Curaçao Neptunus sleepte in de tiende inning de overwinning binnen.

ECC 2016

Curaçao Neptunus op dramatische wijze ronde verder

Curaçao Neptunus op dramatische wijze ronde verder

Curaçao Neptunus sleepte in de tiende inning de overwinning binnen.

Curaçao Neptunus sleepte in de tiende inning de overwinning binnen.
Foto: © Rob Jelsma

Zes innings lang was titelverdediger Curaçao Neptunus kansloos op het pitchen van Yoimer Camacho. Vroegtijdige uitschakeling van de Europees clubkampioen uit Rotterdam leek nabij. Maar met twee man uit in de negende inning sloeg het noodloot voor T&A San Marino toe. Op dramatische wijze trok Curaçao Neptunus alsnog de overwinning met 5-4 naar zich toe. Daarmee is Nederland in ieder geval zeker geworden van één finalist in de European Champions Cup.

De allerlaatste wedstrijd uit de ‘poule des doods’ van de eerste ronde van de European Champions Cup was er één waarbij veel op het spel stond. T&A San Marino en Curaçao Neptunus, de Europees kampioenen uit 2014 en 2015, speelden om het vierde en laatste ticket voor de halve finales. Een ronde waar eerder op de dag twee Italiaanse clubs en één Nederlandse club zich al voor hadden geplaatst.

De allesbeslissende laatste wedstrijd uit poule A kon door de regen pas bijna twee uur later starten dan het aanvankelijke tijdstip van 19.30 uur. Dat zorgde ervoor dat pas tegen half één in de San Marinese nacht Curaçao Neptunus via drie vrije lopen op rij in de tweede helft van de tiende inning de winst met 5-4 naar zich toe trok. Daarmee kwam voor T&A San Marino op dramatische wijze een einde aan het toernooi. En dat terwijl de gastheer lang op koers was voor een plaats in de halve finales.

Beste pitcher

Lang kwam Curaçao Neptunus er aanvallend niet aan te pas.

Lang kwam Curaçao Neptunus er aanvallend niet aan te pas.
Foto: © Rob Jelsma

Voor de wedstrijd tegen de Rotterdamse titelverdediger had manager Mauro Mazzotti zijn beste pitcher achter de hand gehouden. De 26-jarige Yoimer Camacho stond in negen wedstrijden in de Italian League tot dusver nog maar één verdiend punt toe (0.33). Daarmee is hij in zijn debuutjaar momenteel één van de beste pitchers uit de Italiaanse competitie. En dat bewees de voormalig profhonkballer uit Venezuela ook tegen Curaçao Neptunus.

Nadat de Rotterdamse ploeg via een honkslag van Dwayne Kemp en een tweehonkslag van Gianison Boekhoudt in de tweede inning op een 1-0 voorsprong was gekomen, schakelde Camacho de ene na de andere speler van Curaçao Neptunus met drie slag uit. In vier innings tijd kwam hij tot maar liefst negen strikeouts. Zijn totaal aantal keer drie slag kwam dit duel zelfs tot maar liefst twaalf in zes innings.

Homerun

Eigenhandig deed Camacho de prestaties van de pitchers van Curaçao Neptunus verbleken. Want ook Kenny van den Branden, Kevin Kelly en Loek van Mil waren sterk. Zij kwamen samen tot acht keer drie slag en hielden de slagploeg van T&A San Marino beperkt tot slechts vier hits. Eén daarvan was echter een bal die diep over de omheining verdween. Met die homerun sloeg Wuillians Vasquez in de vierde inning twee punten binnen. De voormalig speler van het Bussumse HCAW bracht daarmee zijn ploeg op een 1-2 voorsprong, die San Marino niet meer uit handen leek te willen geven.

Maar in de tweede helft van de negende inning gebeurde het bijna onmogelijke alsnog. Met twee man uit, Rien Vernooij (vier wijd) op het tweede honk en een 2-3 tussenstand in het voordeel van T&A San Marino, sloeg Urving Kemp een grondbal naar het derde honk. In plaats dat hij de laatste uit van de wedstrijd maakte, ging Joseph Mazzuca daar kostbaar de mist in en moest hij lijdzaam toezien hoe Vernooij vanaf het tweede honk een verlenging uit het vuur wist te slepen.

Tie-break

Vier wijd voor Gianison Boekhoudt beslist de wedstrijd.

Vier wijd voor Gianison Boekhoudt beslist de wedstrijd.
Foto: © Rob Jelsma

In die tiende inning stond Loek van Mil door een wilde worp wel een tegenpunt toe, maar beperkte hij koelbloedig met strikeouts voor Sebastiano Poma en Jack Santora de schade. En daarmee kwam ineens de druk te liggen bij T&A San Marino, dat voor de tiende inning het negentienjarige talent Ludovico Coveri naar de heuvel stuurde. Coveri, die vorige week een profcontract tekende bij Philadelphia Phillies, bezweek echter onder de druk van de tie-break, liet de honken volstromen door een geraakt werper voor Daniel Fernandes en gooide vervolgens vier wijdballen op Raily Legito voor de gelijkmaker. Dat bracht een nieuwe pitcher in de wedstrijd. Maar zijn opvolger Enrico Crepaldi bleek al even ongelukkig. Ook hij durfde met volle honken op de gevaarlijke slagman Gianison Boekhoudt nauwelijks slag te gooien. Dat leverde de derde vrije loop op rij op, waardoor Dwayne Kemp tegen 00.30 uur het winnende punt van de avond kon scoren.

Door de 5-4 winst heeft Curaçao Neptunus zich als laatste team geplaatst voor de halve finales. Daarin is morgen om 14.30 uur in Rimini L&D Amsterdam de tegenstander. Dat betekent dat Nederland in ieder geval zeker is van één finalist. In de andere halve finale strijden het nog ongeslagen Fortitudo Bologna en ASD Rimini om de Italiaanse eer.

                  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 R H E
T&A SAN MARINO    0 0 0 2 0 1 0 0 0 1  4 4 1
CURAÇAO NEPTUNUS  0 1 0 0 0 0 1 0 1 2  5 5 1

Pitchers T&A San Marino
Yoimer Camacho (6): 12-2-3-0
Junior Oberto (3): 2-4-2-1
Ludovico Coveri (2 man): 0-1-0-0
Enrico Crepaldi (1 man): 0-1-0-0

Pitchers Curaçao Neptunus
Kenny van den Branden (5 1/3): 3-3-3-0
Kevin Kelly (1 2/3): 1-0-1-1
Loek van Mil (3): 4-0-0-0

[nggallery id=128]

Programma halve finales:
14.30 uur: L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus (Rimini)
20.30 uur: Fortitudo Bologna – ASD Rimini (Rimini)

Programma om de 5e tot en met de 8e plaats:
15.30 uur: Buchbinder Legionäre – VOITH Heidenheim Heideköpfe (San Marino)
20.30 uur: T&A San Marino – Kotlarka Praha (San Marino)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2016