FIBS-voorzitter Riccardo Fraccari.

Honkbal

Fraccari: ‘Nummer één van Europa zijn is niet meer genoeg’

Fraccari: ‘Nummer één van Europa zijn is niet meer genoeg’

FIBS-voorzitter Riccardo Fraccari.

FIBS-voorzitter Riccardo Fraccari.
Foto: © Lauro Bassani

In december zal het Italiaanse honkbal en softbal een nieuwe bondsvoorzitter moeten kiezen, want Riccardo Fraccari is niet herkiesbaar. Dat herhaalde hij deze week nog maar eens in een interview met Mino Prati op Baseball.it. Fraccari heeft dan vijftien jaar de hamer hebben gehanteerd op het bondsbureau aan de Viale Tiziano in hoofdstad Rome: een jaar minder dan zijn eigenlijke voorganger Aldo Notari (1985-2001). Daarvoor werkte Bruno Beneck eveneens vijftien jaar voor de FIBS, die toen de import van Ital-Amerikaanse spelers uitvond.

Ironisch genoeg vindt het laatste Europees kampioenschap honkbal in de Italiaanse loopbaan van Fraccari plaats in het volgens de kunst van Major Leasgue Baseball aangelegde stadion van Hoofddorp. Al meer dan tien jaar liggen er plannen van Fraccari in de laden van MLB, maar het enige Europese stadion dat voldoet aan de eisen van de Amerikaanse profbond, staat in het midden van de Haarlemmermeer.

“Er gaat toch niemand naar Hoofddorp!” riep Fraccari een jaar geleden uit. Maar over drie maanden verzamelt het Europese honkbal zich voltallig in Park 21, inclusief de Azzurri en ongetwijfeld Fraccari. Hoofddorp doet jaar na jaar aan upgrading van het stadion naast Schiphol. Waarschijnlijk komt ook Major League Baseball kijken naar de vorderingen van de KNBSB en Pioniers in Hoofddorp.

Verschrikkelijke jaren

“Italie heeft verschrikkelijke jaren doorgemaakt in economisch opzicht”, antwoordde Fraccari op de vraag naar de balans van 2016. Daardoor hebben we verschillende projecten moeten terugdraaien. Dit jaar zijn er echter weer groeicijfers bij de jeugd, ook al blijft onze historische achilleshiel de overgang van kadetten naar junioren.”

Fraccari: “We moeten echt vooruit blijven gaan, want straks hebben we een EK voor de boeg. Bij de junioren zijn we van de vijf laatste Europees kampioenschappen vier keer kampioen geworden. Maar nummer één van Europa zijn is niet meer genoeg. We moeten aanhaken bij de trein van professioneel honkbal. Wat gelukt is met twaalf Italianen in een jonge Europese selectie op Taiwan, wil ik ook proberen bij de wintercompetities.”

Uitwisseling van culturen

Pitcher Alexis Candelario.

Pitcher Alexis Candelario.
Foto: © Duck Foto Press

Op de website van de Italiaanse bond werd deze week bekend gemaakt dat een selectie van Italiaanse junioren maandag voor negen dagen naar de Dominicaanse Republiek vertrekt onder leiding van manager Gianguido Poma. Daar staat een programma van trainingen en oefenwedstrijden tegen lokale selecties klaar. Dit is mogelijk dankzij een project van de eveneens door Fraccari voorgezeten wereldbond WBSC, die streeft naar uitwisseling van culturen. Twee weken na terugkeer in Italië vertrekt de definitieve selectie van Poma naar Gijon voor het Europees kampioenschap voor junioren.

Terug naar het interview door Mino Prati met Fraccari: “De Nederlanders hebben geen problemen bij hun selecties, want die kunnen talenten vissen op de Antillen. Voor ons raken de generaties Ital-Amerikanen uitgeput en dus moeten we de kaart spelen van onze jongens, die het hele jaar hier spelen.” Deze laatste opmerking moet met een korreltje zout worden genomen, want zeker zal er een beroep worden gedaan op Italiaanse spelers die in de Verenigde Staten zich ontwikkelen als profspeler. De Italiaanse bond heeft de laatste jaren echter verschillende keren een blauwtje gelopen bij hun geëmigreerde spelers, omdat deze de voorkeur gaven aan hun profcarriere.

Zeer kwaad

Die profcarriere krijgt ook de voorrang bij de Dominicaanse pitcher Alexis Candelario, die Rimini als donderslag bij heldere hemel verliet na de teleurstellende finale van de European Champions Cup in eigen huis tegen L&D Amsterdam. Zijn Italiaanse club blijkt zeer kwaad over de haast, waarmee hij voorzitter Zangheri en zijn coaches in de steek heeft gelaten. Hij zou letterlijk in de nacht van zondag op maandag “gevlucht” zijn.

Aanvankelijk werd vermoed dat Mexicaanse clubs aan Candelario trokken, maar uiteindelijk had de ex-Riminees de voorkeur gegeven aan een overstap naar de kampioensclub Somerset Patriots uit de Atlantic League of Professional Baseball. Met het paknummer 22 maakte hij woensdag al zijn debuut voor deze club in de wedstrijd tegen York Revolution. Candelario (8-1-6-1) gooide vijf innings met acht strikeouts. Hij stond zes honkslagen en slechts één verdiend punt toe en leidde zijn nieuwe team naar een 5-3 overwinning.

Koppositie

Wuillians Vasquez (San Marino) sneuvelt in de wedstrijd tegen Rimini op het tweede honk.

Wuillians Vasquez (San Marino) sneuvelt in de wedstrijd tegen Rimini op het tweede honk..
Foto: © Lauro Bassani

Zonder Candelario moest Rimini giseren aantreden tegen T&A San Marino voor de eerste van drie wedstrijden in de Italian Baseball League. Verloor de Europees clubkampioen L&D Amsterdam direct bij de terugkeer in de nationale competitie. De andere finalist wachtte eenzelfde lot. ASD Rimini ging gisteren 3-0 onderuit tegen T&A San Marino en verspeelde daarmee de koppositie in de Italian Baseball League.

In plaats van de gevluchte Dominicaan stond gisteren de Venezolaan met Italiaans paspoort Jose Escalona voor Rimini als starter op heuvel. Vandaag is de beurt aan de Venezolaan met Spaans paspoort Ricardo Hernandez en zaterdag krijgt de Dominicaan met Italiaans paspoort Carlos Richetti het vertrouwen. In de praktijk blijkt er geen of weinig ruimte voor echt Italiaanse pitchers in de Italiaanse competitie. Ook de echte Italiaanse manager van San Marino, Mauro Mazzotti, kiest dit weekend voor geïmporteerde pitchers als starter: eerst de Venezolaan Carlos Quevedo, daarna de Dominicaan met Italiaans paspoort Fraylin Florian en tenslotte de Venezolaan Yoimer Camacho.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal