Honkbal

Olympisch honkbalstadion in Rome op de tocht

Olympisch honkbalstadion in Rome op de tocht

090616_logo_roma_2024

Terwijl in de gemeente Haarlemmermeer de kwestie van de stadionbouw voor honkbal in Hoofddorp binnenkort wordt afgerond met een enquêterapport, is in Italië het spektakel over stadionbouw pas goed begonnen. Rome is de plaats, waar in navolging van Hoofddorp een honkbalstadion met MLB condities gebouwd moet worden, volgens de Italiaanse honkbalbond FIBS.

Die plannen lijken sinds kort echter groot gevaar te lopen, gezien de huidige perikelen rond de verkiezingen in Italië. Gisteravond dreigde minister-president Matteo Renzi de kandidatuur van Rome voor het houden van de Olympische Spelen van 2024 in te trekken.

De bevolking van stad Rome en land Italië is de wantoestanden beu en zoekt de politieke steun van de huidige oppositiepartij M5*. Deze partij stelde eerder de kwestie aan de kaak voor wat betreft het beheer door de FIBS bij de Academy in Tirrenia, waar talentvolle honkballers MLB dollars moesten afdragen aan de eigen bond en waar clubs verplicht veel meer geld moesten betalen voor de ballen, geleverd door een sponsor van dezelfde bond.

Orde op zaken

Vijf leden van de door de komiek Beppe Grillo begeesterde partij stelden hierover Kamervragen in het Italiaanse parlement. Onder het motto ‘Prima l’ordinario, poi lo straordinario‘ (eerst het gewone, dan het buitengewone) wil M5* orde op zaken stellen en de uitgaven beperken.

Daarmee keerde deze partij zich ook tegen de Italiaanse kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2024, mede omdat het land al grote financiële problemen had, waarbij de noordelijke EU-landen te hulp gekomen zijn en blijven komen.

Nieuw honkbalstadion

De honkbalbond FIBS zag in de Olympische aspiraties van het kabinet en van de stad een gunstig gesternte om daarbij ook een nieuw honkbalstadion te kunnen krijgen, in plaats van dat te moeten financieren. Het is niet voor niets dat de Italiaanse honkbalvoorzitter Riccardo Fraccari zijn best doet voor Tokyo 2020. Daar moeten honkbal en softbal weer Olympisch verwekt en geboren worden, opdat in Rome in 2024 in een vijf-ringen-stadion gehonkbald kan worden.

Nu wil het lot echter dat afgelopen weekend oppositiepartij M5* de verkiezingen om het burgemeesterschap van Rome heeft gewonnen. Virginia Raggi (37) kreeg verreweg de meeste stemmen en is de favoriet om in de tweede ronde binnenkort de volgende burgemeester van Rome te worden.

Paniek

De paniek is uitgebroken bij zittende premier Renzi, die gisteravond in een televisie-interview dreigde de Olympische kandidatuur te zullen intrekken, als de inwoners van Rome inderdaad een andere politicus kiezen dan die van zijn eigen PD (Democratische Partij). De vrees van Fraccari ligt dus niet meer bij een eventuele maatregel van een nog te kiezen burgemeester, maar wordt nu al gerechtvaardigd door paniekvoetbal van premier Renzi.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal