Kenley Jansen met de bal waarmee hij zijn 162e save boekte.

Honkbal

Nieuw clubrecord voor Kenley Jansen

Nieuw clubrecord voor Kenley Jansen

Kenley Jansen met de bal waarmee hij zijn 162e save boekte.

Kenley Jansen met de bal waarmee hij zijn 162e save boekte.
Foto: © Los Angeles Dodgers

Met de derde uit op een grondbal van Washington Nationals-speler Anthony Rendon heeft Kenley Jansen vanochtend (Nederlandse tijd) geschiedenis geschreven voor Los Angeles Dodgers. De 28-jarige pitcher van Curaçao boekte zijn 162e save uit zijn carrière en verbrak daarmee het clubrecord van de roemruchte Amerikaanse proforganisatie.

Jansen zet dit seizoen nog maar weer eens zijn status als misschien wel de beste closer van dit moment uit de Major League extra kracht bij. Afgelopen woensdag evenaarde hij in Phoenix voor Los Angeles Dodgers al het clubrecord van 161 saves van Eric Gagné, toen hij in de negende inning van de wedstrijd tegen Arizona Diamondbacks op rij Chris Herrmann en Yasmany Tomas uitschakelde met drie slag. Hij hield de 3-2 voorsprong voor zijn ploeg vast en boekte zijn 161e save uit zijn carrière.

Op save nummer 162 moest de Curaçaose pitcher een aantal dagen wachten. Twee eerdere pogingen leverden nog geen save op. Vrijdag gooide hij twee strikouts in de negende inning van de wedstrijd tegen Milwaukee Brewers, maar werd het duel pas in de tiende inning beslist. Gisteren kwam hij opnieuw in actie, maar kreeg hij na zijn optreden in de negende inning zelfs de winst op zijn naam.

Record

Vandaag volgde dan wel nummer 162, waarmee hij nu de meeste saves heeft geboekt in de historie van Los Angeles Dodgers. In de thuiswedstrijd van zijn ploeg in het Dodger Stadium hield hij de voorsprong vast in de wedstrijd tegen Washington Nationals. Jansen kwam in de negende inning op de heuvel bij een 4-1 voorsprong, schakelde eerst op rij Ryan Zimmerman en Walson Ramos uit met drie slag, voordat Anthony Redon met zijn grondbal voor de derde nul aan de kant ging.

Jansen is met zijn prestatie bovendien de eerste speler geworden in de historie van Los Angeles Dodgers die vijf opeenvolgende seizoenen minimaal twintig saves heeft behaald. Het volgende record op de radar van de closer uit Curaçao is die van meeste saves van een pitcher van Los Angeles Dodgers in één seizoen. Ook dat record is in handen van Eric Gagné, die in 2003 55 saves boekte. In 2014 kwam Jansen tot 44 saves, waarmee hij de nummer vier is in de historie van Los Angeles Dodgers.

Huldiging

Eric Gagné feliciteerde de pitcher van Curaçao gisteren al telefonisch en is vandaag aanwezig tijdens een korte huldiging van Jansen voorafgaand aan de wedstrijd van vanavond. Gagné, die in 2008 voor het laatst uitkwam in de Major League, werkte dit voorjaar tijdens Spring Training als pitching-instructeur samen met Kenley Jansen.

Voor Jansen, die nog altijd hoopt op zijn eerste selectie voor de All Star Game, was het zijn twintigste save van het seizoen. Hij staat inmiddels op een verdiende puntengemiddelde van 1.53. In 31 wedstrijden gooide hij 35 keer drie slag in 29 1/3 inning met slechts vier keer vier wijd. Daarmee beleeft de 28-jarige speler uit het Nederlands Koninkrijk momenteel misschien wel zijn beste seizoen sinds zijn debuut in de Major League op 24 juli 2010.

Kenley Jansen begon zijn profcarrière in 2005 als catcher, een rol die hij ook vervulde voor het Nederlands honkbalteam tijdens de World Baseball Classic van 2009. In dat jaar werd hij door Los Angeles Dodgers omgeschoold tot pitcher, waarna zijn carrière in een stroomversnelling raakte. In een jaar tijd volgde zijn debuut in de Major League en staat nu zes jaar later zijn naam in de geschiedenisboeken van de club uit Los Angeles.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal