Paolino Ambrosino wordt gefeliciteerd na zijn homerun.

Honkbal

Koploper Rimini ingehaald door EC-tegenstanders

Koploper Rimini ingehaald door EC-tegenstanders

Paolino Ambrosino wordt gefeliciteerd na zijn homerun.

Paolino Ambrosino wordt gefeliciteerd na zijn homerun.
Foto: © FIBS/Lorenzo Bellocchio

Met een scoutende delegatie van L&D Amsterdam Pirates op de tribune verloor Rimini deze week in eigen huis de eerste wedstrijd tegen UnipolSai Bologna met opvallend groot verschil: 1-9. De ontmoeting tussen de twee Italiaanse deelnemers aan de European Champions Cup was met spanning tegemoet gezien, maar voor de ogen van Amsterdamse coaches Ronald Jaarsma en Rob Cordemans viel alles de andere kant op dan verwacht.

De thuisploeg uit Rimini had sinds het tegenvallende openingsweekeinde nog maar één keer verloren en vooral de sweep uitgedeeld aan T&A San Marino had veel indruk gemaakt. De koploper werd door vriend en vijand dan ook beschouwd als favoriet voor de serie van drie tegen Bologna.

Jaarsma en Cordemans zagen op de Adriatische werpheuvel de twee buitenlandse pitchers optreden: Alexis Candelario namens Rimini en Matt Zielinski namens Bologna. De thuispitcher kreeg echter meteen al vijf honkslagen en drie runs tegen en dat betekende al in de eerste ronde een knock-down, waarvan de landskampioenen niet meer herstelden in de Riminese ring.

Verspild

Ze scoorden pas hun eerste en enige tegenpunt in de zevende inning bij een 0-8 achterstand. Candelario was al in de vijfde inning van de heuvel gehaald, nadat hij zijn krachten had verspild aan vier mislukte pick-offs en een wilde worp waarop de loper twee bereikte, drie stal en direct thuis kwam op de gooifout van Rimini-catcher Giovannini: 0-5. Eerste keus catcher Bertagnon is nog niet terug van zijn blessure. Candelario werd de verliezende pitcher na in nog geen halve wedstrijd 27 slagmannen gezien te hebben. Ook relievers Escalona en Di Rafaele kregen nog ieder een run tegen.

Winnend pitcher voor Bologna werd linkshander Matt Zielinski, die in de eerste zes innings maar twee honkslagen tegen kreeg en zeven van de twintig slagmannen met drie slag uitschakelde. Midreliever Brent Buffa kreeg het weer moeilijk in zijn twee innings (drie hits, waaronder een homerun van Juan Carlos Infante), maar closer Scott Patterson deed het perfect in de negende inning.

Druk

Zaterdag was het wedstrijdbeeld in Bologna niet veel anders. Ditmaal werd de winnend pitcher in de serie tussen de twee Europese clubs opnieuw een Bolognese pitcher, namelijk Raul Rivero. Maar deze buitenlander moest in Bologna een halve wedstrijd de druk van geen of kleine voorsprong doorstaan. Het duurde zaterdagmiddag tot in de vijfde inning voordat de Riminese starter Carlos Richetti brak. Met één man uit liepen de honken vol door een tweehonkslag van Liverziani en tweemaal vier wijd. Vervolgens sloegen de Italianen Vaglio en Ambrosino samen vijf punten voor Bologna binnen: de eerste met een hit en de tweede met een grandslam-homerun: 7-1.

Paolino Ambrosino scoort voor Bologna in de wedstrijd tegen Rimini.

Paolino Ambrosino scoort voor Bologna in de wedstrijd tegen Rimini.
Foto: © FIBS/Lorenzo Bellocchio

De eerste reliever voor Rimini (Yomel Rivera) hield de tent twee innings dicht, maar brak op zijn beurt in de achtste inning. Hij liet de honken vol lopen met twee hits en een geraakt werper en die situatie werd door Liverziani verzilverd met een opofferingsslag naar het linksveld. Toen de score was opgelopen tot 10-1, sloeg Ambrosino zijn tweede homerun van de wedstrijd. Nu voor slechts drie punten, maar dit betekende meteen einde wedstrijd: 13-1.

Sweep

Op diezelfde dag werd om 20.00 uur wedstrijd drie gespeeld onder de lichten van het Gianni Falchi stadion te Bologna. Ook in deze wedstrijd sloeg Fortitudo Bologna een reputatie aan diggelen. Voormalig Vaessen Pioniers-pitcher Ricardo Hernández overleefde zelfs de eerste inning niet als startende pitcher van Rimini. Na de eerste twee Bolognese slagmannen te hebben uitgeschakeld, liet de Venezolaan alsnog de honken vol lopen, waarna een rally van vijf hits en twee veldfouten zeven runs opleverde voor de thuisploeg. Halverwege de avond voegden beide clubs nog twee runs toe, zodat Bologna met een 9-2 overwinning de sweep voltooide.

Door de drie nederlagen van oorspronkelijke koploper Rimini en de drie overwinningen van runners-up Bologna en San Marino, bestaat de kopgroep in de Giro del Baseball nu bij het keerpunt van de reguliere competitie uit drie concurrenten: Rimini, Bologna en San Marino, die allemaal twaalf van de achttien gespeelde wedstrijden hebben gewonnen. Op basis van onderlinge resultaten staat Bologna op de eerste plaats, Rimini op de tweede en San Marino op de derde plaats.
Het versplinterde peloton heeft uren achterstand op de kopgroep. Nettuno met 8, Padova met 9 en Parma met 10 nederlagen kunnen nog gaan knokken om de vierde Play-Off plaats van de Italian Baseball League, waarin Nettuno en Parma samen nog een wedstrijd moeten inhalen. Het ongelukkige nummer zeven van de ranglijst Novara heeft vorige week zijn eerste en tot nu toe enige overwinning behaald in achttien wedstrijden. Wel heeft de promovendus in de laatste weken al verschillende malen de tegenstander extra innings opgedrongen.

Uitslagen:
Parma – San Marino: 0-5
San Marino – Parma: 6-2 en 4-3.

Padova – Nettuno: 0-3, 9-4 en 12-2 (8 innings)

Rimini – Bologna: 1-9
Bologna – Rimini: 13-1 (8 innings) en 9-2

Tussenstand halverwege:
1. Bologna: 12-6 (gewonnen/verloren)
2. Rimini: 12-6
3. San Marino: 12-6
4. Nettuno: 9-8
5. Padova: 9-9
6. Parma: 7-10
7. Novara: 1-17

Programma weekend voorafgaand aan European Champions Cup in Rimini en San Marino:
26-05 avond, 27-05 middag en avond: 3 x Parma – Bologna, 3 x San Marino – Novara
26-05 avond, 28-05 middag en avond: 3 x Rimini – Padova

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal