Voor de tweede keer in vier dagen tijd was Foritudo Bologna te sterk voor Curaçao Neptunus.

ECC 2016

Neptunus ook op slotdag onderuit

Neptunus ook op slotdag onderuit

Voor de tweede keer in vier dagen tijd was Foritudo Bologna te sterk voor Curaçao Neptunus.

Voor de tweede keer in vier dagen tijd was Foritudo Bologna te sterk voor Curaçao Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

Zijn honkbalhandschoen had Tyler LaTorre eigenlijk al aan de wilgen gehangen. Maar speciaal voor de European Champions Cup vloog de Amerikaanse Italiaan vorige maand terug naar Bologna. En niet voor niets. Vanmiddag sloeg hij in de negende inning het winnende punt binnen en werd titelverdediger Curaçao Neptunus veroordeeld tot de vierde plaats.

Fortitudo Bologna en Curaçao Neptunus stonden voor de tweede keer in vier dagen tijd tegenover elkaar. Tien maanden geleden streden beide teams onderling nog om de Europese clubtitel. Vandaag moesten zij genoegen nemen met de strijd om de derde plaats.

Evenals vier dagen geleden werd het opnieuw spannend in het Stadio dei Pirati in Rimini. Toen versloegen de Italiaanse honkballers de titelverdediger met minimaal verschil: 0-1. En vandaag bleef het verschil opnieuw één punt in het voordeel van Fortitudo Bologna. Met dank aan de 33-jarige voormalig profhonkballer Tyler LaTorre.

Functie

Tyler LaTorre sloeg in de negende inning het winnende punt binnen.

Tyler LaTorre sloeg in de negende inning het winnende punt binnen.
Foto: © Rob Jelsma

Catcher LaTorre, die vier seizoenen voor het Triple A-team Fresno Grizzlies onder meer de ballen ving van Madison Bumgarner en Tim Lincecum, zette eind augustus een punt achter zijn spelersloopbaan. De voormalig Italiaans international nam een functie aan als assistent-coach bij San Francisco State University (NCAA Division II).

Drie weken geleden meldde LaTorre zich weer in Bologna voor deelname aan de European Champions Cup. De formatie van manager Daniele Frignani was erop gebrand om de titel af te pakken van Curaçao Neptunus. Vanmiddag stonden zij op de slotdag ook tegenover de titelverdediger. Maar niet in de gewenste wedstrijd. Beide teams speelden om de derde en vierde plaats.

Walk-off

Daarin bleek LaTorre (2 uit 4) het slaan nog niet te zijn verleerd. De catcher sloeg twee hits en scoorde punten in de eerste en de achtste inning. Nadat Curaçao Neptunus dankzij drie veldfouten in de negende inning een 6-3 achterstand had weggewerkt, liet LaTorre in de gelijkmakende negende slagbeurt nog eenmaal zijn knuppel spreken.

Met volle honken sloeg hij een lastig te pakken bal richting eerste honkman Gianison Boekhoudt. Die was niet meer in staat om te voorkomen dat Juan Carlos Infante vanaf het derde honk kon scoren. Met de walk-off honkslag sloeg LaTorre zijn ploeg naar een 7-6 overwinning en het brons als troostprijs.

Teleurgestelde honkballers

Teleurstelling bij de spelers van Curaçao Neptunus.

Teleurstelling bij de spelers van Curaçao Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

Curaçao Neptunus moest genoegen nemen met een vierde plaats. Voor de titelverdediger uit Rotterdam was het de derde nederlaag in vijf dagen tijd. Aanvallend maakten de teleurgestelde honkballers van Neptunus het startend pitcher Matteo Bochi nauwelijks moeilijk. Zodoende nam hij een no-hitter mee de vijfde inning in.

Via punten in de zesde en negende inning wist de Nederlandse kampioen nog wel aansluiting te houden bij Fortitudo Bologna, maar de Italianen hadden steeds hun antwoord snel klaar. De hoop van Curaçao Neptunus op een overwinning, nadat Stijn van der Meer met zijn honkslag in de negende inning de gelijkmaker had binnengeslagen, verdween daardoor al snel weer.
Bij de Rotterdammers sloegen Gianison Boekhoudt (2 uit 4), Dwayne Kemp en Stijn van der Meer (beiden 2 uit 5) samen zes van de negen honkslagen.

                   1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
CURAÇAO NEPTUNUS   0 0 0 0 0 3 0 0 3  6 9 2
FORTITUDO BOLOGNA  4 0 0 0 0 0 0 2 1  7 9 3

Pitchers Curaçao Neptunus
Orlando Yntema (6): 3-1-5-3
Steven van Groningen (2 1/3): 0-5-4-0

Pitchers Fortitudo Bologna
Matteo Bocchi (4 1/3): 1-0-1-0
Andrea Pizziconi (2 2/3): 0-1-6-0
Nicholas Pugliese (1): 0-0-1-0
Brent Buffa (1): 0-0-2-3

[nggallery id=130]

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2016