Softbal

Winst tegen de Filipijnen en slecht weer tegen China

Winst tegen de Filipijnen en slecht weer tegen China

Donkere wolken boven het veld waar Ginger de Weert haar ballen gooit op de slagvrouw van China.

Donkere wolken boven het veld waar Ginger de Weert haar ballen gooit op de slagvrouw van China.
Foto: © Lars Looijen

Nadat er op donderdag door Team Kingdom of the Netherlands voor het eerst werd gewonnen tegen Venezuela, stonden er op vrijdag twee wedstrijden gepland. Een echte doubleheader, waarbij er eerst tegen de Filipijnen moest worden gespeeld en vervolgens tegen China.

De Filipijnse dames hadden dit toernooi nog geen wedstrijd gewonnen en zouden op papier ook voor Team Kingdom of the Netherlands geen probleem mogen vormen. Eva Voortman startte deze wedstrijd en was duidelijk te sterk voor de Filipijnse tegenstandsters: in vijf innings stond zij slechts twee honkloopsters toe en gooide zij bovendien liefst negen keer drie slag.

Sterke start

Nog voordat Voortman een bal gegooid had, stond haar team overigens al met 3-0 voor. Deze sterke start kwam tot stand dankzij back-to-back RBI doubles van Jessie van Aalst en Maxime van Dalen. In de tweede en derde inning werden nog eens twee punten gescoord dankzij RBI van Britt Vonk en Virginie Anneveld.

Met een comfortabele voorsprong na drie innings konden de Nederlandse dames door de wedstrijd heen cruisen. Voortman schakelde de ene na de andere slagvrouw uit en zag in de vijfde inning toe hoe Anne Blauwgeers Dinet Oosting over de thuisplaat sloeg voor de 6-0.

Mariëlle Vleugels gooide de wedstrijd vervolgens, mede dankzij een prachtig dubbelspel om de wedstrijd af te sluiten,  met twee sterke innings in het slot en de tweede winst was binnen.

Flash flood warning

Vrijwel direct na het einde van de wedstrijd tegen de Filipijnen moesten de vrouwen aantreden tegen China. Ginger de Weert was de startende werpster, terwijl bij China Yao Yuan op de pitcherplaat begon. De slagploeg van Team Kingdom of the Netherlands kreeg in het begin van de wedstrijd geen vat op de worpen van Yuan. Pas in de derde inning kreeg zij haar eerste honkslag tegen, maar Britt Vonk kwam uiteindelijk niet verder dan het eerste honk.

De Weert had iets meer moeite met de Chinese slagploeg. In de eerste inning kreeg zij met één uit twee honkslagen tegen, maar dankzij een mooie play van tweede honkvrouw Britt Vonk en een goede vangbal van linksveldster Chantal Versluis kwam zij zonder kleerscheuren uit de inning.

In de derde inning zorgde slordig spel ervoor dat China een voorsprong kon nemen. Yining bereikte het eerste honk door een fout van korte stop van Gurp en kon scoren toen derde honkvrouw Anneveld een opofferingsstootslag oppakte en langs het eerste honk gooide. Rebecca Soumeru verving vervolgens Ginger de Weert op de pitcher plaat en schakelde haar eerste tegenstandster uit met drie slag.

Daarna werden de dames door de organisatie naar binnen geroepen vanwege ‘inclement weather’. Iedereen in de omgeving had een sms ontvangen ter waarschuwing voor de ‘flash flood’, die onderweg was naar Oklahoma.

Vandaag om 15.30u Nederlandse tijd wordt de wedstrijd uitgespeeld. Het wordt een lange dag voor de dames van Team Kingdom of the Netherlands, want om 21.30u (NL tijd) spelen zij tegen het sterke Team USA en om 02.00u (NL Tijd) wacht nog eens Puerto Rico, dat tot nog toe drie uit vier wedstrijden wist te winnen. Alle wedstrijden zijn live te volgen via deze link.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal