden tijdens het kwalificatietoernooi in Oostenrijk vijf van zijn zes wedstrijden won. Alleen van Oostenrijk werd in tien innings verloren. In de eindstrijd revancheerde Zweden zich echter tegen de gastheer.

In de eerste ronde van het Europees kampioenschap treft Nederland in 2016 achtereenvolgens de nationale teams van Groot-Brittannië (vrijdag 9 september), Duitsland (zaterdag 10 september), Rusland (zondag 11 september), Tsjechië (maandag 12 september) en promovendus Zweden (dinsdag 13 september). Tsjechië en Duitsland werden in 2014 respectievelijk vierde en vijfde op het vorige EK.

Finalepoule

Italië, in 2014 nog verliezend finalist, is in poule B ingedeeld met de Europese nummer drie Spanje. Verder komen ook Frankrijk, België, Griekenland en Kroatië uit in poule B. Italië begint zijn Europese toernooi in het stadion van Vaessen Pioniers met een wedstrijd tegen Griekenland.

De beste drie teams uit beide poules plaatsen zich voor de finalepoule. Daarin strijden de zes ploegen om twee plaatsen in de finale.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016