L&D Amsterdam kwam vanavond tot acht hits.

ECC 2016

L&D Amsterdam verslaat Italiaanse kampioen

L&D Amsterdam verslaat Italiaanse kampioen

L&D Amsterdam kwam vanavond tot acht hits.

L&D Amsterdam kwam vanavond tot acht hits.
Foto: © Rob Jelsma

L&D Amsterdam heeft vandaag een droomstart gemaakt op de eerste speeldag van de European Champions Cup. In het Stadio dei Pirati versloegen de Amsterdammers direct de sterkste tegenstander uit de eerste ronde. Gastheer ASD Rimini werd met 2-6 aan de kant gezet.

Met de komende dagen nog wedstrijden tegen de op papier minder sterke teams Kotlarka Praha en Buchbinder Legionäre heeft L&D Amsterdam zichzelf op de openingsdag van de European Champions Cup een grote dienst bewezen. Onder aanvoering van pitcher Kevin Heijstek en uitblinker Nick Urbanus werd de Italiaanse landskampioen in eigen huis afgetroefd.

L&D Amsterdam en Rimini grepen een jaar geleden mis tijdens de Europa Cup-toernooien. In de eindstrijd gingen zij onderuit tegen respectievelijk Fortitudo Bologna en Curaçao Neptunus. De Amsterdammers bleven hierna met een derde plaats ook in de hoofdklasse met lege handen, terwijl Rimini zijn seizoen nog kon bekronen met een landstitel in de Italian Baseball League.

Kansloos

Nick Urbanus scoorde vier van de zes punten voor zijn ploeg.

Nick Urbanus scoorde vier van de zes punten voor zijn ploeg.
Foto: © Rob Jelsma

Maar voor de status van Italiaans kampioen hadden de honkballers van hoofdcoach Charles Urbanus vanavond geen gezag. Pitcher Kevin Heijstek werkte zich zes innings lang vakkundig door de Italiaanse slagploeg heen. Hij stond alleen in de eerste twee innings een loper toe op het tweede honk. Maar voor de rest liet hij de Italiaanse honkballers volstrekt kansloos.

Ondertussen kon Heijstek rekenen op voldoende ondersteuning van zijn ploeggenoten. Niet alleen speelden zij vanavond in het Stadio dei Pirati in Rimini foutloos, maar brachten ze tegen de koploper uit de Italiaanse competitie ook nog eens vroeg een comfortabele voorsprong op het scorebord. Daarbij nam voormalig profhonkballer Nick Urbanus (3 uit 4) zijn ploeg op sleeptouw. De tweede honkman van L&D Amsterdam scoorde punten in de eerste, derde, vijfde én zevende inning.

Meest Waardevolle Speler

Een tweehonkslag van Urbanus en hits van Gilmer Lampe (2 uit 4) en Danny Rombley (1 uit 3) maakten al in de derde inning een einde aan het optreden van de 35-jarige Dominicaanse startend pitcher Alexis Candelario, afgelopen september nog de Meest Waardevolle Speler tijdens de finale om het Italiaanse landskampioenschap. De Italiaanse bullpen hield hierna, met behulp van onder meer zeven strikeouts, de Amsterdammers nog wel beperkt tot twee punten. Maar zelf kwam de slagploeg van ASD Rimini er ook nauwelijks aan te pas.

Pas in de zevende inning kon ASD Rimini voor het eerst scoren. Daar had de Italiaanse gastheer wel eerst drie vrije lopen voor nodig van pitchers Robin Schel en Tom de Blok. Met volle honken profiteerde Stefano Desimoni dankbaar. Zijn honkslag in het linksveld bracht zowel Jairo Ramos Gizzi als Mirco Caradonna over de thuisplaat. Desimoni zelf bleek echter iets te overenthousiast en hij sneuvelde direct door onoplettendheid bij het eerste honk. Het bleek de laatste kans voor de gastheer uit Rimini. Want hierna gooide Tom de Blok de wedstrijd solide uit om L&D Amsterdam zijn eerste winst van het toernooi te bezorgen.

               1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
L&D AMSTERDAM  1 0 3 0 1 0 1 0 0  6 8 0
ASD RIMINI     0 0 0 0 0 0 2 0 0  2 5 2

Pitchers L&D Amsterdam
Kevin Heijstek (6): 5-1-3-0
Robin Schel (1 man): 0-1-0-0
Tom de Blok (3): 2-2-2-0

Pitchers ASD Rimini
Alexis Candelario (2 2/3+2 man): 2-2-5-1
Yomel Rivera (2): 2-1-2-0
Roberto Corradini (2): 2-0-1-1
José Escalona (1): 2-1-0-0
Carlos Teran (1): 1-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2016