Britt Vonk voor Nederland in actie tijdens het Europees kampioenschap van 2015.

Softbal

Nederland opent WK tegen Pakistan

Nederland opent WK tegen Pakistan

Britt Vonk voor Nederland in actie tijdens het Europees kampioenschap van 2015.

Britt Vonk voor Nederland in actie tijdens het Europees kampioenschap van 2015.
Foto: © Rob Jelsma

De Nederlandse softbalsters zijn voor het wereldkampioenschap ingedeeld in poule F. Dat heeft de World Baseball Softball Confederation (WBSC) vandaag bekendgemaakt. De ploeg van bondscoach Juni Francisca opent de mondiale titelstrijd in het Canadese Surrey op vrijdag 15 juli met een wedstrijd tegen debutant Pakistan.

Aan de 15e editie van het wereldkampioenschap nemen van 15 tot en met 24 juli maar liefst 31 landen deel. Samen spelen zij in tien dagen tijd in totaal 124 wedstrijden. Nederland treft in de openingsronde achtereenvolgens Pakistan (15 juli), Tsjechië (16 juli) en de Filipijnen (17 juli).

Van deze drie landen eindigden de Tsjechische softbalsters twee jaar geleden tijdens het wereldkampioenschap in Nederland met een elfde eindklassering het hoogste. Nederland moest op dat toernooi met vijf overwinningen in negen wedstrijden genoegen nemen met een zesde plaats. Pakistan is in juli één van de elf debutanten op het WK. De andere teams, die voor het eerst deelnemen aan de mondiale titelstrijd zijn Brazilië, Ecuado, India, Ierland, Israël, Kenia, Peru, Servië, Zwitserland en Oeganda.

Championship Round Robin

De beste twee landen van elke poule plaatsen zich voor de Championship Round Robin, die op maandag 18 juli van start gaat. De uiteindelijke finale wordt gespeeld op zondag 24 juli om 18.00 uur. Tijdens de vorige editie prolongeerden de Japanse softbalsters ongeslagen de wereldtitel. In de finale versloegen zij de nationale ploeg van de negenvoudig wereldkampioen de Verenigde Staten. Het brons ging naar Australië.

Canada is voor de tweede keer in vier jaar tijd gastheer van het WK. Vier jaar geleden werd het toernooi gehouden in Whitehorse. Ook tijdens die editie was Japan in de finale te sterk voor de Amerikaanse softbalsters en eindigde Australië op de derde plaats.

Holland Tour

De komende weken bereidt Nederland zich door middel van de Holland Tour voor op het wereldkampioenschap in Canada. Tijdens deze serie oefenwedstrijden neemt Oranje het op tegen heren softbalteams van Nieuwegein Diamonds (1 juni), De Zuidvogels (2 juni), Alcmaria Victrix (8 juni), Adegeest (10 juni) en Hoofddorp Pioniers (13 juni).

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal