Softbal

Bunge stopt als bondscoach softbalsters; Francisca alleen door

Bunge stopt als bondscoach softbalsters; Francisca alleen door

070516_tracy_bunge_softbal_nederland

Tracy Bunge stopt als bondscoach van de Nederlandse softbalsters. Ze gaat de coaching staff van Pennsylvania Rebellion in de Amerikaanse profcompetitie National Pro Fastpitch (NPF) versterken, een functie die niet valt te combineren met Oranje. Juni Francisca, die in 2015 samen met Bunge de leiding had over de nationale softbalselectie bij de vrouwen, zal komend seizoen in zijn eentje het bondscoachschap op zich nemen.

Het belangrijkste toernooi in 2016 voor Oranje is het wereldkampioenschap softbal, dat van 15 t/m 24 juli in Canada wordt gehouden. Bij het laatste WK, dat in 2014 in Haarlem plaatsvond, eindigde Nederland als zesde, waarmee het zich zeer knap in de wereldtop handhaafde.

De Amerikaanse Tracy Bunge was de voorbije jaren al diverse keren assistent-coach bij Oranje tijdens grote titeltoernooien. In 2013 maakte Bunge ook deel uit van de coachingstaf van Jong Oranje tijdens het WK voor junioren in Canada. In 2015 behaalde de A-selectie van Nederland na drie titels op rij in 2009, 2011 en 2013 onder haar leiding zilver bij het EK in Rosmalen.

Juni Francisca sloot in 2014 een succesvolle periode als clubcoach af met het winnen van het landskampioenschap met Oolders Omaco Sparks Haarlem, dat toen het hele seizoen ongeslagen bleef. Bovendien won hij dat jaar met zijn ploeg de Europese Cup Winners Cup. In 2015 maakte hij de overstap naar de functie van bondscoach, die hij deelde met Bunge.

Overigens wordt de nationale sofbalploeg in 2016 financieel gesteund door TEAMKPN Sportfonds, waardoor de KNBSB in staat is om op voor het WK in Canada een topsportwaardig programma voor de softbalsters op poten te zetten.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal