ECC 2016

Curaçao Neptunus onderuit tegen Bologna

Curaçao Neptunus onderuit tegen Bologna

Raily Legito voor Curaçao Neptunus in actie tegen Fortitudo Bologna.

Raily Legito voor Curaçao Neptunus in actie tegen Fortitudo Bologna.
Foto: © Rob Jelsma

Zondag 9 augustus 2015. Die dag zullen de honkballers van Fortitudo Bologna niet snel vergeten. Nadat zij tijdens de vorige editie van de European Champions Cup een voorsprong mee hadden genomen uit Bologna, stonden ze op die dag toch met lege handen in de Europese clubfinale. Bijna tien maanden later behaalde de Italiaanse club tegen titelverdediger Curaçao Neptunus met een 0-1 overwinning een beetje eerherstel.

Voor Curaçao Neptunus betekende het vandaag een gevoelige nederlaag. Door het verlies lijkt de eerste plaats poule A definitief buiten bereik van de Nederlandse landskampioen. Daardoor zou het ook zomaar kunnen dat Curaçao Neptunus vrijdag in de halve finales al tegenover de Nederlandse concurrent L&D Amsterdam staat.

Curaçao Neptunus en Fortitudo Bolgona begonnen vandaag allebei met één overwinning op zak aan de onderlinge wedstrijd, een herhaling van de Europese clubfinale van vorig jaar waarin Curaçao Neptunus voor het eerst sinds 2007 de Europese hoofdprijs weer naar Nederland haalde.

Buitenlandse troef

Fortitudo Bolonga had een dag eerder al een belangrijke zege geboekt tegen T&A San Marino. Veteraan Claudio Liverziani sloeg in dat duel in de achtste inning met een homerun twee punten binnen om de winst met 5-3 naar zich toe te trekken. Tegen San Marino gebruikte manager Daniele Frignani al zijn buitenlandse troef Mattew Zielinski. Zijn andere troef, Raul Rivero, hield hij achter de hand voor de gevaarlijke slagploeg uit Rotterdam.

In die slagploeg keerde vandaag voor het eerst dit seizoen international Stijn van der Meer terug. Een aantal dagen geleden had hij zich bij Neptunus gemeld voor de reis naar San Marino. Het collegeseizoen van Van der Meer was vorige week donderdag ten einde gekomen, nadat Llamar Cardinals in de tweede ronde van het afsluitende Southland Conference Tournament was uitgeschakeld.

Hoogste

Tot tweemaal toe kon dit duel de rust op de pitcherheuvel worden bewaard.

Tot tweemaal toe kon dit duel de rust op de pitcherheuvel worden bewaard.
Foto: © Rob Jelsma

Voor de Nederlandse korte stop kwam daarmee een einde aan zijn vierjarige collegeavontuur. Die sloot hij dit seizoen af met een slaggemiddelde van .374, de hoogste van zijn team en het op één na hoogste in de Southland Conference. Bovendien verbrak hij eerder dit seizoen het clubrecord voor meeste opeenvolgende wedstrijden waarin een slagman veilig de honken wist te bereiken. Mede daardoor werd hij gekozen in het All-Southland-team. Over zijn twee seizoenen in dienst van Cardinals kwam Van der Meer tot een slaggemiddelde van .363, het op twee na hoogste in de clubgeschiedenis van Llamar University.

Van der Meer kwam tot één honkslag, maar kon nu nog niet dusdanig het verschil maken als hij een jaar geleden na zijn terugkeer had gedaan, toen hij werd gekroond tot Meest Waardevolle Speler van het Europa Cup-toernooi. Net als zijn ploeggenoten had Van der Meer vooral in de beginfase moeite met de pitches van de Venezolaanse profhonkballer Raul Rivero. Curaçao Neptunus moest het lang doen met alleen een honkslag van Christian Diaz in de tweede inning. En hij sneuvelde uiteindelijk bij een poging het tweede honk te stelen. Pas in de vijfde inning kregen de Rotterdammers voor het eerst een loper in scoringspositie.

Serieuze kans

Zelf voerde Fortitudo Bologna, op het pitchen van Diegomar Markwell, vanaf het begin van de wedstrijd direct de druk op. Door goed verdedigend werk, beperkte Neptunus de schade tot één tegenpunt van Alessandro Vaglio (tweehonkslag). Curaçao Neptunus gooide in het slot van het duel de deur dicht, maar slaagde er maar niet in het minimale verschil te overbruggen.

De eerste serieuze kans kreeg de ploeg in de zesde inning na hits op rij van Raily Legito, Gianinson Boekhoudt en Christian Diaz. Maar na een coachbezoek aan de pitcherheuvel kon de rust worden bewaard en kwam Bologna met een dubbelspel uit de inning. In de negende inning kreeg Curaçao Neptunus opnieuw de honken vol. Nu na een hit van Van der Meer en vrije lopen voor Rien Vernooij en Daniel Fernandes. Maar opnieuw bracht een bezoek van de coach op de pitcherheuvel de rust terug. Twee pitches later was het doek definitief gevallen voor de Rotterdammers die nu de zware opdracht hebben om de wedstrijd van morgen tegen T&A San Marino in winst om te zetten om als titelverdediger niet vroegtijdig uit te worden geschakeld.

                   1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
FORTITUDO BOLOGNA  0 1 0 0 0 0 0 0 0  1 9 1
CURAÇAO NEPTUNUS   0 0 0 0 0 0 0 0 0  0 7 3

Pitchers Fortitudo Bologna
Raul Rivero (8): 3-2-6-1
Nicholas Pugliese (1): 0-2-1-0

Pitchers Curaçao Neptunus
Diegomar Markwell (7): 2-4-9-3
Berry van Driel (1): 2-1-0-0
Loek van Mil (1): 3-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2016