Stijn van der Meer.

Honkbal

Stijn van der Meer gedraft door Houston Astros

Stijn van der Meer gedraft door Houston Astros

Stijn van der Meer.

Stijn van der Meer.
Foto: © Rob Jelsma

Stijn van der Meer krijgt de kans om aan de slag te gaan als profhonkballer. Vanavond werd de 23-jarige binnenvelder in de 34e ronde van de jaarlijkse drafts van Major League Baseball gekozen door Houston Astros. Eerder op de dag werd ook de Curaçaose honkballer Edmond Americaan gedraft door Arizona Diamondbacks.

Vorige maand beëindigde Stijn van der Meer zijn collegeavontuur in de Verenigde Staten en voegde hij zich voor de European Champions Cup bij de Rotterdamse landskampioen Curaçao Neptunus. Van der Meer speelde twee seizoenen voor Eastern Oklahoma State en nog eens twee voor Lamar University (NCAA Division I). Met name voor deze laatste school gooide Van der Meer hoge ogen. Hij sloot het seizoen in de Verenigde Staten af met een slaggemiddelde van .376, het hoogste van zijn team en het op één na hoogste in de Southland Conference.

Bovendien verbrak hij eerder dit seizoen het clubrecord voor meeste opeenvolgende wedstrijden waarin een slagman veilig de honken wist te bereiken. Ook kwam hij in die periode tot een serie van 24 wedstrijden, waarin hij minimaal één honkslag sloeg. Slechts één speler in de historie van Lamar University kwam ooit tot een langer hitting-streak.

All-Southland-team

Hij speelde in de twee seizoenen in alle wedstrijden voor Lamar Cardinals en was in zijn laatste seizoen bovendien in elk duel de openingsslagman. In die 54 wedstrijden leidde hij zijn team in onder meer honkslagen (80) en kreeg hij slechts vijftien keer drie slag. In slechts zes wedstrijden sloeg hij geen honkslag en in maar drie duels wist hij niet de honken te bereiken.

Mede daardoor werd hij gekozen in het All-Southland-team. Over zijn twee seizoenen in dienst van Cardinals kwam Van der Meer tot een slaggemiddelde van .363, het op twee na hoogste in de clubgeschiedenis van Lamar University.

Gunstig

Voor Van der Meer was het zijn laatste kans om te worden gedraft. De voortekenen waren gunstig. In de aanloop naar de jaarlijkse drafts voor amateurhonkballers was Van der Meer al door verschillende organisaties uit de Major League benaderd. Uiteindelijk hapte Houston Astos toe. De profclub koos vanavond op de slotdag van de drafts de Nederlandse international in de 34e ronde als 1027e speler.

Van der Meer is pas de eerste honkballer uit Nederland die wordt gedraft sinds Mike Bolsenbroek in 2008. Hij werd toen in de 42e ronde gekozen door Philadelphia Phillies. Eeder gingen ook voormalig profhonkballers Jurrian Lobbezoo (28e ronde in 1996), Evert-Jan ’t Hoen (32e ronde in 1995), Rikkert Faneyte (16e ronde in 1990), Casper van Rijnbach (12e ronde in 1990) en Robert Eenhoorn (2e ronde in 1990) hem voor.

Curaçao

Eerder op de dag werd bovendien de twintigjarige Edmond Americaan gedraft. De honkballer van Curaçao werd door Arizona Diamondbacks als 839e speler gekozen in de 28e ronde. De buitenvelder kwam afgelopen seizoen uit voor Trinity Christian Academy. Voor staatskampioen Trinity Christian Warriors kwam de buitenvelder dit seizoen tot een slaggemiddelde van .426 met 27 binnengeslagen punten.

Americaan, die in 2008 met onder meer Juremi Profar (Texas Rangers) deelnam aan de Little League World Series, maakte in 2014 tevens deel uit van het Dutch Caribbean-team tijdens het MLB Academies Fall Tournament in Hoofddorp. Tijdens dat toernooi werd hij met een slaggemiddelde van .389 de beste slagman. Hij leidde het toernooi verder in onder meer binnengeslagen punten (7) en gescoorde runs (5).

Grote sterren

Tijdens de eerste twee dagen van de jaarlijkse drafts werden de eerste tien rondes gehouden. Daarin werden in totaal 316 spelers werden gedraft, waaronder binnenvelder Carter Kieboom. Vandaag volgden op de derde en laatste dag de rondes elf tot en met veertig.

Daarin werden onder meer Torii Hunter Jr. en Trey Griffey gedraft. Dat gebeurde door respectievelijk Anaheim Angels en Seattle Mariners, de proforganisaties waarvoor hun vaders Torii Hunter en Ken Griffey Jr. ooit grote sterren waren.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal