Stijn van der Meer sloeg in 24 wedstrijden op rij een honkslag.

Honkbal

Stijn van der Meer verbreekt collegerecord

Stijn van der Meer verbreekt collegerecord

Stijn van der Meer sloeg in 24 wedstrijden op rij een honkslag.

Stijn van der Meer sloeg in 24 wedstrijden op rij een honkslag.

Stijn van der Meer heeft zichzelf in de geschiedenisboeken van Lamar University geslagen. De 22-jarige Nederlandse collegehonkballer is pas de derde speler geworden in de historie van Lamar University, die in 24 wedstrijden op rij een honkslag heeft geslagen. Bovendien heeft hij het record van Lamar University verbroken van de meeste opeenvolgende wedstrijden waarin iemand de honken heeft bereikt.

Van der Meer, die in 2012 voor UVV zijn debuut maakte in de Nederlandse hoofdklasse, speelt sinds 2013 collegehonkbal in de Verenigde Staten. Na twee seizoenen junior college voor Eastern Oklahoma State maakte hij vorig jaar de overstap naar Lamar University (NCAA Division I). Voor dit team kwam hij vorig jaar in 52 wedstrijden al tot een slaggemiddelde van .351, het hoogste van zijn team. Hij leidde de gehele Southland Conference met 78 honkslagen en werd als korte stop gekozen voor het ABCA/Rawlings All-Region Team.

In zijn tweede seizoen voor Lamar University gooit de talentvolle Nederlandse honkballer nu opnieuw hoge ogen. Nadat hij vorig jaar, als één van de twee spelers, al in alle wedstrijden voor Cardinals uit was gekomen, miste hij dit seizoen tot dusver opnieuw nog geen enkel duel. Bovendien wist hij, na de eerste twee wedstrijden, in 32 opeenvolgende wedstrijden veilig de honken te bereiken. Daarmee zette hij een nieuw collegerecord voor Lamar University Cardinals.

Hitting-streak

Daarnaast sloeg Van der Meer in 24 wedstrijden op rij een honkslag. Die hitting-streak hield Lamar University de afgelopen weken in de ban. Slechts drie spelers in de historie van Lamar University wisten eerder in minimaal twintig wedstrijden op rij een honkslag te slaan. Vrijdag passeerde Van der Meer met zijn honkslag Chad Bunting, die in het seizoen 1995-1996 als eerste speler ooit de magische grens van twintig wedstrijden had bereikt. Hij sloeg in de met 5-1 gewonnen wedstrijd tegen McNeese State in totaal twee honkslagen.

Aan zijn uitzonderlijke reeks kwam gisteravond in het Vincent-Beck Stadium echter een einde. Voor het eerst in 33 wedstrijden wist Van der Meer niet veilig de honken te bereiken en voor het eerst in 25 wedstrijden sloeg de Nederlander geen honkslag. Zijn ploeg verloor de wedstrijd tegen McNeese State met 5-4. Van der Meer kwam daarmee één wedstrijd te kort om de prestatie van nummer twee Erik Kanaby (2006-2007) te evenaren en vier duels om op gelijke hoogte te komen met recordhouder Sam Bumpers, die in 2014 in 28 opeenvolgende wedstrijden een honkslag had geslagen.

Clubrecord

Ook kwam hij in 32 wedstrijden op rij veilig op de honken.

Ook kwam hij in 32 wedstrijden op rij veilig op de honken.

Van der Meer begon het seizoen met acht honkslagen (.222) in zijn eerste tien wedstrijden. Maar sinds hij op 4 maart zijn serie begon, verhoogde hij zijn slaggemiddelde tot .362. In zijn serie van 24 opeenvolgende wedstrijden met een honkslag kwam Van der Meer tot een slaggemiddelde van maar liefst .429 (42 honkslagen). In veertien van de 24 wedstrijden sloeg hij bovendien minimaal twee hits.

Gedurende de hitting-streak van Van der Meer won Lamar University vijftien wedstrijden op rij, waarmee het team op dat moment de langste actieve serie overwinningen had van het land. Uiteindelijk kwamen Van der Meer en co. twee overwinningen tekort om het seizoensrecord van Florida te evenaren en vijf tekort om het clubrecord van Lamar University uit 1979 te evenaren. Wel was het de langste serie overwinning voor Cardinals sinds 1980.

Drafts

Het reguliere seizoen voor Lamar University in de Southland Conference loopt nog tot en met 21 mei. Hierna krijgt Van der Meer wellicht de kans om zich weer te melden bij Curaçao Neptunus. De Rotterdamse landskampioen reist begin juni af naar Italië om zijn Europese clubtitel te verdedigen. Niet lang nadat Van der Meer zich vorig jaar na zijn collegeseizoen had aangesloten bij de Rotterdamse hoofdklasser, werd hij uiteindelijk uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het vorige Europa Cup-toernooi.

Door zijn prestaties in zijn laatste seizoen als collegehonkballer is Van der Meer echter ook een kanshebber om tijdens de jaarlijkse drafts van Major League Baseball een profcontract te verdienen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal