HHW 2016

De Caster en Garia naar Honkbal Week Haarlem

De Caster en Garia naar Honkbal Week Haarlem

Chris Garia.Foto: © KNBSB

Chris Garia.
Foto: © KNBSB

Yurendell de Caster en Chris Garia voegen zich al voor de Haarlemse Honkbalweek bij de selectie van het Nederlands Koninkrijksteam. De twee Curaçaose profhonkballers hebben momenteel geen club en kunnen zich daardoor al vroegtijdig melden bij de nationale ploeg. De komende week wordt de selectie nog aangevuld met één extra speler.

Bondscoach Steve Janssen verschijnt volgende week met in ieder geval maar liefst veertien voormalig profhonkballers aan de start van de Honkbal Week Haarlem, een toernooi dat voor het Nederlands Koninrijksteam geldt als voorbereiding op het Europees kampioenschap. De 36-jarige veteraan Yurendell de Caster maakt al sinds 2003 deel uit van het Nederlands team, maar kwam nooit eerder in actie op de Haarlemse Honkbalweek. Ook voor buitenvelder Garia wordt het zijn debuut op het Haarlemse toernooi.

Garia maakte afgelopen november zijn debuut in het Nederlands Koninkrijksteam tijdens de Premier 12. De rappe 23-jarige buitenvelder van Curaçao werd vorige maand door Texas Rangers ontslagen, de club waarbij hij sinds 2009 onder contract stond. De Caster kwam de afgelopen weken voor Carboneros de Nava uit in de Liga de Norte De Coahuila, een semiprofessionele competitie in Mexico. Deze competitie kwam vorige maand ten einde.

Debutanten

De nationale ploeg heeft een aantal debutanten. Nieuw in de selectie is onder meer de 22-jarige pitcher Lars Huijer. Hij speelde tussen 2011 en 2014 vier seizoenen in de organisatie van Seattle Mariners, maar besloot vorig jaar zelf een punt te zetten achter zijn profcarrière. Momenteel is de speler van Vaessen Pioners één van de sterkste pitchers in de Nederlandse hoofdklasse. Huijer (1.39) leidt de competitie in onder meer aantal innings (84) en aantal strikeouts (83).

De andere debutanten zijn pitcher Tom de Blok, catcher Sander Paap en buitenvelder Remco Draijer. De Blok is met een verdiende puntengemiddelde van 0.28 de beste bij Europees clubkampioen L&D Amsterdam. In 21 wedstrijden verloor hij nog geen enkele keer. Paap kwam in zijn derde seizoen in de hoofdklasse tot dusver tot 27 honkslagen (.300) voor het Haarlemse Kinheim. In zijn eerste twee seizoenen speelde hij nog slechts achttien wedstrijden op het hoogste niveau. Draijer staat dit seizoen voor L&D Amsterdam op een slaggemiddelde van .280. Twee jaar geleden maakte hij al deel uit van de voorselectie voor de vorige editie van de Haarlemse Honkbalweek.

Blessure

Met zes voormalig profpitchers, waaronder Mike Bolsenbroek, Tom Stuifbergen en Diegomar Markwell, heeft de Amerikaanse pitching-coach Mike Hartley ondanks de afwezigheid van Rob Cordemans en Kevin Heijstek de beschikking over een uitermate sterke groep spelers. Niet in de selectie opgenomen is Jonatan Isenia. De voormalig pitcher van Baltimore Orioles maakte dit seizoen voor Vaessen Pioniers zijn debuut in de hoofdklasse, maar wist met een verdiende puntengemiddelde van 6.48 nog niet te overtuigen.

Ook Randolph Oduber maakt nog geen deel uit van de selectie van het Nederlands Koninkrijksteam. De voormalig profhonkballer van Curaçao Neptunus kampt momenteel met een blessure. Komende week voegt bondscoach Steve Janssen nog wel één speler toe aan zijn selectie voor de Honkbal Week Haarlem.

Selectie

Pitchers (11):
Tom de Blok (L&D Amsterdam), Mike Bolsenbroek (Buchbinder Legionäre, Duitsland), Bayron Cornelisse (Curaçao Neptunus), Berry van Driel (Curaçao Neptunus), Lars Huijer (Vaessen Pioniers), Kevin Kelly (Curaçao Neptunus), Diegomar Markwell (Curaçao Neptunus), Loek van Mil (Curaçao Neptunus), Jim Ploeger (HCAW), Tom Stuifbergen (Kinheim) en Orlando Yntema (Curaçao Neptunus).

Catchers (2):
Gianison Boekhoudt (Curaçao Neptunus) en Sander Paap (Kinheim).

Binnenvelders (6):
Yurendell de Caster (geen club), Dwayne Kemp (Curaçao Neptunus), Dudley Leonora (Kinheim), Stijn van der Meer (Curaçao Neptunus), Kevin Moesquit (Kinheim) en Nick Urbanus (L&D Amsterdam).

Buitenvelders (4):
Christian Diaz (Curaçao Neptunus), Remco Draijer (L&D Amsterdam), Chris Garia (geen club) en Gilmer Lampe (L&D Amsterdam).

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HHW 2016