Aldrich de Jong wist tegen Spanje twee honken te stelen.

EK U18 2016

Nederlands AAA-team slaat laat toe tegen Spanje

Nederlands AAA-team slaat laat toe tegen Spanje

Aldrich de Jong wist tegen Spanje twee honken te stelen.

Aldrich de Jong wist tegen Spanje twee honken te stelen.
Foto: © Frans Wiesemann

Het Nederlands AAA-team is het Europees kampioenschap voor junioren vandaag begonnen met een 10-5 overwinning op Spanje. De winst tegen de nummer zeven van vorig jaar werd pas laat in de wedstrijd in de wacht gesleept.

De Spaanse pitchers Gregory Munoz en Alex Ejarque hadden vanavond op het veld van de campus in Gijón moeite om de slagzone te vinden. Munoz gooide al vier keer vier wijd in de eerste vier innings. Ejarque verdubbelde dat aantal nog eens in de vijfde en zesde inning. Zodoende kwam Nederland lang niet verder dan twee hits, maar wist de ploeg van manager Eric de Bruin al wel viermaal te scoren.

Maar eenvoudig gaf Spanje zich niet gewonnen. De Zuid-Europese honkballers sloegen vanavond zelfs meer hits dan hun tegenstanders (10-8). Via onder meer drie tweehonkslagen in de vierde en vijfde inning en nog eens vier hits in de zevende inning nam de nummer zeven van het vorige EK brutaal een 4-5 voorsprong in de zevende inning.

Versnelling

Dat was het sein voor de Nederlandse honkballers om over te schakelen naar de volgende versnelling. Hits van Menno Lenting en Koen Halderman werden gevolgd door een tweehonkslag van Tijmen Takke. Uiteindelijk scoorde Nederland vijfmaal in deze slagbeurt en was de strijd gestreden. De laatste twee Nederlandse hits van Koen Halderman en Oliver Severino van der Wijst brachten de eindstand in de achtste inning op 10-5.

Tijmen Takke scoort voor Nederland.

Tijmen Takke scoort voor Nederland.
Foto: © Frans Wiesemann

Eerste honkman Halderman zorgde met zijn drie hits voor vijf van de tien Nederlandse punten. Aangewezen slagman Takke en korte stop Tommy van de Sanden sloegen elk twee punten over de thuisplaat. De Curaçaose rechtsvelder Aldrich de Jong debuteerde voor de nationale ploeg met twee gestolen honken en twee gescoorde punten.
Pitcher Donny Breek (7-1-6-0) gooide de eerste 5 1/3 inning, terwijl reliever Mic van de Ven de winst op zijn naam kreeg.

Rustdag

Morgen wacht de verliezend finalist van vorig jaar al direct een rustdag voordat op woensdag het toernooi wordt vervolgd met een wedstrijd tegen Tsjechië. Met Nederland begonnen ook Italië, Duitsland en Litouwen de eerste speeldag met winst. Titelverdediger Italië had in zeven innings geen enkele moeite met Zweden (12-2). Duitsland verschalkte eveneens in zeven innings de Britse junioren met 1-11.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U18 2016