Taylor Clemensia.

Honkbal

Clemensia debuteert als profhonkballer

Clemensia debuteert als profhonkballer

Taylor Clemensia.

Taylor Clemensia.
Foto: © Rob Jelsma

Taylor Clemensia heeft gisteren officieel zijn debuut gemaakt als profhonkballer. De negentienjarige pitcher gooide zijn eerste wedstrijd voor GCL Twins in de Amerikaanse Rookie League. Clemensia (2.45) kwam dit duel tot vier keer drie slag en vijf keer vier wijd.

Clemensia tekende al vorig jaar mei een profcontract voor Minnesota Twins, maar kon zich door omstandigheden pas dit seizoen in de Verenigde Staten melden bij zijn nieuwe club. De afgelopen weken bereidde hij zich via Spring Training voor op zijn eerste seizoen in het profhonkbal.

Dit jaar is hij bij GCL Twins de teamgenoot van pitcher Matz Schütte. Ook binnenvelder Ruar Verkerk kwam vorig seizoen uit voor deze ploeg, maar hij werd recent door Minnesota Twins ontslagen. Schütte kwam maandag al voor het eerst in actie in zijn tweede profseizoen, toen hij in de zesde inning van de wedstrijd tegen GCL Orioles geen tegenstander op de honken toeliet.

Startend pitcher

Gisteren was het de beurt aan Taylor Clemensia. De negentienjarige debutant mocht als startend pitcher eveneens aantreden tegen het Rookie League-team van Baltimore Orioles, na drie wedstrijden nog ongeslagen koploper. Op het CenturyLink Sports Complex Fields in Fort Myers (Florida) begon de Nederlandse honkballer de eerste inning met twee keer vier wijd en twee stikeouts, maar moest hij ook een punt toestaan na een honkslag van Tristan Graham.

Het was uiteindelijk de enige honkslag die Clemensia in 3 2/3 inning toestond. De vierde inning opende hij met twee snelle nullen, waarna hij de derde tegenstander in deze slagbeurt, Hernys Blanco, raak gooide. Clemensia werd hierop gewisseld, waarna zijn vervanger na een honkslag en een veldfout Blanco over de thuisplaat zag komen.
GCL Orioles nam daarmee een 0-2 voorsprong, maar wist die niet vast te houden. In de gelijkmakende vierde inning scoorde GCL Twins ook voor het eerst, waarna de thuisploeg in de achtste inning via drie punten alsnog de winst naar zich toetrok: 4-2.

Beste slagman

Clemensia maakte op 20 april 2013 zijn debuut in de hoofdklasse voor het Bussumse HCAW, nadat hij het opleidingstraject had doorgelopen van academy Scimitars. Het bleef in 2013 bij die ene wedstrijd in de hoofdklasse tegen Vaessen Pioniers. Na afloop van het seizoen maakte de pitcher/eerste honkman de overstap naar de het Hoofddorpse club, waarvoor hij zowel in 2014 als 2015 voornamelijk als binnen- en buitenvelder uitkwam in de hoofdklasse.

Clemensia kwam uit voor verschillende nationale jeugdteams. In 2012 werd hij uitgeroepen tot beste slagman van het Europees kampioenschap voor spelers onder de 15 jaar. Tijdens dat toernooi werd Schütte uitgeroepen tot beste pitcher. Vorig jaar nam Clemensia met een Europees All Star Team deel aan het USA Baseball 17U National Team Championships.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal