Rick van den Hurk.

Honkbal

Van den Hurk evenaart 50 jaar oud record

Van den Hurk evenaart 50 jaar oud record

Rick van den Hurk.

Rick van den Hurk.

Pitcher Rick van den Hurk blijft ongenaakbaar in Nippon Professional Baseball. De Nederlandse profhonkballer behaalde vandaag voor landskampioen Fukuoka SoftBank Hawks ook zijn dertiende overwinning op rij in de hoog aangeschreven Japanse competitie. Daarmee heeft hij een vijftig jaar oud record geëvenaard.

Sinds zijn debuut in de Japanse Nippon Professional op 14 juni vorig jaar stapte de Nederlandse honkballer in dienst van Fukuoka SoftBank Hawks nog geen enkele keer als verliezer van de heuvel. Van den Hurk sloot vorig jaar zijn eerste reguliere seizoen in de NPB af met negen overwinningen. Hij kwam daarmee slechts één zege tekort om het record (meeste opeenvolgende overwinningen in een seizoen voor een buitenlandse pitcher) van de Taiwanees Tai-Yuan Kuo uit 1988 te evenaren.

Eind vorige maand pakte Van den Hurk in zijn tweede seizoen in de Pacific League de draad gewoon weer op. Vandaag werd met Van den Hurk (1.80) op de heuvel ook Orix Buffaloes verslagen: 3-9. Het betekende inmiddels de dertiende overwinning in de reguliere competitie voor ‘Mr Unbeatable’. In de met bijna twintigduizend toeschouwers gevulde Kyocera Dome gooide Van den Hurk voor de Japanse landskampioen zes strikeouts in vijf innings en hoefde hij alleen twee punten toe te staan nadat de Amerikaan Brent Morel zijn eerste homerun in de NPB had geslagen. Na de eerste slagbeurt kreeg Van den Hurk nog slechts één hit tegen.

Record

Met zijn dertiende overwinning heeft de dertigjarige Rick van den Hurk nu het record geëvenaard van Tsuneo Horiuchi, die in 1966 in dienst van Yomiuri Giants de eerste en tot vandaag enige pitcher werd, die zijn carrière in de Nippon Professional Baseball was begonnen met dertien overwinningen zonder ook maar één wedstrijd te verliezen. Van den Hurk deed dat verspreid over twintig wedstrijden. Daarin gooide hij bovendien 148 keer drie slag in 128 innings.

Het is niet het enige record dat Van den Hurk vandaag wist te evanaren. De Nederlandse honkballer is met zijn prestatie bovendien op gelijke hoogte gekomen met de Taiwanese grootheid Kuo Tai-yuan, die tijdens de afgelopen Premier 12 nog de manager was van de nationale ploeg van Chinese Taipei. Hij werd in de seizoenen 1987 en 1988 voor Seibu Lions de buitenlandse pitcher met de meeste opeenvolgende overwinningen.
Van den Hurk leidt momenteel de Pacific League in gespeelde wedstrijden (5), overwinningen (4) en is de nummer twee met zijn verdiende puntengemiddelde (1.80).

Homeruns

Evenals Rick van den Hurk is ook Wladimir Balentien het seizoen in de Nippon Professional Baseball goed begonnen. De Curaçaose buitenvelder van Tokyo Yakult Swallows, die in zijn eerste vier seizoenen 153 homeruns had geslagen, rammelde tot dusver in zijn eerste zeventien wedstrijden de bal al vijfmaal over de omheining.

Mede daardoor bracht de honkballer van Curaçao inmiddels twaalf punten over de thuisplaat en scoorde hij veertien punten. Balentien is het seizoen bovendien begonnen met 22 hits (.338), goed voor veruit het hoogste gemiddelde in zijn carrière in de NPB. In 2013, het jaar waarin Balentien het onmogelijk geachte homerunrecord wist te verbreken, sloot hij het seizoen af met een gemiddelde van .330.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal