Pitcher Robin Schel stond acht innings lang geen enkel punt toe.

ECC 2016

L&D Amsterdam ongeslagen naar halve finales

L&D Amsterdam ongeslagen naar halve finales

Pitcher Robin Schel stond acht innings lang geen enkel punt toe.

Pitcher Robin Schel stond acht innings lang geen enkel punt toe.
Foto: © Rob Jelsma

L&D Amsterdam had vandaag in de wedstrijd tegen Buchbinder Legionäre het lot van gastheer ASD Rimini in handen. En de Nederlandse honkballers bezorgden de Italiaanse landskampioen een benauwde middag. Uiteindelijk besliste L&D Amsterdam pas ver in de slotfase het duel. Met een 1-0 overwinning heeft de Amsterdamse ploeg zich ongeslagen geplaatst voor de halve finales.

Met de tweede overwinning was L&D Amsterdam gisteren al vrijwel zeker van een plaats in de halve finales. Voor ASD Rimini was een plaats bij de beste twee echter nog allerminst zeker. De Italiaanse gastheer, die op de openingsdag onderuit was gegaan tegen L&D Amsterdam, was daarvoor onder meer afhankelijk van het resultaat uit de wedstrijd tussen L&D Amsterdam en Buchbinder Legionäre. Bij een kleine overwinning van de Duitsers zou uitschakeling van Rimini wel eens een feit kunnen zijn.

L&D Amsterdam voldeed echter aan zijn sportieve plicht en boekte vanmiddag in Rimini ook zijn derde overwinning op rij. Pitcher Robin Schel (2-1-3-1) opende het duel met drie slag voor Matt Vance. Het was een voorbode voor wat zou volgen.

Enorme dienst

Schel gooide één van zijn beste wedstrijden en stond acht innings lang geen enkel punt toe aan de Duitse honkballers. Slechts tweemaal kreeg hij een tegenstander in scoringspositie. Nino Sacasa kwam het dichtst in de buurt bij een punt. Maar hij sneuvelde in de derde inning op de thuisplaat na een aangooi van Michael Duursma.

In de negende inning gooide Daan Hendrix met drie slag voor Maik Ehmcke het duel uit. De twee pitchers bezorgden hun coach daarmee een enorme dienst. Door hun optreden kunnen de andere pitchers achter de hand worden gehouden voor de halve finales van morgen.

Spannend

Zelf lukte het L&D Amsterdam ook lang niet om te scoren. In het gehele duel kwamen de Nederlandse honkballers niet verder dan één honkslag. Dat kwam met name door Jan Tomek, de Tsjechische pitcher in dienst van Buchbinder Legionäre. Afgelopen seizoen leidde hij de Czech Extraliga in strikeouts en was hij de nummer twee in verdiende puntengemiddelde. Vandaag stond de Tsjechische international alleen een honkslag toe aan Rashid Gerard in de tweede inning, maar werd hij bijzonder genoeg toch de verliezend pitcher.

Nino Sacasa wordt op de thuisplaat uitgetikt door catcher Rashid Gerard.

Nino Sacasa wordt op de thuisplaat uitgetikt door catcher Rashid Gerard.
Foto: © Rob Jelsma

Door het sterke optreden van Jan Tomek maakte Buchbinder Legionäre het zes innings lang zeer spannend. In de zevende inning gaf de Duitse ploeg de wedstrijd niettemin zelf uit handen. Kenny Berkenbosch bereikte veilig het eerste honk na een veldfout van derde honkman Matt Vance. Na vier wijd voor Linoy Croes en een opofferingsstootslag van Rashid Gerard kon Berkenbosch uiteindelijk veilig de thuisplaat passeren door een wilde worp van reliever David Brandl, die even daarvoor Tomek op de heuvel had afgelost. Brandl begon nog wel met drie slag voor pinch-hitter Koen Nooij, maar gooide vervolgens de wedstrijd beslissende wilde worp.

Beslissing

De run van Berkenbosch brak niet alleen de puntloze wedstrijd open, maar bleek namelijk bovendien de beslissing van de wedstrijd. Geen van beide teams slaagde er in de laatste twee innings meer in om nog te scoren. Door de derde winst op rij heeft L&D Amsterdam zich nu als eerste ploeg verzekerd van een plaats in de halve finales. De Amsterdammers treffen morgen de nummer twee uit de andere poule. Dat wordt de winnaar van de wedstrijd tussen Curaçao Neptunus en T&A San Marino.

Die strijd in poule A wordt later vanavond beslist. Vanmiddag bleef Fortitudo Bologna eveneens ongeslagen en plaatste zich met drie overwinningen als winnaar van Poule A voor de halve finales. Zeer waarschijnlijk wordt de tegenstander van Bologna in de halve finales ASD Rimini, dat zich door middel van winst op het puntloze Kotlarka Praha achter L&D Amsterdam als nummer twee kan plaatsen voor de volgende ronde.

                      1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
BUCHBINDER LEGIONÄRE  0 0 0 0 0 0 0 0 0  0 3 1
L&D AMSTERDAM         0 0 0 0 0 0 1 0 X  1 1 1

Pitchers Buchbinder Legionäre
Jan Tomek (6 1/3): 5-4-1-1
David Brandl (1 2/3): 1-0-0-0

Pitchers L&D Amsterdam
Robin Schel (8): 2-1-3-1
Daan Hendrix (1): 1-1-0-0

[nggallery id=127]

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2016