Het bestuur van het IOC kwam vandaag bijeen in Lausanne (Zwitserland).

Honkbal

Ook IOC-bestuur kiest voor honkbal en softbal

Ook IOC-bestuur kiest voor honkbal en softbal

Het bestuur van het IOC kwam vandaag bijeen in Lausanne (Zwitserland).

Het bestuur van het IOC kwam vandaag bijeen in Lausanne (Zwitserland).
Foto: IOC

Na een jarenlange lobby lijkt de terugkeer van honkbal en softbal op de Olympische Spelen nog slechts een formaliteit. Nadat eerder het organisatiecomité Tokyo 2020 al koos voor honkbal en softbal liet vandaag ook het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) weten de voordracht van de twee sporten voor toetreding tot de Zomer Spelen van 2020 officieel te ondersteunen.

In totaal vijf sporttakken werden afgelopen september door het organisatiecomité Tokyo 2020 officieel voorgedragen om eenmalig te worden genomen op het programma van de Olympische Spelen. Naast honkbal en softbal zijn dat verder karate, skateboard, surfen en klimsport. Sinds 2008 zijn honkbal en softbal geen Olympische sporten meer. Het werden in dat jaar de eerste sporten die van het programma werden geschrapt sinds polo in 1936.

Het uitvoerend bestuur van het IOC heeft vandaag unaniem ingestemd met de voordracht van Tokyo 2020 om de vijf sporttakken op het programma voor 2020 op te nemen. Dat gebeurde tijdens de eerste dag van de driedaagse bijeenkomst van het bestuur in het Zwitserse Lausanne. De voorkeur van de bestuursleden zal een zeer grote rol spelen bij de definitieve stemming door de IOC-leden in augustus tijdens het de 129e IOC-sessie in Rio de Janeiro.

‘Meest omvangrijke ontwikkeling’

De verwachting is dat door de aanbeveling van het bestuur alle sporttakken op het programma zullen worden opgenomen. “Dat zal dan de meest omvangrijke ontwikkeling zijn van het Olympische programma in de moderne historie”, laat het IOC weten. Deze verandering is mogelijk gemaakt door de Olympische Agenda 2020, een hele serie hervormingen die door in november 2014 aangetreden Duitse IOC-voorzitter Thomas Bach zijn opgesteld. “Het is een eer voor onze mondiale sport en een grote dag voor onze miljoenen mannelijke en vrouwelijke sporters en fans over de hele wereld”, liet WBSC-voorzitter Ricardo Fraccari weten.

De terugkeer voor deze sporten zal in eerste instantie eenmalig zijn. De organisator van de Zomer Spelen in 2024 heeft de mogelijkheid om andere sporten aan het programma toe te voegen. In Tokyo zal er voor het honkbaltoernooi naar verwachting slechts ruimte zijn voor zes deelnemende landen. Het bestuur van het IOC benadrukte vandaag nogmaals het belang van de deelname van spelers uit de Major League aan het Olympisch honkbaltoernooi. Vooralsnog lijkt MLB echter nog altijd niet van plan om de competitie tijdelijk stil te leggen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal