Gilmer Lampe wordt gefeliciteerd na zijn punt.

ECC 2016

L&D Amsterdam naar de Europese clubfinale

L&D Amsterdam naar de Europese clubfinale

Gilmer Lampe wordt gefeliciteerd na zijn punt.

Gilmer Lampe wordt gefeliciteerd na zijn punt.
Foto: © Rob Jelsma

L&D Amsterdam heeft zich voor het eerst in de clubhistorie geplaatst voor de finale om het Europese clubkampioenschap. De Amsterdamse honkballers onttroonden vandaag in een Nederlands onderonsje titelverdediger Curaçao Neptunus. Mede door drie tweehonkslagen van Nick Urbanus werd de wedstrijd uit de halve finale met 11-7 gewonnen.

In het Stadio dei Pirati in Rimini bleef L&D Amsterdam vanmiddag niet alleen in zijn vierde wedstrijd op rij ongeslagen, maar speelde ook nog eens zijn beste wedstrijd van het toernooi. Nadat drie dagen geleden op dit veld al was afgerekend met de Italiaanse landskampioen, moest nu ook de Nederlandse kampioen eraan geloven.

Daarmee is Curaçao Neptunus uitgeschakeld en moeten de Rotterdamse honkballers na tien maanden al afstand doen van de Europese troon. Die hoofdprijs haalde de ploeg van manager Evert-Jan ’t Hoen vorig jaar voor het eerst sinds 2007 weer naar Nederland. In de finale van de European Champions Cup werd toen gewonnen van Fortitudo Bologna. Hoewel deze Italiaanse ploeg vanavond ook speelt om een plaats in de eindstrijd, wordt de finale geen herhaling van vorig jaar.

Clubgeschiedenis

Nick Urbanus was aanvallend opnieuw van grote waarde voor L&D Amsterdam.

Nick Urbanus was aanvallend opnieuw van grote waarde voor L&D Amsterdam.
Foto: © Rob Jelsma

In Rimini schreef L&D Amsterdam een stukje clubgeschiedenis. De Amsterdamse club moest het tot dusver stellen met een derde plaats in 1988, 1991, 2012 en 2015 als beste resultaat. Maar met de finaleplaats van morgen, is L&D Amsterdam in ieder geval verzekerd van de beste Europese prestatie in de historie van de club.

Nadat vorige week in de Nederlandse hoofdklasse nog twee wedstrijden werden verloren van Curaçao Neptunus en de Amsterdamse honkballers hun eerste plaats in het klassement over moesten geven aan Neptunus, bleek de Amsterdamse ploeg vandaag wel succesvol. De formatie van hoofdcoach Charles Urbanus kreeg in de vierde inning vier punten tegen, maar had in de rest van de wedstrijd volledige grip op de Rotterdamse ploeg.

Genadelap

De vier Rotterdamse punten volgden in de vierde inning na een driehonkslag met volle honken van Rien Vernooij. L&D Amsterdam had vier innings nodig om die achterstand weg te werken, maar slaagde daar uiteindelijk in de zevende inning in. Nick Urbanus opende de rally met zijn tweede tweehonkslag van de wedstrijd. Even later sloeg ook Gilmer Lampe de bal weg voor twee honken. Na een hit van Danny Rombley had L&D Amsterdam de leiding in de wedstrijd weer definitief overgenomen: 6-5.

Teleurstelling bij de spelers van Curaçao Neptunus.

Teleurstelling bij de spelers van Curaçao Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

Opnieuw speelde Nick Urbanus (3 uit 4) een belangrijke rol. De tweede honkman van de Amsterdammers sloeg tegen de Nederlandse titelverdediger maar liefst drie tweehonkslagen en kwam alle keren ook over de thuisplaat. Maar ook Gilmer Lampe (3 uit 4) en Danny Rombley (3 uit 5) waren op dreef. Lampe en Rombley sloegen samen vijf van de elf Amsterdamse punten binnen. De genadeklap werd toegediend door Linoy Croes, die met een tweepunten-homerun in de achtste inning de voorsprong vergrootte tot 11-5.

Finale

In de negende inning sloeg Gianison Boekhoudt, met Stijn van der Meer op de honken, nog wel zijn tweede homerun van het toernooi. Maar de twee punten waren voor Curaçao Neptunus niet voldoende om de achterstand in te lopen.

Morgen staan de Amsterdamse honkballers om 20.30 uur in hun allereerste Europese clubfinale. De tegenstander daarin wordt later vandaag bepaald als de Italiaanse clubs Fortitudo Bologna en ASD Rimini aan hun wedstrijd uit de halve finale beginnen. Voor L&D Amsterdam neemt pitcher Kevin Heijstek plaats op de heuvel. Curaçao Neptunus speelt morgen om 14.30 uur tegen de verliezer uit de wedstrijd tussen Bologna en Rimini om de derde plaats.

                  1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
CURAÇAO NEPTUNUS  0 0 0 4 0 1 0 0 2  7  7 2
L&D AMSTERDAM     1 0 1 0 1 1 2 5 X 11 16 1

Pitchers Curaçao Neptunus
Kevin Kelly (2 2/3+2 man): 0-1-4-1
Berry van Driel (3 2/3): 0-0-6-0
Bayron Cornelisse (2/3+2 man): 0-2-3-1
Loek van Mil (1): 0-0-1-0

Pitchers L&D Amsterdam
Dennis Burgersdijk (3 2/3+2 man): 2-1-4-0
Daan Hendrix (1+1 man): 1-1-1-0
Kyle Ward (2 2/3): 0-3-1-0
Tom de Blok (1 2/3): 1-1-1-1

[nggallery id=129]

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2016