Damian Melis slaat raak voor één van zijn honkslagen voor het goede doel.

HB Hoofdklasse

DSS wint met bijzondere honkslag

DSS wint met bijzondere honkslag

Damian Melis slaat raak voor één van zijn honkslagen voor het goede doel.

Damian Melis slaat raak voor één van zijn honkslagen voor het goede doel.

Pitcher Kevin Geestman werd gistermiddag de held van de dag, maar een andere speler van DSS zorgde tijdens de derde seizoenzege van de Haarlemse club voor een zeer bijzondere prestatie. In de tweede inning bracht Damian Melis zijn ploeg op voorsprong. Hij deed dat met zijn eerste honkslag in de hoofdklasse. Een honkslag waarmee Melis de strijd tegen kanker ondersteunt.

De negentienjarige Melis is met een bijzonder initiatief bezig. Voor elke honkslag die de honkballer uit Almere dit seizoen slaat, doneert hij een bedrag aan KWF Kankerbestrijding. Zijn doel is uiteindelijk om € 1.000 voor het goede doel op te halen. Melis kwam met dit idee nadat bij zijn moeder borstkanker was geconstateerd. Later dit seizoen neemt Melis met zijn initiatief ook namens London Caveliers deel aan de Collegiate Baseball League Europe.

Tot dusver sloeg Melis zijn honkslagen in dienst van het Rookie League-team van DSS. Vijftien in totaal. Maar gisteren volgde ook zijn allereerste honkslag in de hoofdklasse. Melis maakte donderdagavond in de vijfde inning van de wedstrijd tegen HCAW al zijn debuut in de hoofdklasse. Gisteren speelde hij ook zijn eerste volledige wedstrijd.

Grote held

In dat duel sloeg hij in de tweede inning met een honkslag het eerste punt van de wedstrijd binnen. Even later scoorde hij ook zijn eerste run. Mede daardoor kwam DSS al in de tweede inning op een 0-3 voorsprong. HCAW knokte zich echter terug, waardoor de wedstrijd uiteindelijk in de verlening moest worden beslist. Daarin werd winnend pitcher Kevin Geestman de grote held. Nadat zijn ploeggenoten in de tiende inning DSS op een 4-5 voorsprong hadden gebracht, gooide Geestman in de tweede helft van de inning drie keer drie slag om de slagploeg van HCAW kansloos te laten.

Een dag later was er van enige spanning geen sprake. HCAW opende al met twee punten in de eerste inning de score en keer hierna niet meer achterom. Via onder meer vier hits van Kevin Weijgerste (4 uit 5) en Julian Goins (4 uit 5) en drie van Roelie Henrique (3 uit 5), Kevin Nieveld (3 uit 5) en Rossini Frolijk (3 uit 6) liep de teller uiteindelijk op tot achttien runs voordat de wedstrijd na zeven innings bij een 1-18 voorsprong voor HCAW kon worden beëindigd. De Bussumse slagploeg kwam uiteindelijk tot 22 hits, waaronder maar liefst zeven tweehonkslagen en drie driehonkslagen. Twee driepitters daarvan kwamen van de knuppel van Henrique.

Veldfouten

Werden in Haarlem vooral veel honkslagen geslagen, in Utrecht speelden met name de veldspelers een hoofdrol. De twee teams in de wedstrijd tussen Pickles UVV en Vaessen Pioniers maakten samen twaalf veldfouten, wat resulteerde in negen onverdiende punten. De winst op Sportpark De Paperclip ging naar de bezoekers. Vaessen Pioniers won ook zijn derde wedstrijd van de week met 7-9. Het was de zesde opeenvolgende overwinning voor de Hoofddorpse ploeg, die daarmee de derde plaats steviger in handen heeft gekregen.

Zaterdag won, naast Kevin Geestman, ook een andere spelers zijn eerste wedstrijd in de hoofdklasse van dit seizoen. De Japanse voormalig profhonkballer Keji Uezona (5-1-6-2) debuteerde twee weken geleden in de hoofdklasse, maar wist tot dit weekeinde nog geen wedstrijd te winnen. Daar kwam zaterdag verandering in. Uezona, die in de zes voorafgaande innings maar één punt had toegestaan, deed dat met een complete wedstrijd tegen Corendon Kinheim. Uezona stond slechts zes honkslagen en geen enkel punt toe. Bij de Haarlemse ploeg speelde Tom Stuifbergen zijn tweede wedstrijd als startend pitcher. Hij gooide vier sterke inning en pas nadat Stuifbergen was afgelost, kon De Glaskoning Twins het enige punt van de wedstrijd scoren.

Uitslagen zevende speelronde

Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam: 2-1
L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus: 0-1

HCAW – DSS: 8-0
HCAW – DSS: 4-5
DSS – HCAW: 1-18

Kinheim – De Glaskoning Twins: 8-1
Kinheim – De Glaskoning Twins: 0-1
De Glaskoning Twins – Kinheim: afgelast

Vaessen Pioniers – Pickles UVV: 10-1
Vaessen Pioniers – Pickles UVV: 8-1
Pickles UVV – Vaessen Pioniers: 7-9

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse