Stefano Giannetti aan slag voor Nettuno.

Honkbal

Nettuno na vijf jaar terug in Italiaanse Play-Offs

Nettuno na vijf jaar terug in Italiaanse Play-Offs

Stefano Giannetti aan slag voor Nettuno.

Stefano Giannetti aan slag voor Nettuno.
Foto: © Duck Foto Press

Na vijf jaar afwezigheid keert de zuidelijke club Nettuno terug in de Play-Offs van de Italian Baseball League. Een week geleden al won Angel Service Nettuno alle drie de thuiswedstrijden tegen 1949 Parma met klein verschil: 2-1 in 10 innings, 4-3 en 3-1. Daarop volgde in het afgelopen weekend een knappe zege van 4-2 op landskampioen Rimini, waardoor Nettuno zich definitief voegt bij de kopgroep van Bologna, Rimini en San Marino.

De stand in de 7 clubs liga is na dertig van de 36 wedstrijden nu Bologna eerste met 22 en Rimini tweede met 21 overwinningen. San Marino heeft ook 21 overwinningen behaald, echter uit drie wedstrijden meer gespeeld. Daartoe rust San Marino in het komend weekend. Nettuno is nu vierde met negentien zeges uit dertig wedstrijden en komt de laatste twee weekends uit in eerst drie uitwedstrijden tegen Bologna en daarna drie thuiswedstrijden tegen het uitgeschakelde Padova.

Omdat in het laatste weekend de huidige nummers een en twee nog drie keer tegen elkaar spelen (twee keer in Rimini en één keer in Bologna), kan de eindstand van de reguliere competitie nog sterk variëren voor de vier clubs uit de Play-Offs. Slechts één club kent nu al absolute zekerheid: Novara staat en blijft met slechts twee overwinningen op de laatste plaats.

Speelbal

Met zeventien landstitels op zak sinds 1951 heeft Nettuno een roemruchte geschiedenis in het hete zuiden van Italië. Bloeiperioden met aangeregen kampioenschappen (1951-52-53-54 en 1956-57-58 en 1963-64-65) hebben zich de afgelopen vijftig jaar niet meer herhaald, maar sommige episoden duiden op sterke concurrentie, zoals de twee titels in 1971 en 1973, maar vooral de periode tussen 1990 en 2001 bleek de club uit de bakermat zwaar mee te tellen: 1990 – 1993 – 1996 – 1998 – 2001.

Sindsdien staat Nettuno echter droog en de laatste vijf jaar werd de club zelfs een speelbal voor de eigen gemeente, die het Borghese stadion sloot voor honkbal, alsmede voor de Italiaanse bond, die de club met twee elkaar beconcurrerende teams liet deelnemen aan dezelfde competitie. Die sportieve strijd zette zich buiten het veld voort, terwijl thuiswedstrijden honderd kilometer van Nettuno vandaan gespeeld moesten worden.

Wereldbond

Niet in het minst tot zijn eigen verbazing werd Ruggero Bagialemani, de bekende oud-speler en oud-coach van Nettuno, overigens vorige week uitgenodigd door de WBSC om als technisch commissaris toe te treden tot de wereldbond. Bagialemani was een gerespecteerde eerste honkman van Nettuno en van de Azzurri. Die carrière eindigde echter in 1999, toen hij wegens het zwaar mishandelen van scheidsrechter Franceschetti voor drie jaar geschorst werd door het bevoegd gezag van de Italiaanse bond. Na het uitzitten van zijn straf werd Bagialemani coach en manager van Nettuno en in 2010 ook van Grosseto.

In die periode bouwde de buiten het veld beminnelijke Bagialemani echter bij wedstrijden van zijn club de kwalijke reputatie op van een onverbeterlijke recidivist. Als een vulkaan erupteerde de coach bij vermeende fouten van de Italiaanse scheidsrechters. Zo kreeg hij schorsingen op zijn naam in augustus 2003, april 2004, september 2004, mei 2005, juli 2005, mei 2008, september 2008, mei 2010, september 2011, mei 2012 en juni 2012. Een vergelijking met de nabij Nettuno gelegen Vesuvius gaat niet op, want die rookt alleen maar. De laatste paar jaar was het stil rond Bagialemani, maar plotseling werd de rebel geroepen tot het hoge ambt van wereldwijd inspecteur van scheidsrechters en toernooien. Tegenover de Italiaanse pers drukte hij zich verrast en dankbaar uit voor de Italiaanse voorzitter van de WBSC, Riccardo Fraccari.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal