De selectie van Japan wordt in Haarlem gevormd door spelers uit de Tokyo Big6 Baseball League.

HHW 2016

Japanse selectie voor Honkbal Week Haarlem rond

Japanse selectie voor Honkbal Week Haarlem rond

De selectie van Japan wordt in Haarlem gevormd door spelers uit de Tokyo Big6 Baseball League.

De selectie van Japan wordt in Haarlem gevormd door spelers uit de Tokyo Big6 Baseball League.
Foto: © Rob Jelsma

De rechtshandige pitcher Yuya Yanagi voert de nationale Japanse selectie aan, die van 15 tot en met 24 juli deelneemt aan de Honkbal Week Haarlem. De nationale ploeg van Japan wordt in het Pim Mulierstadion gevormd door studenten uit de Tokyo Big6 Baseball League, de oudste en sterkste collegecompetitie uit het land. Vorig jaar was Yanagi de beste pitcher tijdens de 28e Universiade in Gwangju (Zuid-Korea).

Het 22-jarige talent Yanagi is, met pitcher Tomoya Hoshi en binnenvelder Taisei Yoshida, de enige vertegenwoordiging in de nationale ploeg van Meiji University. Zij wonnen met hun ploeg vier weken geleden het Tokyo Big6 Baseball League Spring Championship. In de finale werd Rikkyo University verslagen. Het was de 38e keer dat Meiji University beslag wist te leggen op de titel.

Met het kampioenschap verdiende Meiji University bovendien het recht op deelname aan de 65e editie van het Japan National Collegiate Baseball Championship. In dit toernooi, met de 27 beste universiteitsteams uit Japan, werd Meiji University twee weken geleden in de eerste ronde uitgeschakeld na een 2-1 nederlaag tegen Kansai Kokusai University, de kampioen uit de Hanshin Baseball League. Alle punten werden in de tiende inning gescoord. Yuya Yanagi (7-1-2-0) was met zeven keer drie slag in 3 2/3 inning de beste pitcher voor Meiji University.

Hofleverancier

Aankomende maand maakt de 22-jarige Yanagi samen met ploeggenoten Hoshi en Yoshida deel uit de nationale ploeg van Japan tijdens de Honkbal Week Haarlem. De selectie voor het Haarlemse toernooi wordt gevormd door spelers uit de Tokyo Big6 Baseball League, een competitie met teams van zes prominente universiteiten in en rondom Tokyo. De wedstrijden uit deze competitie worden gespeeld in het Meiji Jingu Baseball Stadium, de thuisbasis van profclub Tokyo Yakult Swallows. De universiteiten van Rikkio, Waseda en Hosei zijn met elk vijf spelers hofleverancier voor de Honkbal Week Haarlem. Keio University vaardigt vier spelers af, terwijl van de University of Tokyo twee spelers komen.

Yanagi is één van de drie spelers uit de selectie, die vorig jaar Japan ook vertegenwoordigden tijdens de Universiade. Hij kwam tijdens dat toernooi tot achttien keer drie slag in 10 2/3 inning en stond geen enkel verdiend punt toe. Hij was daarmee de beste pitcher van het toernooi in Zuid-Korea. Overigens is Yanagi eveneens als aanvoerder opgenomen op het roster van het Samurai Japan Collegiate Team, dat komende maand in actie komt tijdens de veertigste editie van het Japan-USA University Baseball Championship.

Tegenstander

Behalve Yanagi maken nog vier andere spelers uit de selectie voor de Honkbal Week Haarlem tevens deel uit van dit roster: pitcher Ichiro Tamura (Rikkyo University), catcher Taiki Morikawa (Hosei University) en buitenvelders Takuya Sato (Rikkyo University) en Chihiro Onishi (Hosei University). De wedstrijden tussen het Japanse en Amerikaanse team worden van 12 tot en met 17 juli gehouden in achtereenvolgens Niigata City, Tokyo en Shizuoka en overlappen daarmee deels het Haarlemse toernooi, dat op vrijdag 15 juli van start gaat. Mogelijk dat hierdoor op het laatste moment nog wijzigingen aan de selectie worden doorgevoerd.

In Haarlem start Japan op vrijdag 15 juli direct op de openingsdag met een wedstrijd tegen Curaçao. Na een rustdag is zondagavond Australië de tweede tegenstander. Na opnieuw een dag rust treedt Japan vervolgens op dinsdag 19 juli om 19.00 uur aan tegen Nederland. De drievoudig Japanse winnaar verloor twee jaar geleden in de finale met 6-3 van de Verenigde Staten. De laatste keer dat Japan het toernooi in Haarlem won, was in 1994.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HHW 2016