EK heren 2016

Koninkrijksteam komt te kort tegen titelverdediger

Koninkrijksteam komt te kort tegen titelverdediger

Line-ups voor aanvang van de wedstrijd tussen Tsjechië en Nederland.

Line-ups voor aanvang van de wedstrijd tussen Tsjechië en Nederland.
Foto: © Softbalsite

In Europa is Tsjechië momenteel een klasse apart. De Tsjechische softballers waren tot vandaag al achttien wedstrijden ongeslagen op een Europees kampioenschap. En daar kon het Nederlands Koninkrijksteam in het Italiaanse Montegranaro geen verandering in brengen. De titelverdediger trok met 7-2 ook zijn negentiende opeenvolgende zege binnen.

Op 31 juli 2010 verloor Tsjechië de finale van het Europees kampioenschap met 2-5 van Denemarken. Sindsdien volgden maar liefst achttien EK-overwinningen op rij en twee Europese titels.

Tijdens die serie won achtvoudig Europees kampioen Tsjechië driemaal van Nederland op een EK, de laatste keer vorig jaar 15 juli. Toen werd het 0-10 in vier innings en kwam alleen Glennsig Polonius tot een honkslag.

Scherper

In de Italiaanse avond was de Nederlandse slagploeg vandaag op het veld van Montegranaro een stuk scherper en had het zelfs in de zesde inning met volle honken de kans om de wedstrijd te kantelen. Uiteindelijk slaagde het Koninkrijksteam daar niet in en liepen de Tsjechen in de slotfase alsnog uit naar een 7-2 overwinning.

Niettemin bleef het Koninkrijksteam lang in het spoor van de Europees kampioen. Pitcher Arjan Baanen, de 49-jarige veteraan uit Spijkenisse die bezig is aan zijn zesde en laatste EK, moest in de eerste inning wel meteen een tegenpunt toestaan nadat hij de openingsslagman David Mertl met een vrije loop toegang had gegeven tot de honken. Maar met een driehonkslag bracht Jeff Delfina in de derde inning zijn ploeg weer op gelijke hoogte.

Eerste tegenpunt

De softballers spelen in Montegranaro onder goede weersomstandigheden.

De softballers spelen in Montegranaro onder goede weersomstandigheden.
Foto: © Softbalsite

Het was het eerste tegenpunt voor Tsjechië dit Europees kampioenschap. In de twee voorafgaande wedstrijden tegen België (0-16) en Italië (0-11) had de titelverdediger wel de nul vast weten te houden.

Maar vanaf de vierde inning werd ook het verschil tussen Tsjechië en het Koninkrijksteam duidelijk. Terwijl in vier innings tijd zeven Nederlandse slagmannen voor drie slag aan de kant gingen, liep Tsjechië in rap tempo uit naar de 7-2 overwinning. Uitblinker aan Tsjechische zijde werd catcher David Mertl. Nadat hij al punten had gescoord in de eerste en vijfde inning, sloeg hij in de zesde inning nog eens twee punten binnen met een homerun om de eindstand op het scorebord te brengen.

Debutant

De Nederlandse pitchers Arjan Baanen, Niek Nieuwenhuizen en Kevin Christiani stonden uiteindelijk samen negen honkslagen toe. Op de twee Tsjechische pitchers, die samen dertien keer drie slag gooiden, kwam Oranje tot zes hits. Eldrick Dijkhoff (2 uit 3) en Randy Reiph (2 uit 4) namen er elk twee voor hun rekening. Eerste honkman Reiph scoorde in de zesde inning het tweede Nederlandse punt.

Morgen sluit het Koninkrijksteam de eerste ronde af met wedstrijden tegen België (16.30 uur), de nummer zes van het vorige EK en Italië (20.30 uur). De Italiaanse gastheer is debutant op het EK. Vooralsnog zijn dit toernooi alleen Tsjechië en Denemarken nog ongeslagen. De Deense softballers waren op de tweede speeldag met 6-0 te sterk voor Groot-Brittannië en wachten na drie wedstrijden nog altijd op hun eerste tegenpunt.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2016