Rien Vernooij aan slag voor Curaçao Neptunus.

HB Hoofdklasse

Schorsingen voor Vernooij en Lampe gereduceerd

Schorsingen voor Vernooij en Lampe gereduceerd

Rien Vernooij aan slag voor Curaçao Neptunus.

Rien Vernooij aan slag voor Curaçao Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

Rien Vernooij kan voor de Play-Offs alsnog terugkeren bij regerend landskampioen Curaçao Neptunus. Eerder deze maand werd de honkballer van de Rotterdamse club door de Commissie Strafzaken tot 1 juli 2017 geschorst. De Commissie van Beroep Strafzaken heeft deze schorsing nu fors gereduceerd. Ook de schorsing van Gilmer Lampe (L&D Amsterdam) is voor een deel omgezet naar een voorwaardelijke straf.

Vernooij werd door de Commissie Strafzaken van de honkbal- en softbalbond KNBSB geschorst voor zijn rol in de ongeregeldheden tijdens de wedstrijd op 27 mei tussen Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam. Die wedstrijd moest in de vierde inning worden gestaakt. In totaal zeven spelers en een coach werden naar aanleiding van dit duel geschorst. Dee meesten variërend van één tot tien wedstrijden.

Vernooij werd echter een schorsing opgelegd van een jaar. De Commissie Strafzaken bepaalde dat hij “Wegens gewelddadig optreden jegens meerdere personen, te weten het slaan met een slaghelm met letsel tot gevolg” werd geschorst voor een periode tot 1 juli 2017.

Gelijk

Daarmee leek het seizoen voor de beste slagman uit de hoofdklasse voorbij. Curaçao Neptunus ging echter vorige week in beroep. Daarin is de Rotterdamse club dinsdag door de Commissie van Beroep Strafzaken deels in het gelijk gesteld. Hoewel de commissie acht bewezen dat “Betrokkene zich schuldig heeft gemaakt aan handtastelijk en gewelddadig optreden”, is het volgens de commissie “Niet ondenkbaar dat de schorsing van negatieve invloed zal zijn op het verdere verloop van de honkbalcarrière van betrokkene”.

De Commissie van Beroep Strafzaken stelt in zijn uitspraak van afgelopen dinsdag de acties van Vernooij “Absoluut verwerpelijk te vinden en (dus) zeker niet te rechtvaardigen”. Maar de commissie laat ook weten dat: “In geval van min of meer vergelijkbare gebeurtenissen veelal geen expliciet beeldmateriaal beschikbaar is en dat het geschreven woord of een mondelinge verklaringen in zijn algemeenheid minder impact heeft op de ontvanger, waaronder ook de Commissie van Beroep Strafzaken.”

Play-Offs

In plaats dat Vernooij nu zo’n vijftig wedstrijden verdeeld over de seizoenen 2016 en 2017 moet missen, heeft de Commissie van Beroep Strafzaken nu de schorsing teruggebracht tot 23 wedstrijden. Daarnaast geldt een voorwaardelijke schorsing van 27 wedstrijden met een proeftijd van twee jaar. Door deze uitspraak is Vernooij, van wie zijn slaggemiddelde van .464 nog altijd de hoogste is in dit hoofdklasseseizoen, weer speelgerechtigd als Curaçao Neptunus aan de Play-Offs begint.

Ook de schorsing voor Gilmer Lampe, naar aanleiding van de confrontatie tussen Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam, is door de Commissie van Beroepszaken gereduceerd. De buitenvelder van L&D Amsterdam was door de Commissie Strafzaken geschorst “Wegens gewelddadig optreden jegens een persoon te weten het meermaals slaan van een persoon”. Lampe is hierop in beroep gegaan uit onvrede over de strafmaat. Daarin is de Commissie van Beroep Strafzaken hem dinsdag deels tegemoet gekomen.

Inconsistentie

Omdat de commissie heeft moeten vaststellen dat er sprake lijkt te zijn van enige inconsistentie in de straftoemeting, is ook voor Lampe zijn straf deels omgezet in een voorwaardelijke schorsing. De international is nu geschorst voor zeven wedstrijden en nog eens drie voorwaardelijk met een proeftijd van één jaar. Evenals voor Vernooij worden ook voor Lampe de wedstrijden die tijdens de voorlopige schorsing zijn gemist, in mindering gebracht.

De gestaakte wedstrijd moet overigens nog altijd worden overgespeeld. Afgelopen dinsdagavond werd voor de tweede keer het duel uitgesteld, doordat de slechte weersomstandigheden het spelen onmogelijk hadden gemaakt. Het duel tussen Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam is nog de laatste wedstrijd uit de eerste speelronde. Beide teams hebben zich al verzekerd van een plaats in de Play-Offs.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse