Mattia Mercuri schakelt op het tweede honk tegenstander Nicola Garbella uit.

EK 2016

Italië kampt met All Stars en EK-afzeggingen

Italië kampt met All Stars en EK-afzeggingen

Mattia Mercuri schakelt op het tweede honk tegenstander Nicola Garbella uit.

Mattia Mercuri schakelt op het tweede honk tegenstander Nicola Garbella uit.
Foto: © FIBS / Duck Foto Press

De nationale ploeg van Italië is gisteravond in de noordelijke stad Piacenza door het door de fans gekozen All Star-team met 8-6 verslagen. Voor bondscoach Marco Mazzieri was er, behalve het verlies, nog meer reden tot klagen. Hij heeft voor het aankomende Europees kampioenschap te maken met meerdere afmeldingen.

De Nordmeccanica All Star Game is sinds het debuut in 2011 een Italiaanse traditie aan het worden. De eerste edities werden gehouden in Nettuno, in Grosseto, in Ronchi dei Legionari, in 2014 wederom Nettuno, vorig jaar in Bologna en gisteren dus in Piacenza. Het is pas de tweede keer dat de All Stars de nationale ploeg van het land konden verslaan en het was eveneens de tweede keer dat Paolino Ambrosino van Bologna zich kroonde tot Homerun King van het evenement.

Mazzieri kon zijn selectie voor deze gelegenheid maken uit spelers, die waren over gebleven nadat de de Italiaanse honkbalfans hun All Stars uit de ruif geplukt hadden. Daardoor leek de selectie van Mazzieri op een soort Club Italia, gebaseerd op aankomende talenten en aangevuld door ervarener spelers. De All Stars kregen daarentegen de beschikking over de meer gelauterde spelers. De 1.025 toeschouwers zagen bij de All Stars de Amerikaanse pitcher Mattew Zielinski van Bologna beginnen op de werpheuvel van Piacenza, waarna Mazzieri de bal gaf aan zijn Italiaanse starter Roberto Corradini van Rimini. De wedstrijd op Brexit Day stond onder leiding van Yuri Macchiavelli als plaatscheidsrechter en duurde van 20.50 uur tot middernacht.

Buitenlanders

Tien pitchers van Mazzieri verschenen op de heuvel. Zij kregen ieder een korte beurt van een inning of minder, behalve de ervaren Oberto van San Marino, die de laatste twee innings uitdiende bij die 8-6 achterstand. Drie runs werd binnengeslagen op pitcher Bazzarini van Padova in de tweede inning en op zijn collega Pomponi van Parma in de vijfde inning.

De enige strikeouts werden namens Italië gegooid door Florian (1) en Oberto (3), beiden oorspronkelijk buitenlanders van San Marino. Bij de All Star pitchers verschenen op de heuvel we de ex-Hoofddorper Ricardo Hernández, die wel twee honkslagen maar geen runs tegen kreeg, alsmede enkele Champions Cup helden van het recente CEB-toernooi in San Marino en Rimini. Zij incasseerden totaal zes Italiaanse runs: twee in de tweede inning, drie in de vierde inning en één in de zevende inning. Homeruns werden geslagen door All Star Jose Flores (twee zelfs, samen goed voor vier runs) en Italiaan Beppe Mazzanti (solohomerun).

Afgezegd

Na afloop van de wedstrijd werd bondscoach Mazzieri geïnterviewd door Baseball.it journalist Matteo Desimoni. Mazzieri onthulde dat weer veel spelers, die hij benadert voor deelname aan het Europees kampioenschap in Nederland, hebben afgezegd om privé-redenen, zoals gezin en werk. Hij vergelijkt de huidige omstandigheden met die van zijn eigen spelersperiode van ongeveer dertig jaar geleden.

Bondscoach Marco Mazzieri (links) begroet zijn spelers.

Bondscoach Marco Mazzieri (links) begroet zijn spelers.

Foto: © FIBS / Duck Foto Press

Zoals hijzelf als speler destijds een gat in de lucht sprong als hij voor de Azzurri werd opgeroepen, zo deden ook zijn generatiegenoten dat, verklaarde Mazzieri. Kennelijk kraakt het Italiaanse honkbal, dat lijdt onder de economische crisis, maar wel al die buitenlanders moet betalen. Daardoor blijft bij de clubs te weinig geld over voor de echt Italiaanse spelers, die dus een betaalde baan nodig hebben om brood en pasta voor thuis te kunnen kopen. Als de bondscoach anno 2016 aanklopt voor nog een extra drie weken honkbal, waarvan twee in het koude Nederland, dan loopt hij te vaak een blauwtje bij spelers uit de Italian Baseball League.

Wintercompetities

“Dit gezegd hebbende”, vervolgde Mazzieri, “moet ik toevoegen dat onze bondsvoorzitter (pvn: Fraccari) op alle wijzen op zoek is naar een systematisering om de beschikbare en technisch in aanmerking komende spelers te laten uitkomen in Zuid-Amerikaanse wintercompetities. In Nicaragua, Puerto Rico en Venezuela zijn er competities, waar ze zestig wedstrijden in drie maanden kunnen spelen. Dat zijn ervaringen waarmee ze het verschil kunnen maken als het vanaf april op internationaal honkbal aankomt!”

Volgens het artikel is Fraccari al sinds de Premier 12 van vorig jaar bezig met inmiddels vergevorderde onderhandelingen voor Italiaanse spelers, opdat zij zich elders kunnen ontwikkelen tot beroepsspelers. Het gaat dus om een uiterst belangrijke noviteit, die – mits met intelligentie behandeld – het Italiaanse honkbal compleet kan transformeren, aldus Desimoni in zijn artikel van vandaag.

Italiaanse profspelers

In de Amerikaanse Minor Leagues zijn Italiaanse profspelers begonnen aan hun competitiewedstrijden. Zij kunnen ook door bondscoach Mazzieri worden uitgenodigd voor deelname met de nationale ploeg aan het EK in Nederland. Opvallend bij deze ten hoogste op Single A-niveau actieve Europese talenten is dat er geen pitchers bij zijn: Marten Gasparini bij de Kansas City Royals, Alberto Mineo bij de Chicago Cubs, het duo Federico Celli en Federico Giordani bij de Los Angeles Dodgers en het trio Ludovico Coveri, Leonardo Colagrossi en Alessandro Ciarla bij de Philadelphia Phillies.

Nog wachtend op hun eerste beurt in de Gulf Coast League zijn de twee pitchers Nicolo Clemente bij de Boston Red Sox en Claudio Scotti bij de Pittsburgh Pirates. De beste Italiaanse pitcher in het buitenland Alessandro Maestri werd deze week in Korea ontslagen door Hanwha Eagles en kan daardoor wellicht alsnog in Hoofddorp verschijnen.

Selectie Italië door Marco Mazzieri voor de All Star Game

Pitchers (11):
Andreozzi (Nettuno), Bazzarini (Padova), Fabiani (Padova), Bertolini (Parma), Pomponi (Parma), Corradini (Rimini), Rivera (Rimini), Teran (Rimini), Buffa (Bologna), Florian (San Marino), Oberto (San Marino)

Catchers (2):
Deotto (Parma), Trinci (Nettuno)

Binnenvelders (6):
Bassani (Novara), Epifano (Padova), Mazzanti (Nettuno), Mercuri (Nettuno), Sellaroli (Nettuno), Vaglio (Bologna)

Buitenvelders (4):
Grimaudo (Bologna), Nosti (Padova), Poma (San Marino), Retrosi (Rimini)

Utility-spelers (2):
Caradonna (Rimini), Morreale (San Marino)

Opstelling Italië

Sebastiano Poma linksveld, Alessandro Vaglio tweede honk, Nick Nosti midveld, Beppe Mazzanti derde honk, Alex Bassani aangewezen slagman, Mattia Mercuri korte stop, Nick Morreale eerste honk, Alessandro Deotto catcher, Mirco Caradonna rechtsveld.

Opstelling All Stars

Stefano Desimoni midveld, Paolo Ambrosino linksveld, Jose Flores korte stop, Osman Marval eerste honk,  Jairo Ramos aangewezen slagman, Mario Martinez derde honk, Nicola Garbella derde honk, Luis Serafin catcher, Renato Imperiali tweede honk. Manager: Orlando Munoz

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016