Sharlon Schoop tijdens het Europees kampioenschap in 2014.

Honkbal

Sharlon Schoop opgeroepen door Baltimore Orioles

Sharlon Schoop opgeroepen door Baltimore Orioles

Sharlon Schoop tijdens het Europees kampioenschap in 2014.

Sharlon Schoop tijdens het Europees kampioenschap in 2014.
Foto: © Czech Baseball Association (CBA)

De broers Jonathan en Sharlon Schoop staan later deze week mogelijk voor het eerst samen in het veld van een wedstrijd in de Major League. Gisteren kreeg de 29-jarige Sharlon Schoop van de clubleiding te horen dat hij zich kon melden bij de hoofdmacht van Baltimore Orioles waarin ook al zijn jongere broer Jonathan speelt. Vandaag arriveert de honkballer van Curaçao in Baltimore.

Sharlon Schoop begon in april aan zijn twaalfde seizoen als profhonkballer. Hoewel de tweede honkman sinds vorig jaar een vaste waarde is voor het Triple A-team Norfolk Tides, bleef een debuut voor de speler uit het Nederlands Koninkrijkteam in de Major League vooralsnog uit.

De carrière van zijn vijf jaar jongere broer verliep een stuk voorspoediger. Na zijn profdebuut in 2009 debuteerde Jonathan Schoop al in 2013 in de Major League voor Baltimore Orioles. Hij staat dit seizoen op een slaggemiddelde van .281 met twaalf homeruns. In zijn laatste zeven wedstrijden sloeg Schoop zelfs negen honkslagen (.346) met drie homeruns. Bij de koploper uit de American League East wordt hij deze week herenigd met Sharlon Schoop.

Reservespeler

Schoop, die nog geen deel uitmaakt van het 40 man roster van Baltimore Orioles, krijgt de komende dagen de kans om als reservespeler plaats te nemen in de dug-out van Camden Yards. Die extra speler is mogelijk nodig nu derde honkman Manny Machado nog een schorsing van twee duels uit moet zitten. Hierdoor is hij vanavond en morgen niet inzetbaar voor de serie van twee wedstrijden tegen San Diego Padres. Pas voor de start van de serie thuiswedstrijden op vrijdag en zaterdag tegen Tampa Bay Rays is Machado weer beschikbaar.

De positie op het derde honk van Machado wordt tijdelijk ingenomen door Paul Janish. Schoop krijg wellicht de kans in één van de twee komende wedstrijden als invaller zijn debuut te maken in de Major League. Het wordt dan voor het eerst dat hij met zijn jongere broer Jonathan Schoop samenspeelt in een professionele competitiewedstrijd.

Nederlands team

Sharlon Schoop begon zijn carrière bij San Francisco Giants en kwam via Kansas City Royals (2012) in 2013 terecht bij Baltimore Orioles, kwam de afgelopen weken in zijn tweede seizoen bij Norfolk Tides tot 35 honkslagen (.240), waaronder vier homeruns. In veertig wedstrijden in de Triple A International League sloeg hij 21 punten over de thuisplaat en scoorde hij tien runs.

Het is overigens niet voor het eerst dat Sharlon en Jonathan Schoop samen spelen voor Baltimore Orioles. Tijdens Spring Training in 2015 stonden zij op 16 maart voor het eerst gelijktijdig in het veld voor de Amerikaanse proforganisatie. In de tweede helft van de zesde inning van de wedstrijd tegen Philadelphia Phillies stonden zij zij aan zij op de posities van tweede honkman en korte stop. Dit jaar kwamen beide spelers op 13 maart in actie in dezelfde wedstrijd tijdens de Spring Training-wedstrijd tussen Minnesota Twins en Baltimore Orioles. Sharlon Schoop kwam toen in de zesde inning in het veld op het moment dat Jonathan Schoop werd gewisseld. Eerder speelden de twee broers van Curaçao al samen voor het Nederlands team tijdens het wereldkampioenschap van 2011. Nederland veroverde in dat jaar in Panama de historische wereldtitel.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal