Didi Gregorius voor Nederland in actie tegen Australië tijdens het WK van 2011.

HHW 2016

Australië naar Honkbal Week Haarlem

Australië naar Honkbal Week Haarlem

Didi Gregorius voor Nederland in actie tegen Australië tijdens het WK van 2011.

Didi Gregorius voor Nederland in actie tegen Australië tijdens het WK van 2011.
Foto: © IBAF

Australië is één van de drie nieuwe teams die zijn toegevoegd aan het deelnemersveld voor de Haarlem Honkbal Week, die dit jaar van vrijdag 15 tot en met zondag 24 juli wordt gehouden in het Haarlemse Pim Mulierstadion. De nationale ploeg van Curaçao neemt deze zomer de plaats in van de Verenigde Staten.

Aan de Honkbal Week Haarlem nemen dit jaar in ieder geval vijf teams deel. Eerder werden Nederland en Japan al als deelnemer gepresenteerd. Japan reist met een selectieteam uit de Tokyo Big 6 af naar Haarlem. De Tokyo Big 6 geldt als de sterkste universiteitscompetitie in Japan. Aan het deelnemersveld zijn nu ook Australië, Taiwan en Curaçao toegevoegd. Op een later moment hoopt de organisatie nog een zesde deelnemer te presenteren.

In totaal nam Australië driemaal eerder deel aan de Haarlemse Honkbalweek. In 1978 en 1992 eindigde de nationale ploeg op een laatste plaats. Tijdens de laatste deelname in 1998 bereikten de Australische honkballers de finale, waarin werd verloren van Cuba.

Wereldtitel

Op de World Baseball Classic van 2013 stond het Nederlandse A-team voor het laatste tegenover Australië. Toen won Oranje, met onder meer Andrelton Simmons, Jonathan Schoop en Xander Bogaerts met 4-1. Twee jaar eerder speelden beide teams ook tegen elkaar op het wereldkampioenschap. In de tweede ronde werden de Australische honkballers op 13 oktober met 2-1 verslagen en veroverde Oranje drie dagen later de historische wereldtitel. Australië eindigde op dat laatste WK op een vijfde plaats.

Voor het nationale team van Taiwan wordt het de twaalfde keer dat aan het toernooi in Haarlem wordt deelgenomen. Aanvankelijk werden afgelopen oktober ook de Verenigde Staten als deelnemer gepresenteerd. De Amerikanen, die met een selectieteam uit de NCJAA naar Haarlem zouden komen, hebben zich echter moeten afmelden wegens sponsorverplichtingen.

Curaçao

De opengevallen plaats wordt ingenomen door Curaçao. Eerder waren al toezeggingen gedaan aan Curaçao dat het eiland voor twee edities op rij van zowel het World Port Tournament als de Haarlemse Honkbalweek zou worden uitgenodigd. Maar bij de eerste presentatie van deelnemers aan de Honkbal Week Haarlem ontbrak nog de naam van Curaçao. Nu heeft de organisatie alsnog die belofte voor deze editie ingelost.

Curaçao behaalde vorig jaar de beste eindklassering ooit op een World Port Tournament. Onder leiding van manager Raymond van Gurp eindigde Curaçao op de derde plaats. Curaçao, waarvoor Raily Legito zijn debuut maakte, liet Japan en Chinese Taipei achter zich.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HHW 2016