Spelers van Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam rennen het veld op tijdens het hoogtepunt van de ongeregeldheden.

HB Hoofdklasse

Hoofdklasseduel ontsierd door ongeregeldheden

Hoofdklasseduel ontsierd door ongeregeldheden

Spelers van Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam rennen het veld op tijdens het hoogtepunt van de ongeregeldheden.

Spelers van Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam rennen het veld op tijdens het hoogtepunt van de ongeregeldheden.
Foto: © Robert Bos

Wat een spannende strijd had moeten worden tussen de twee sterkste teams uit de Nederlandse hoofdklasse, liep vrijdagavond uit op een massale knokpartij in het Neptunus Familiestadion. De twee teams, die volgende week Nederland vertegenwoordigen tijdens de European Champions Cup, lieten zich in de tweede wedstrijd uit de serie volledig gaan. Dat leidde er uiteindelijk toe dat meerdere spelers uit het veld werden gestuurd.

Donderdagavond maakte Curaçao Neptunus in de eerste wedstrijd uit de serie tegen de koploper een einde aan de serie van zeventien opeenvolgende overwinningen voor L&D Amsterdam. De Rotterdamse honkballers voorkwamen daarmee dat hun prestatie uit het seizoen 2014 werd geëvenaard. Zodoende houdt Neptunus met achttien overwinningen de langste serie in handen uit de meest recente historie.

Een dag later liepen de spanningen tussen de hoofdklasseteams van Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam zo hoog op, dat er de nodige klappen vielen. De wanvertoning in het Neptunus Familiestadion zorgde ervoor dat het duel uiteindelijk in de tweede helft van de vierde inning zelfs moest worden gestaakt.

Minimaal verschil

Hoofdcoach Evert-Jan 't Hoen komt verhaal halen en wordt even later uit het veld gestuurd.

Hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen komt verhaal halen en wordt even later uit het veld gestuurd.
Foto: © Robert Bos

De twee onderlinge wedstrijden die deze week wel konden worden uitgespeeld, werden beiden met minimaal verschil gewonnen door Curaçao Neptunus. Daarmee heeft de Rotterdamse ploeg nu de langstlopende serie overwinningen in de hoofdklasse. De Rotterdammers boekten zaterdag in de derde wedstrijd uit de serie ook hun zevende opeenvolgende zege. Donderdagavond besliste Curaçao Neptunus de wedstrijd, waarin voormalig profhonkballer Randolph Oduber (1 uit 4) zijn hoofdklassedebuut had gemaakt, al vroeg. Punten in de tweede en derde inning van Rien Vernooij en Raily Legito brachten de Rotterdammers op een beslissende 2-0 voorsprong. L&D Amsterdam scoorde zijn eerste en enige punt na onder meer hits van Kenny Berkenbosch en Jesse Aussems pas in de negende inning.

Ook zaterdag waren de verschillen tussen beide teams klein. Op Sportpark Ookmeer scoorde Dashenko Ricardo na zijn tweehonkslag in de tweede inning het enige punt van de wedstrijd. De vijf pitchers van Curaçao Neptunus stonden negen innings lang geen enkel punt toe. Zelfs niet nadat Koen Nooij (3 uit 4) de zevende slagbeurt had geopend met een driehonkslag.

European Champions Cup

Het lot van beide clubs ligt nu in handen van de strafcommissie, die zeer waarschijnlijk verschillende straffen zal opleggen naar aanleiding van de ongeregeldheden van gisteravond. Vandaag traden beide teams al aan zonder een aantal basisspelers.

Door de dubbele overwinning op L&D Amsterdam reist Curaçao Neptunus nu als koploper af naar San Marino om de Europese clubtitel te verdedigen. De Rotterdamse honkballers hebben één punt voorsprong op L&D Amsterdam, de andere Nederlandse deelnemer aan de European Champions Cup. Het toernooi gaat dinsdag van start. Titelverdediger Curaçao Neptunus start op die dag tegen het Duitse Heidenheim Heideköpfe, terwijl L&D Amsterdam later op de dag in Rimini in actie komt tegen de Italiaanse gastheer.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse