In 2011 werd Jong Oranje Europees kampioen in Gijon.

EK U18 2016

Junioren hopen op magie van Gijon

Junioren hopen op magie van Gijon

In 2011 werd Jong Oranje Europees kampioen in Gijon.

In 2011 werd Jong Oranje Europees kampioen in Gijon.
Foto: © Frans Wiesemann

Met Stijn van der Meer als Meest Waardevolle Speler legde Jong Oranje vijf jaar geleden in Gijon beslag op de Europese titel voor junioren. Vandaag is de Nederlandse selectie teruggekeerd in de Spaanse stad op zoek naar wraak én de magie van Gijon.

Dillon True sloot vijf jaar geleden het toernooi af met het hoogste slaggemiddelde (.500), Ian Delamarre werd uitgeroepen tot beste werper en Stijn van der Meer nam de onderscheiding voor de MVP mee naar huis.

Het Nederlands team bleef in dat toernooi in vijf wedstrijden ongeslagen en kreeg slechts vier punten tegen. In de halve finale werd Italië met 4-2 uitgeschakeld. Vervolgens sloeg Rachid Engelhardt in de eindstrijd een homerun, kwam Bayron Cornelisse tot vier hits en leidde pitcher Ian Delamarre vanaf de heuvel zijn ploeg naar een 4-10 overwinning op Tsjechië.

Magie

Het is tot dusver de enige Europese titel voor een Nederlands AAA-team in de afgelopen tien jaar. Wel wist Oranje in zowel 2009 als 2015 de finale te bereiken. Maar beide keren moest Nederland zijn meerdere erkennen in Italië, dat de overige vier edities won.

Na vijf jaar is Jong Oranje vandaag teruggekeerd in Spanje en hoopt de ploeg opnieuw op de magie van Gijon. Europese winst levert dit jaar bovendien een toegangsbewijs op voor het wereldkampioenschap voor junioren, dat volgend jaar wordt gehouden in het Canadese Thunder Bay. Het EK voor junioren is de eerste van vijf wereldwijde kwalificatietoernooien voor dat WK. In ieder geval plaatsen de twee finalisten van het EK zich voor de mondiale titelstrijd.

Revanche

De ploeg van manager Eric de Bruin jaagt bovendien op revanche. Vorig jaar werd de finale met 3-2 verloren van Italië. In het Tsjechische Ostrava stonden in de finale pitchers Taylor Clemensia, Nick Keur en Donny Breek slechts vier honkslagen toe. Samen gooiden zij dertien keer drie slag. Niettemin stond Nederland na negen innings alsnog met lege handen. Met volle honken en een 3-1 achterstand in de negende inning kwam Oranje niet verder dan één punt. Beide ploegen hadden zich ongeslagen geplaatst voor de finale.

Voor het EK U18 is Nederland in poule B ingedeeld met Tsjechië, Litouwen, Rusland en Spanje. Titelverdediger Italië treft in poule A Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden. Jong Oranje start het EK maandag 11 juli om 18.00 uur met een wedstrijd tegen de Spaanse gastheer.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U18 2016