Overzicht van het stadion tijdens de wedstrijd tussen Duitsland en Nederland.

EK heren 2016

Koninkrijksteam start EK heren softbal met ruime zege

Koninkrijksteam start EK heren softbal met ruime zege

Overzicht van het stadion tijdens de wedstrijd tussen Duitsland en Nederland.

Overzicht van het stadion tijdens de wedstrijd tussen Duitsland en Nederland.
Foto: © ESF

Via homeruns van Eldrick Dijkhoff en Enio Kwas heeft het Nederlands Koninkrijksteam op de eerste speeldag van het Europees kampioenschap heren softbal zich naar winst geslagen tegen Duitsland. Oranje klaarde de klus in vier innings: 1-11.

De nationale Duitse ploeg keerde vandaag voor het eerst sinds 21 jaar terug op het Europees kampioenschap. De eerste en enige keer dat Duitsland deelnam aan het EK was in 1995. Op dat toernooi, waar Nederland zijn tweede Europese titel veroverde, eindigden de Duitse softballers als negende en laatste.

Bij hun terugkeer op het EK was Duitsland zoals verwacht kansloos tegen de Nederlandse ploeg. De formatie van manager Ben ten Pas ging in het Italiaanse Montegranaro voortvarend van start. Met twee man uit sloeg Eldrick Dijkhoff een tweehonkslag en kon hij de score openen na twee van de in totaal zes wilde worpen die de Duitse pitcher Manuel Sand in de eerste drie innings toestond.

No-hitter

Nadat Anthony Hose (vier wijd) ook het tweede punt had gescoord op een veldfout, besliste Enio Kwas met een homerun al vroeg de wedstrijd. De linksvelder uit het Koninkrijksteam sloeg met een homerun nog eens drie punten over de thuisplaat.

Die 0-5 achterstand kon Duitsland niet meer goedmaken. De Nederlandse pitchers Niek Nieuwenhuizen (5-0-0-0 in drie innings) en Kevin Christiani (2-2-0-1) hielden hun tegenstander vier innings lang zonder honkslag. Ondanks de no-hitter moest Christiani na twee vrije lopen en een veldfout in de vierde inning wel nog een Duitse punt toestaan.

Voortvarend

Aanvallend zorgden Dijkhoff (3 uit 3) en Jeff Delfina (2 uit 2) dat de wedstrijd na vier innings kon worden beëindigd. Delfina sloeg met een driehonkslag in de derde inning nog eens drie punten binnen. Dijkhoff bracht vervolgens met zijn solohomerun in de vierde inning het totaal voor het Nederlands Koninksrijk op elf punten.

De Nederlandse mannen kwamen op de openingsdag in het zonnige Italië tot acht honkslagen. Met het Nederlands Koninksrijkteam begonnen ook de twee favorieten voortvarend aan het Europees kampioenschap. Titelverdediger Tsjechië en Denemarken begonnen hun EK beiden met een 0-16 overwinning op respectievelijk België en Zweden. Morgenavond vervolgd Oranje het Europees kampioenschap met een wedstrijd tegen achtvoudig Europees kampioen Tsjechië.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2016