Jurickson Profar

Honkbal

Jurickson Profar terug in de Major League

Jurickson Profar terug in de Major League

Jurickson Profar

Jurickson Profar is teruggekeerd in de Major League. De 23-jarige korte stop van Curaçao is vandaag door Texas Rangers opgeroepen voor de hoofdmacht. Hij vervangt bij de nummer twee uit de American League West de tweede honkman Rougned Odor, die werd geschorst na zijn controversiële vuistslag in het gezicht van Toronto Blue Jays-speler José Bautista.

Precies twee jaar en acht maanden nadat Jurickson Profar voor het laatst in actie kwam in de Major League, krijgt hij nu een nieuwe kans om zich te bewijzen. De afgelopen twee seizoenen stond Profar grotendeels aan de kant na onder meer een operatie aan zijn schouder.

Afgelopen september keerde het Curaçaose talent terug op het honkbalveld en maakte hij als aangewezen slagman zijn rentree in de Minor League. Afgelopen Spring Training kwam Profar voor het eerst ook weer uit voor de hoofdmacht. Hij liet een sterke indruk achter, maar werd niettemin door Texas Rangers toegewezen aan het Triple A-team Round Rock Express.

Misdragen

Na 41 wedstrijden, 48 honkslagen (.284) en vijf homeruns voor dit team in de Pacific Coast League is Profar nu eerder dan aanvankelijk verwacht opgeroepen voor de hoofdmacht. Aanleiding daarvoor was een schorsing van tweede honkman Rougned Odor, die zich tijdens de wedstrijd van zondag 15 mei tegen Toronto Blue Jays zodanig had misdragen, dat hij nu acht wedstrijden vanaf de zijlijn moet toekijken.

Die wedstrijd tussen Texas Rangers en Toronto Blue Jays in het Globe Life Park in Arlington escaleerde nadat José Bautista in de achtste inning, opzettelijk of niet, werd geraakt door een fastball van pitcher Matt Bush. Het was diezelfde Bautista, die afgelopen oktober met een driepunten-homerun en zijn daaropvolgende veelbesproken ‘batflip’ in de vijfde wedstrijd van de American League Division Series Toronto Blue Jays ten koste van Texas Rangers naar de ALCS sloeg.

Flinke dreun

Enkele momenten na de geraakt werper voor Bautista probeerde de speler van Toronto Blue Jays een dubbelspel op te breken, waarbij hij tweede honkman Rougned Odor de aangooi op het eerste honk onmogelijk maakte. Sinds dit jaar is het op deze wijze opbreken van een dubbelspel strafbaar in de Major League. De tweede honkman van Texas Rangers aarzelde niet en deelde direct een flinke dreun uit in het gezicht van Bautista. Wat volgde was één van de grootste vechtpartijen uit de Major League van de afgelopen jaren, waarbij de volledige teams van Texas Rangers en Toronto Blue Jays betrokken waren.

Uiteindelijk werd een groot aantal spelers en coaches uit het veld gestuurd, waaronder Odor, Bautista, derde honkman Josh Donaldson (Toronto Blue Jays) en bench-coach Steve Buechele (Texas Rangers). Deze week werd door Major League Baseball bepaald dat Odor voor zijn vuistslag een schorsing moet uitzitten van zeven wedstrijden. Behalve Odor kregen nog dertien andere spelers en stafleden een disciplinaire straf.

Intenties

De schorsing van Odor zette de deur bij Texas Rangers open voor Jurickson Profar. Die intenties van de club werden al direct duidelijk. Direct na het bekend worden van de aanstaande schorsing van hun tweede honkman, werd korte stop Jurickson Profar in het Triple A-team Round Rock Express voor de eerste keer in het seizoen gepost op de positie van tweede honkman. En zelfs de eerste keer voor Profar sinds 18 september 2013, toen hij voor Texas Rangers op het tweede honk speelde tegen Tampa Bay Rays. Hij speelde sindsdien in zes van zijn acht wedstrijden op het tweede honk en bleef daarin foutloos.

Nu is Profar door Texas Rangers ook officieel aan de hoofdmacht toegevoegd. Hij zit vanavond voor het eerst weer in de dug-out voor de start van de serie van drie thuiswedstrijden tegen Pittsburgh Pirates in het Globe Life Park.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal