HB Hoofdklasse

No-hitter voor Elton Koeiman

No-hitter voor Elton Koeiman

Elton Koeiman gooide een no-hitter voor De Glaskoning Twins.

Elton Koeiman gooide een no-hitter voor De Glaskoning Twins.
Foto: © Rob Jelsma

Elton Koeiman heeft de tweede no-hitter in de hoofdklasse voor dit seizoen gegooid. De pitcher van De Glaskoning Twins stond vandaag in de door regen tot zeven innings ingekorte wedstrijd geen enkele honkslag toe aan de slagploeg van DSS. Koeiman was niet de enige pitcher, die deze week zijn stempel drukte op een wedstrijd in de hoofdklasse.

De 43-jarige Koeiman, die al 22 jaar geleden zijn debuut in de hoofdklasse maakte, gooide vandaag zijn eerste no-hitter in zijn hoofdklassecarrière. De veteraan werd geholpen door de weersomstandigheden, die ervoor zorgden dat de wedstrijd tegen DSS in Oosterhout bij een 4-0 voorsprong voor De Glaskoning Twins na de zevende inning moest worden beëindigd.

Tot dat moment had Koeiman (3-5-0-0) geen enkele honkslag toegestaan. In zeven innings stond hij slechts tweemaal een loper toe op het tweede honk. Behalve vijf keer vier wijd, gooide hij ook eenmaal een slagman raak. Vorige maand gooide ook Curaçao Neptunus-pitcher Orlando Yntema al een no-hitter in de met 0-11 gewonnen wedstrijd tegen Vaessen Pioniers. Ook dat duel duurde zeven innings.

Forse aderlating

Drie weken geleden won L&D Amsterdam de Europese clubtitel, maar verloren de Amsterdammers hun beste pitcher. Kevin Heijstek blesseerde zich in de finale van de European Champions Cup zodanig, dat hij de strijd in de zesde inning moest staken. Inmiddels is duidelijk dat Heijstek de rest van het seizoen is uitgeschakeld. Een forse aderlating voor de Amsterdamse hoofdklasser, die het tot dusver ook nog altijd moet doen zonder Rob Cordemans.

Dat gemis werd deze week verzacht door het debuut van Hidde Brocken en de eerste hoofdklassewinst van Jimmy Osinga. De twee Rookie League-pitchers leidden deze week hun team naar overwinningen op Pickles UVV. Osinga debuteerde vorige week in de hoofdklasse en gooide toen één inning tegen Vaessen Pioniers. Vrijdagavond keerde hij terug op de heuvel en won hij zijn eerste wedstrijd in de hoofdklasse. In vijf innings stond Osinga maar drie honkslagen en één punt toe.

Hoofdklassedebuut

Een dag later was het de beurt aan Brocken. In zijn hoofdklassedebuut stond de negentienjarige pitcher in zes innings zelfs geen enkel punt toe. Vandaag gooide Robin Schel (3-2-7-0) op zijn beurt een complete wedstrijd van zeven innings voor de derde winst van de week op hekkensluiter Pickles UVV.

Hidde Brocken werd bij zijn debuut direct de winnend pitcher.

Hidde Brocken werd bij zijn debuut direct de winnend pitcher.

Foto: © Jan Kruijdenberg

Meer pitchers waren deze week op dreef. Orlando Yntema behaalde zaterdag als eerste pitcher dit seizoen acht overwinningen in de hoofdklasse. De speler van Curaçao Neptunus gooide eveneens een complete wedstrijd tegen HCAW, stond in negen innings geen enkel punt toe en gooide twaalf keer drie slag. Yntema kreeg in de wedstrijd tegen HCAW slechts 32 tegenstanders tegenover zich in het slagperk en verlaagde daarmee zijn verdiende puntengemiddelde tot 0.73. Het klassement wordt aangevoerd door de voormalige Japanse profpitcher Keji Uezona (0.31), die in zijn derde wedstrijd op rij geen punten toestond. Zaterdag gooide hij voor De Glaskoning Twins acht innings tegen DSS.

Interessante pitchersstrijd

Twee andere azen stonden vrijdagavond tegenover elkaar. In de strijd tussen voormalig profhonkballers Lars Huijer (Vaessen Pioniers) en Tom Stuifbergen (Kinheim) maakte die laatste eigenhandig een einde aan de serie van twaalf opeenvolgende overwinningen van de Hoofddorpse ploeg. Stuifbergen (7-1-2-0) legde zeven innings lang de slagploeg van Vaessen Pioniers volledig aan banden. Hij stond twee honkslagen toe in de eerste twee innings, maar schakelde hierna zestien spelers op rij uit, waarvan zeven met drie slag, voordat hij bij het ingaan van de achtste inning werd vervangen. Ook Huijer hield zeven innings stand. Hij werd niettemin verliezend pitcher. Wel gooide hij zes strikeouts om zijn totaal op te voeren tot 72.

Een dag later volgde opnieuw een interessante pitchersstrijd. Chris Pfau nam het op tegen Luis Roman Figuera. In zijn eerste hoofdklasseseizoen leidt Pfau de competitie op dit moment in aantal strikeouts (76). Zes daarvan gooide hij in de wedstrijd tegen Kinheim. Maar hij werd nu afgetroefd door zijn tegenstander op de heuvel bij Kinheim. Figuera gooide in zijn complete wedstrijd maar liefst dertien keer drie slag en stond in negen innings slechts drie hits toe. Zodoende was het punt dat Jasper Keijzer in de achtste inning scoorde voor de Haarlemse ploeg voldoende voor de winst.

Goede zaken

Had Kinheim in de eerste twee wedstrijden van de serie tegen Vaessen Pioniers de beste pitchers, vandaag waren de rollen omgedraaid. Pitcher Nick Keur (4-3-1-1) stond vanmiddag in Haarlem een honkslag in de eerste inning toe aan Julio Hernandez, maar gooide hierna de deur in het slot. Tot hij in de achtste inning werd vervangen, stond Keur geen honkslag mee toe. Daarmee legde hij de basis voor de 0-4 winst voor Vaessen Pioniers.

Door de dubbele overwinning op de Hoofddorpse ploeg deed Kinheim niettemin goede zaken in de strijd met Vaessen Pioniers en HCAW om de laatste twee plaatsen in de Play-Offs. Deze drie teams zijn de voornaamste kandidaten om zich na afloop van de reguliere competitie bij Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam te voegen in de Play-Offs. Na de eerste negen wedstrijden heeft Pioniers in de tweede speelronde nu veertien punten. HCAW volgt met tien punten, terwijl Kinheim dankzij de twee overwinningen op Pioniers acht punten verzamelde. Pickles UVV wacht na negen wedstrijden nog altijd op zijn eerste overwinning in de tweede speelronde.

Uitslagen tiende speelronde

HCAW – Curaçao Neptunus: 1-10
HCAW – Curaçao Neptunus: 0-2
Curaçao Neptunus – HCAW: 2-0

Pickles UVV – L&D Amsterdam: 1-6
Pickles UVV – L&D Amsterdam: 1-3
L&D Amsterdam – Pickles UVV: 13-3

Vaessen Pioniers – Kinheim: 1-3
Vaessen Pioniers – Kinheim: 0-1
Kinheim – Vaessen Pioniers: 0-4

DSS – De Glaskoning Twins: 0-2
DSS – De Glaskoning Twins: 2-6
De Glaskoning Twins – DSS: 4-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse