Honkbal

Van den Hurk zet historische serie voort

Van den Hurk zet historische serie voort

100516_rick_van_den_hurk_winRick van den Hurk heeft zijn historische serie overwinningen verlengd. De Nederlandse pitcher won voor Fukuoka SoftBank Hawks vandaag zijn veertiende wedstrijd sinds zijn debuut in de Nippon Professional Baseball en heeft daarmee het vijftig jaar oude record in de sterke Japanse profcompetitie ook verbroken. In de Fukuoka Yahuoku Dome leidde Rick van den Hurk (1.98) zijn ploeg naar een 2-1 overwinning tegen Chiba Lotte Marines.

Sinds zijn debuut vorig jaar juni in de Nippon Professional Basebal heeft Van den Hurk nog geen wedstrijd verloren. In 22 wedstrijden stapte hij wel veertien keer als winnaar van de heuvel. Daarmee evenaarde hij twee weken geleden al het vijftig jaar oude record van Tsuneo Horiuchi, die in 1966 voor Yomiuri Giants als eerste pitcher zijn carrière in de NPB begon met dertien overwinningen en geen enkele nederlaag.

Vandaag verscherpte de Nederlandse pitcher dat record zelfs tot veertien overwinningen. In de wedstrijd tegen Chiba Lotte Marines kreeg Van den Hurk (10-1-4-0) pas zijn eerste honkslag tegen in de zesde inning, maar had toen al wel acht keer drie slag gegooid. Uiteindelijk hoefde hij in acht innings maar vier hits te incasseren en stond hij alleen een punt toe in de achtste inning. Zelf had Fukuoka SoftBank Hawks de score met twee runs geopend in de zesde inning. Dat was voldoende voor de uiteindelijke 2-1 overwinning.

Het was de vijfde keer zeven wedstrijden dat Van den Hurk dit seizoen winnend pitcher werd voor de Japanse titelverdediger Fukuoka SoftBank Hawks. In vijftig innings gooide hij 47 keer drie slag en slechts zeven keer vier wijd.

Gevaar

Overigens kwam de historische serie van Van den Hurk vorige week nog serieus in gevaar. In het Sapporo Dome moest de Nederlandse pitcher in de wedstrijd tegen Hokkaido Nippon Ham Fighters solohomeruns toestaan in de eerste, de tweede en de zevende inning. Mede daardoor verliet Van den Hurk de heuvel in de zevende inning bij een 4-0 achterstand. Het was voor het eerst ooit dat Van den Hurk vier punten in één wedstrijd tegen had gekregen in dienst van Fukuoka SoftBank Hawks.

De Japanse kampioen knokte zich in de achtste inning via drie runs echter terug in de wedstrijd. In de negende inning sloeg tweevoudig Japans slagkampioen Seiichi Uchikawa met twee man uit vervolgens de gelijkmaker binnen, voordat Nobuhiro Matsuda met een solohomerun in de tiende inning zijn ploeg alsnog de overwinning bezorgde. Daarmee voorkwamen de spelers van SoftBank Hawks dat Van den Hurk het verlies achter zijn naam kreeg. Van den Hurk kreeg voor de negende keer in zijn NPB-carrière een no desiscion achter zijn naam en bleef daarmee ongeslagen, waardoor hij vandaag het Japanse record kon verbreken.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal