Curaçao Neptunus en ASD Rimini starten aan de European Champions Cup als koplopers van de Nederlandse en Italiaanse competitie.

ECC 2016

European Champions Cup morgen van start

European Champions Cup morgen van start

Curaçao Neptunus en ASD Rimini starten aan de European Champions Cup als koplopers van de Nederlandse en Italiaanse competitie.

Curaçao Neptunus en ASD Rimini starten aan de European Champions Cup als koplopers van de Nederlandse en Italiaanse competitie.
Foto: © Rob Jelsma

De beste teams van Europa strijden morgen voor het eerst sinds 2007 weer in één toernooi om de hoogste Europese hoofdprijs. De Rotterdamse landskampioen Curaçao Neptunus verdedigt dan de Europese clubtitel tijdens de eerste editie van de European Champions Cup nieuwe stijl, die dit jaar wordt gehouden op de velden van Rimini en San Marino.

Sinds 2008 is het Europees clubtoernooi voor A-landen opgedeeld in twee verschillende toernooien. In de eerste vijf jaren werd de Europees clubkampioen vervolgens bepaald door middel van de Final Four, met de beste twee teams uit elk toernooi. De afgelopen drie jaar was daarvoor de European Champions Cup in het leven geroepen, een best-of-three tussen de twee winnaars van de tot kwalificatierondes omgedoopte Europa Cup-toernooien.

De naam European Champions Cup heeft de Europese honkbalbond CEB voor 2016 gehandhaafd, maar de opzet van het toernooi is grondig onder handen genomen. Van dinsdag 31 mei tot en met zaterdag 4 juni strijden nu nog slechts acht clubs direct om de Europese clubtitel.

Spektakel

Voor Nederland reizen vandaag Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam af naar respectievelijk San Marino en Rimini, waar de wedstrijden uit de eerste ronde worden gehouden. De Rotterdamse honkballers hebben alle ogen op zich gericht. Niet alleen starten ze als Nederlands kampioen en koploper van de hoofdklasse aan de European Champions Cup, maar verdedigen zij bovendien hun Europese clubtitel. Op 9 augustus vorig jaar werd ten koste van CNF Unipolsai Bologna voor het eerst sinds 2007 de Europese clubtitel weer naar Nederland gehaald.

De nieuwe opzet van het Europa Cup-toernooi zorgt direct voor spektakel. De Nederlandse clubs wachten dit jaar geen eenvoudige voorrondes tegen mindere Europese tegenstanders. Zo speelt titelverdediger Curaçao Neptunus in de poule des doods op de tweede en derde speeldag achtereenvolgens tegen twee van de sterkste teams uit de Italian Baseball League: Fortitudo Bologna en T&A San Marino, respectievelijk de nummers drie en de nummer twee uit de Italiaanse competitie.

Wraak

300516_logo_european_champions_cupFortitudo Bologna zint woensdag op wraak voor de twee nederlagen tegen Curaçao Neptunus van bijna tien maanden geleden in Rotterdam. De Italianen gaven in de best-of-three van die Europese clubfinale een 1-0 voorsprong weg en konden met lege handen huiswaarts keren. In de recente historie is Bologna één van de meest succesvolle clubs in Europa met Europese kampioenschappen in 2010, 2012 en 2013.

Maar ook L&D Amsterdam moet al direct vol aan de bak. De Amsterdammers openen het toernooi dinsdagavond met een wedstrijd tegen gastheer ASD Rimini, momenteel de koploper uit de Italian Baseball League. Deze club is elke editie dat de Italiaanse ploeg deelneemt een geduchte tegenstander. Toch moeten de honkballers uit Rimini, sinds in 1989 de finale werd gewonnen van Haarlem Nicols, het al 27 jaar doen zonder Europese clubtitel. Een smet op de roemruchte historie van één van de grootste clubs uit Italië.

Historische winst

De andere drie deelnemers aan de European Champions Cup deze week zijn Buchbinder Legionäre en VOITH Heidenheim Heideköpfe uit Duitsland en het Tsjechische Kotlářka Praha, dat vorig jaar voor het eerst in de clubhistorie kampioen werd in de Czech Extraliga. In de finale werd grootmacht Draci Brno verslagen. Een historische winst, want het was nog maar de tweede keer sinds 1995 en de eerste keer sinds 2011 dat de club uit Brno de titel misliep.

De honkballers uit Heidenheim veroverden vorig seizoen de Duitse landstitel. In de finale werd Legionäre verslagen. Deze club van manager Ivan Rodriguez en de Nederlandse international Mike Bolsenbroek, gaat momenteel aan de leiding in de Bundesliga Süd. Heidenheim Heideköpfe volgt met één nederlaag meer op de derde plaats.

Na drie wedstrijden per team uit de eerste ronde, vervolgen de teams op vrijdag 3 juni de European Champions Cup met de halve finales. De eindstrijd en de wedstrijd om de derde plaats staan op het programma voor zaterdag 4 juni.

Bekijk het volledige wedstrijdschema

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2016